19. juni 2021
Gravearbejdet på marken på Frydenborgvej begyndte torsdag i sidste uge og sluttede denne tirsdag.  Foto: Allan Nørregaard
Gravearbejdet på marken på Frydenborgvej begyndte torsdag i sidste uge og sluttede denne tirsdag. Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum indstiller jagten på lystslot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum indstiller jagten på lystslot
Hillerød - 10. juni 2021 kl. 13:47
Af Magnus Eg Møller

Museum Nordsjælland begyndte i sidste uge at grave efter lystslottet Frydenborg i den nordlige del af byen. Slottet blev opført i 1500-tallet, hærget af svenskerne i midten af 1600-tallet og delvist revet ned umiddelbart herefter. Resterne af slottet har tidligere - helt tilbage i begyndelsen af 1900-tallet - været afdækket af arkæologer, for igen at blive dækket til, men de gamle optegnelser over, hvor slottet har ligget, var mangelfulde efter nutidens standarder.

arrow Læs også: Nu er jagten på Frederik II's lystslot sat ind

Efter flere dages udgravninger - også flere end først planlagt - indstiller museet nu jagten på slottet.

- Det er ikke gået helt, som vi håbede. Vi har fundet en masse munkesten, men vi fandt desværre ikke slottet i denne omgang, siger Esben Aarsleff, der er afdelingschef for arkæologi ved Museum Nordsjælland og en af de tre arkæologer, der har stået for udgravningen.

Arkæologerne har gravet i alt fire render, der tilsammen dækker hele den mark, de på baggrund af de mangelfulde optegninger mente, slottet befandt sig på, men metaldetektor- og gravearbejdet har altså ikke ført til nogen større opdagelse, og konklusionen er klar: Optegnelserne fra den 100 år gamle udgravning var mere upræcise end først antaget:

- Der er ingen sandsynlighed for, at slottet har ligget på den mark, vi har gravet på. Da arkæologerne i 1911 lavede deres udgravning, fandt de et fundament, og selv hvis fundamentstenene i mellemtiden var blevet brugt til noget andet, ville vi kunne se spor i jorden. Nu afslutter vi herude, og så overvejer vi, om der er nogle af de tilstødende områder, vi kunne tænke os at grave på. Selvfølgelig kun med lodsejerens accept.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?