13. juni 2021
Skævinge får endelig sin kunstgræsbane, og det bliver formentlig en af typen med gummigranulat. Men den løsning møder kritik fra Enhedslisten. Foto: Hanne Lund Larsen
gallery icon

Se billedserie

Skævinge får endelig sin kunstgræsbane, og det bliver formentlig en af typen med gummigranulat. Men den løsning møder kritik fra Enhedslisten. Foto: Hanne Lund Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny kunstgræsbane bliver af gummi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ny kunstgræsbane bliver af gummi
Hillerød - 03. november 2020 kl. 05:03
Af Camilla Bjørkman Aagaard og Anna Törnqvist Jensen

Langt om længe får Skævinge tilsagn om en ny kunstgræsbane. I dag skal Idræts- og Sundhedsudvalget nemlig vælge hvilken type kunstgræsbane, Skævinge skal have, og det bliver formentlig en bane af typen med gummigranulat. Dog vil udvalget udstyre banen med en høj kant i forsøg på at holde gummigranulatet inde, og også lave en »boks« foran banen, hvor spillerne kan rense deres fodboldstøvler for resterne af gummi.

arrow Læs også: Kunstgræs koster mere end planlagt - meget mere

Det siger udvalgsformand Hanne Kirkegaard (V).

- Vi synes, at det er rigtig vigtigt at køre med det, som vi ved, der virker, med de tilpasninger, der er sket hen ad vejen. Kunstgræs er ikke, hvad det var for bare to år siden. 3. generationsbanen, som stadig er med gummi, er den nuværende bedste løsning, hvis forudsætningerne er opfyldt, og hvis man kan holde granulatet inde med en kant uden for banen, så giver det god mening. Hvis vi går ud på Hillerød Stadion er der ikke nogen kant, så bare det, at der er en fordybning gør, at man holder noget inde, siger hun.

Men den løsning møder kritik fra Enhedslistens Tue Tortzen.

- Typisk bruger man gamle bildæk til at lave det granulat, og det sviner langt ud over banen og ud i naturen. Det er ikke særlig godt for miljøet, siger Tue Tortzen.

Tidligere har eksperter, blandt andet over for DR, også udtrykt bekymring for, at gummigranulatet vil sprede sig fra fodboldbanen som mikroplast i naturen. Og det tager mange år at nedbryde.

- Det skal være så miljørigtigt som muligt. Det kan godt være, de andre modeller er dyrere, men man skal vælge den løsning, der ikke forurener naturen med knuste bildæk, siger Tue Tortzen med henvisning til, at Idræts- og Sundhedsudvalget fik valget mellem tre forskellige modeller: at udskifte gummigranulat med en anden type plast, at udskifte gummi med kork eller at anlægge en såkaldt 4. generationsbane med sandfyld.

Selv har Tue Tortzen været i Skåne for at besigtige, hvordan et dansk firma laver kunstgræsbaner med en bund af grus.

- Alle var meget tilfredse med den løsning, og gruset bliver i modsætning til gummiet liggende, siger Tue Tortzen.

Hanne Kirkegaard giver dog ikke meget for Tue Tortzens kritik.

- Det er ikke kun at lave en bane, der virker, den skal også være god at spille på. Flere ting skal gå op i en højere enhed. Lige nu og her har vi ikke 900.000 kroner ekstra. Det er en gratis omgang at sige, at det gør vi selvfølgelig. Det er vigtigt, at Skævinge får sin kunstgræsbane. Tiden arbejder hele tiden for os, og der er ikke nogen, der kan sige, at der ikke er kommet noget andet frem, men omvendt skal vi ikke ud i et dyrt pilotprojekt, som viser sig ikke at kunne opnå målet om at få en kunstgræsbane. Det bliver ikke med mig, at vi sætter tingene i stå og venter på at få de ekstra 900.000 kroner, siger Hanne Kirkegaard.

Heller ikke løsningen med at bruge kork fremfor gummi er holdbar, mener hun.

- Det er rigtigt vigtigt, at vi får kunstgræsbanen i Skævinge, og når vi har noget, som vi ved virker, er der ikke nogen grund til at opfinde den dybe tallerken. Vi lytter selvfølgelig til eksperter, men vi vil heller ikke være prøvekaniner. For to år siden var kork det hippe, men det er absolut ikke en god løsning, har man fundet ud af nu, siger udvalgsformanden.

Kunstgræsbanen i Skævinge skal efter planen anlægges næste år.

arrow Byråd sætter stopper for mere kunstgræs
27. november 2020 kl. 05:28 Opdateret: kl. 15:57
arrow Udvalg kræver stop for kunstgræs
05. november 2020 kl. 06:51 Opdateret: kl. 15:05
arrow Stor opbakning: Kunstgræsforening fordobler målet
28. september 2019 kl. 13:12 Opdateret: kl. 22:59
Hvor langt tror du Danmark når ved EM