20. oktober 2021
Det startede med små kort og kortbøger med blomstermotiver, men i dag sælger Koustrup & Co. alt fra bøger og plakater til viskestykker og kosmetikpunge. Og der er flere produkter på vej, afslører Ulla Koustrup (tv) og Lise Marie Abildgaard (th).
Det startede med små kort og kortbøger med blomstermotiver, men i dag sælger Koustrup & Co. alt fra bøger og plakater til viskestykker og kosmetikpunge. Og der er flere produkter på vej, afslører Ulla Koustrup (tv) og Lise Marie Abildgaard (th).
Foto: Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naturen på print er en salgssucces

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Naturen på print er en salgssucces

Motiver fra naturen og litteratur om økologi og hønseavl udgør Koustrup & Co.'s forretning. Nu går det så godt, at familiefirmaet kan kalde sig gazelle.

Hillerød - 03. marts 2020 kl. 10:29
Af Janne Mulvad
arrow Læs også: Hillerød har det højeste antal Gazelle-virksomheder i flere år

Da Ulla Koustrup i 2011 var 60 år gammel, blev hun fyret fra Politikens Forlag efter mange års ansættelse. Forlaget ville i stedet have en profil, der havde mere forstand på det digitale.

Men Ulla Koustrup gik ikke hjem og tog hul på pensionisttilværelsen. I stedet åbnede hun sit eget forlag i kælderen under hjemmet i Farum, og har siden sammen med sin mand og to døtre skabt en god forretning ud af at udgive bøger, trykke kort og lave interiør som puder, viskestykker, kopper paraplyer og servietter med kunstprint.

Alt sammen på gammeldags print.

- På mit gamle arbejde troede de, at alt ville blive elektronisk, og de syntes, de havde mere brug for en anden. Men det er gået anderledes, end man troede dengang. Og sådan er det jo tit. Man tror man kan se noget i krystalkuglen, og så sker der noget helt andet, siger Ulla Koustrup.

Godt købmandsskab

Nu er Ulla Koustrups hverdag omgivet af spinkle, blå anemoner, og prægtige amaryllis, printet på puder, paraplyer og plakater. Sirligt tegnede krydderurter og høns og vilde fugle med nøjagtige detaljer på små kort og viskestykker. Hobbybøger, der fortæller, hvordan man dyrker haven økologisk, har høns og finder sin mad i naturen.

Koustrup & Co's univers er mangfoldigt og romantisk, men også moderne.

Og altså en opskrift på succes. Familievirksomheden, som i dag har adresse i Alsønderup, er kommet med i den eksklusive gazelleklub hos Børsen, og beviser dermed, at der kan skabes forretning på de romantiske anemoner og de detaljerede høns.

Det kræver nemlig, at virksomheden som minimum har fordoblet sin omsætning over en fireårig periode, at blive inviteret med til Børsens gazeller. Og det har Koustrup & Co. gjort.

- Det er godt købmandsskab. Det er at ramme noget, der er oppe i tiden og have de rigtige til at lave det. Økologi er op i tiden, ligesom det er at indsamle planter i naturen, og bruge det i maden. Det har givet os en grundpille at stå på, som interesserer folk. Og så har vi været heldige at ramme ind i en trend, som folk gerne vil have - nemlig nogle interiørprodukter med blomster på, siger Ulla Koustrup og fortsætter:

- Blomster er populære. Det kan man også se i modebilledet. Vi har været heldige - eller dygtige til at aflæse en trend, siger hun.

Produkterne kan man støde på mange steder i Danmark, de sælges på museer, i gårdbutikker, hos Plantorama, gennem Gyldendals Bogklub og forskellige netbutikker, i boghandlere og så videre.

Svigermors tegninger

Koustrup & Co. begyndte med små kortmapper med blomstermotiver, tegnet af Ulla Koustrups svigermor, Birthe Koustrup.

Tilbage i 1970'erne havde Ulla og Søren Koustrup forlaget Skarv, og her havde de blandt meget andet udgivet bøger med Birthe Koustrups klassiske blomstermotiver.

- Jeg tænkte, at vi kunne prøve at lave nogle kort af dem. Det viste sig, at det kunne vi godt sælge. Så udviklede det sig stille og roligt, siger Ulla, som stadig sælger kortene med svigermors tegninger.

Kort tid efter blev forlaget udvidet med bøger - den første var »Den økologiske have«, og samtidig blev der lavet en plakat med sædskifter. Bagefter blev det til en hønsebog.

Siden er det bare vokset, og i dag består virksomheden af 8 ansatte og 30 freelance forfattere, tegnere og grafikere, som hver sæson byder på en ny kollektion.

- Jeg startede med at have en lille kasse med vores ting med ud til kunderne. Nu har jeg en kuffert med, og kan næsten ikke slæbe det, siger Ulla Koustrups datter Lise Marie Abildgaard.

I 2014 gik hun ind i virksomheden sammen med sin søster, Katrine Koustrup, som er tekstildesigner, og pt bor i Jakarta i Indonesien og takket være gode internetforbindelser kan passe sit arbejde i familiefirmaet.

Det var de to søstre, der fandt på at supplere produktion af kort, plakater og bøger med interiør.

- Det første var viskestykker. Vi idéudvikler hele tiden, og har mange ting på tegnebrættet. Der er en del nye produkter på vej, siger Lise Marie Abilgaard.

Det handler om natur

Koustrup & Co har i dag showroom, lager og kontor i en ejendom i Alsønderup. Fra showroomet kan man se til Nejede Vesterskov, og i løbet af en arbejdsdag sker det ofte, at man ser havørnene, som yngler i skoven.

- Da vi så udsigten og mulighederne syntes vi, at det passede godt til os. Og hver formiddag står der 13-14 rådyr på marken. Det kan vi godt lide, siger Ulla Koustrup, som også gør meget ud af at Koustrup & Co. går efter miljøvenlige materialer som økologiske tekstiler og FSC-mærket papir.

- Når man som os laver noget, der handler om natur, vil det være dobbeltmoralsk at lave noget, der nedbryder naturen. Derfor er det vigtigt for os at sørge for, at det er økologisk og bæredygtigt, siger hun.

arrow EDC Erhverv i Nordsjælland vinder Børsen Gazelle pris
03. februar 2017 kl. 14:38 Opdateret: kl. 14:38
arrow Papiruldfabrik kender ingen krise
10. juli 2012 kl. 12:15 Opdateret: kl. 12:17
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?