21. august 2019
Foto: J. Jensen Nedrivning
Foto: J. Jensen Nedrivning
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nedrivere vil gøre byggeriet grønnere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nedrivere vil gøre byggeriet grønnere
Hillerød - 08. december 2018 kl. 07:13
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

4,1 millioner tons affald. Eller en tredjedel af alt affald generet i Danmark om året.

arrow Læs også: Her kan du købe brugt til byggeprojektet

Så meget affald bidrager byggebranchen med. En af de mange virksomheder i byggebranchen er J. Jensen Nedrivning, som fra hovedkvarteret på Højlundevej i Uvelse rykker ud og river ned, når ejendomme skal bygges om eller helt fjernes. J. Jensen Nedrivning beskæftiger cirka 100 medarbejdere og omsatte i 2017 for 223 millioner kroner på at rive ned.

Resultatet er bjerge af affald.

Men faktisk kan rigtig meget af det bruges igen. Fra Højlundevej arbejder J. Jensen Nedrivning nu på at blive kendt som en virksomhed med fokus på genanvendelse og genbrug.

- 85 procent af hvad vi roder med kan genbruges, til direkte genbrug eller genanvendelse, siger Thomas Sinding, som er chef for kvalitet, miljø og arbejdsmiljø hos J. Jensen Nedrivning, også kendt som KMA-chef.

- Både miljømæssigt og økonomisk er der stor gevinst i at genbruge byggematerialer. Hvis du har rent træ, eller rent stål, kan du tjene på det. Men hvis materialerne bliver blandet sammen, kan det være svært at genbruge eller genanvende, siger Thomas Sinding og forsætter:

- Vores arbejde kræver meget fokus på, hvordan vi håndterer affald, fordi det kan ødelægge butikken, hvis det ikke sorteres godt nok, siger Thomas Sinding, som betegner danske nedrivere som verdensmestre i at sortere affald.

Og nu, hvor flere og flere snakker om cirkulær økonomi og grøn omstilling, er J. Jensen Nedrivning allerede i gang.

- Det er nemt for os at lave en omstilling, for vi er der allerede. Tidligere fik vi at vide, at vi var dyre, når vi skulle rive ned, fordi vi skal skille alting ad. Nu er det helt naturligt, at det skal skilles ad, siger Thomas Sinding.

Når nedriverne fra J. Jensen rykker ind i en ejendom, der skal rives ned, begynder man med at rense de miljøfremmede stoffer ud. Det kan være en bygning fra 1970'erne, hvor malingen indeholder bly eller pcb. Det skal fjernes fra delene i ejendommen, for eksempel væggene, som renses inden de tages ned. Mursten kan renses og bruges igen - for eksempel har Københavns Kommune for nyligt valgt at genbruge mursten fra en del af Bispebjerg Hospital til opførelsen af nye bygninger på Katrinedals Skole i Vanløse.

Andre miljøfremmede stoffer kan være asbest og zink.

- Vi renser de miljøfremmede stoffer ud - asbest for sig, bly for sig, pcb for sig. Så kan man begynde at rive bygningen ned. Og så kan man tage ting ud, der kan genanvendes, siger Isak Nielsen, som er administrerende direktør i J. Jensen Nedrivning.

Det kan være lofter, der hænger i aluminium, som sorteres fra til genbrug. Andre materialer, der genbruges er vinduer, beton, tegl, andre metaller, og kobber i kabler.

I hovedkvarteret i Uvelse arbejder virksomheden med nye metoder, der gør det muligt at genbruge endnu mere. En af dem hedder termisk stripning, hvor pcb på en skånsom måde renses ud af materialer ved at varme det op i en periode.

- Hvis man har dyrt inventar, eller møbler, der har affektionsværdi eller ikke kan erstattet, der er blevet smittet med pcb, kan man rense det på den måde. Også gamle kvalitetsmaterialer, som vinduer af kernetræ, kan renses sådan. Og hvis man en dag ikke har adgang til jomfruelige materialer vil man også kunne gøre det, siger Thomas Sinding.

- Vi prøver at finde nye metode til at bruge det, vi smider ud. Vi lever jo i en brug-og-smid-væk-kultur, men det begynder at vende. Vi vil gerne samle så megen viden som muligt, og når det så bliver efterspurgt, så kan vi det. Det kan godt være, det aldrig kommer ud at flyve, fordi det ikke kan betale sig - men vi ved det ikke, før vi har prøvet det, siger Isak Nielsen.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede