25. september 2021
Ved at eksperimentere, måle og gætte bliver et hold af fysikinteresserede folkeskoleelever taget igennem en hands-on introduktion til materialefysik. Underviserne er selv gymnasieelever. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Ved at eksperimentere, måle og gætte bliver et hold af fysikinteresserede folkeskoleelever taget igennem en hands-on introduktion til materialefysik. Underviserne er selv gymnasieelever. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miniforskere går til fysik i fritiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Miniforskere går til fysik i fritiden
Hillerød - 23. oktober 2020 kl. 07:01

Af Joachim Christensen
10 elever fra 5. og 6. klasse kastede sig i denne uge for første gang ud i et frivilligt tilbud om få undervisning i naturvidenskab.

arrow Læs også: Gymnasieelever klar til DM i Teknologi

De skal blive klogere på verden og specifikt materialefysik ved at føle, ridse, veje, smelte og måle sig frem.

Det sker en gang ugentligt på Hillerød Tekniske Gymnasium, hvor fire HTX-elever underviser miniforskerne i et forløb skræddersyet af Videnskabsklubben, en organisation startet af en tidligere topforsker med mål om at gøre naturvidenskab til en lige så naturlig fritidsaktivitet for børn og unge som sport, musik og spejder.

Videnskabsklubben har eksisteret siden 2014, men er ny i Hillerød. Frederiksborg Amts Avis var med på sidelinjen til debuten.

Hvad vejer mest; et kilo jern eller et kilo fjer?

De 10 miniforskere iklædt hvide kitler, syv drenge og tre piger, er ikke til at narre, da de med et velkendt trickspørgsmål introduceres til dagens emne; massefylde.

Med en smittende ivrighed og et væld af sammenligninger forklarer de fire mentorer og gymnasieelever Karen, Alexander, Mathilde og Jasmin på pædagogisk vis.

- Volumen. Man kan også sige rumfang. Det er.. kender i centicubes?

- Når i selv prøver at flyde, er det så bedst at gøre sin krop lille eller helt spredt ud?

- I skal lave en hypotese. Det er en antagelse eller gæt på, hvad der sker. Som når jeres far spiller på fodboldkampe.

De spirende forskere skal forsøge at forudsige, hvad der skal til, før et plasticæg ikke længere flyder ovenpå i et papbæger med vand.

Langsomt fylder de flere og flere metalkugler i ægget, mens de nøjsomt noterer hvert gæt, indtil de når punktet, hvor ægget synker.

Videnskabsklubben byder på en knap så teoretisk og meget hands-on indgang til fysik, og det er netop, hvad der har lokket folkeskoleeleverne til at afsætte en time af deres fritid hver uge.

- Jeg vil gerne være klog, og jeg elsker sådan nogle eksperimenter. Jeg har selv leget med vand og maling og fået det til at flyde op, forklarer Stefan Gabriel Mihajlovic fra 6.b på Hillerødsholmskolen.

Hans sidekammerat Axel Skjødt går på samme skole, men kender også til HTX gennem sin søster. Han ser frem til at få lov til at afprøve fysiklokalernes udstyr.

- Det er min storesøsters skole, og jeg ved, de har et rum med en laser. Jeg vil gerne lave eksperimenter, og jeg har selv haft det sjovt med tyngdekraft. Tabt ting og tænkt over, hvorfor det ikke bliver oppe, siger han.

I folkeskolen får man typisk først fysikundervisning i 7. klasse, så miniforskerne her tager forskud på glæderne.

Og imens der udbryder en lille forskerfejde i forhandlingerne om, hvad deres næste gæt og hypotese skal være, kalder mentorerne til pausekiks, inden de igen forsøger at få ørenlyd.

- Nu spiser vi cookies og hygger os med fysik, lyder det.

Herefter skal eleverne forudsige plasticæggets opførsel, når de kaster det i ikke bare postevand, men også væsker med helt andre egenskaber som eddike, sirup og olie.

For mentorerne er det tydeligt at mærke, at fysikstoffet kan de til fingerspidserne, mens det at agere lærer kræver mere tilvænning. De klarer det dog flot, og har også været igennem et kursus af organisationen Videnskabsklubben i både undervisningsmateriale og pædagogisk tilgang, forklarer Alexander Wang Aakersø.

- Vi er blevet taget igennem materialet og har også lært om konflikthåndtering, siger han.

Han har meldt sig for at give noget af sin viden videre og skærpe evnen til at forklare den. Lysten har han ikke helt fra fremmede.

- Nu er det her ikke det mest komplicerede fysik, men du forstår ting bedst, hvis du kun forklare det til andre. Man skal lige huske at veksle mellem ord som volumen og rumfang. Min far har undervist i gymnasiet og min mor er lærer, så det er også sjovt at være i deres sko, siger han.

Videnskabsklubben løber over syv onsdage, hvor skoleeleverne graver sig dybere og dybere ned i naturvidenskabens nørderier.

arrow 21-årig får pris: Danmarks bedste til 'skattejagt på cykel'
17. september 2020 kl. 07:05 Opdateret: kl. 17:18
arrow Hillerød Tekniske Gymnasium bliver Årets Forskerskole
27. april 2020 kl. 13:44 Opdateret: kl. 13:44
arrow Robotterne har indtaget HTX
27. december 2019 kl. 06:59 Opdateret: kl. 16:21
Stemmer du til kommunalvalget i år?