11. december 2019
Flere ældre, flere unge med diagnoser og behov for støtte og flere sundhedsopgaver presser økonomien i Hillerød Kommune. Hvis der fortsat skal være mulighed for at leve livet hele livet på Hillerøds plejecentre, mener udvalgsformand Christina Thorholm, at området får brug for mange flere penge. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Flere ældre, flere unge med diagnoser og behov for støtte og flere sundhedsopgaver presser økonomien i Hillerød Kommune. Hvis der fortsat skal være mulighed for at leve livet hele livet på Hillerøds plejecentre, mener udvalgsformand Christina Thorholm, at området får brug for mange flere penge. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Millioner til pleje presser kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Millioner til pleje presser kommune
Opdateret 16. juli 2019 kl. 06:05
Hillerød - 16. juli 2019 kl. 05:13
Af Anna Törnqvist Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter sommerferien indkaldes medlemmerne af byrådet til et møde om den økonomiske situation på Omsorgs- og Livskraftudvalgets område. Det er blandt andre udvalgsformand Christina Thorholm (R), der har taget initiativ til mødet, fordi hun vil orientere de andre politikere om de store udfordringer, Hillerød Kommune lige nu står over for på sundheds- og ældreområdet.

- Det er et stort område, og vi oplever pres fra flere sider. Tid og opmærksomhed giver sommetider forståelse for kompleksiteten på området, og derfor er det vigtigt for mig og udvalget, at vi samlet i byrådet giver det her område opmærksomhed. Det er en stor opgave for byrådet at løse, siger Christina Thorholm.

En af udfordringerne er, at der ligesom i resten af landet bliver flere og flere ældre i Hillerød. Samtidig bliver der også flere plejekrævende ældre, og det betyder, at kommunen skal yde ældrepleje til flere. Også plejen bliver mere kompleks, fordi flere udskrives fra hospitalerne tidligere, og dermed skal kommunen også levere sygefaglige ydelser.

Men også unge og voksne fylder i områdets budgetter.

- Der bliver flere og flere unge, som har brug for støtte. Det kan vi klart se på vores prognoser, siger Christina Thorholm, der tilføjer, at det kan være unge med psykiske diagnoser, autisme eller handicap. Hun fortsætter:

- Nogle af diagnoserne er så massive, at de kræver meget støtte, og det betyder, at en enkelt borger kan koste 4-5 millioner kroner om året. Det betyder selvfølgelig også, at et budget kan blive udfordret af bare ét enkelt menneske, som har brug for så meget støtte for at fungere i sin dagligdag, siger Christina Thorholm.

Derfor forudser udvalgsformanden, at området skal bruge betydeligt flere penge.

- Der skal tilføres rigtig mange penge. Dels fordi det ikke er reguleret i forhold til befolkningen og dels, fordi der er et massivt behov, siger Christina Thorholm.

Udvalgsformanden understreger, at en del af plejeopgaverne og tilbuddene om støtte til borgerne er lovpligtige, og at det desuden er vigtigt blandt politikerne at få en forståelse for, hvilket serviceniveau kommunen har.

- Vi skal have en dialog om, hvad det er for et kvalitetsniveau, vi har. Vi kan godt vælge at have en lavere normering på vores plejecentre, men vi skal huske, at der på vores plejecentre også skal være mulighed for at leve livet, og det kræver, at der er nogle medarbejdere, der har tiden til at gøre mere end omsorg, siger Christina Thorholm.

Alle kommunens politiske fagudvalg er blevet bedt om at komme med besparelsesforslag på 1,5 procent af udvalgenes budgetter.

- Vi er også kommet med de finansieringsforslag, men det er vigtigt for os at sige, at det har nogle væsentlige konsekvenser for det levede liv, understreger Christina Thorholm.

Det er formentlig i august, at byrådet skal forhandle om budgettet. Kommunen afventer nu en kommuneaftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, som skal fastsætte de økonomiske rammer for kommunerne. Og som noget nyt skal Christina Thorholm også kæmpe for millioner, som tidligere har været reserveret til ældreområdet.

- De penge, vi har fået som værdighedsmidler, går fra at være reserveret til området til at være en pose penge, som kommunen får. Derfor er det selvfølgelig vigtigt for os i udvalget at gøre opmærksom på hvilke indsatser, vi har finansieret med disse midler. Det er omkring otte millioner kroner, vi har fået i værdighedsmidler, så det er ikke småpenge, og vi har fortsat brug for dem. Derfor kommer vi også til at kæmpe for dem, siger Christina Thorholm.

grafik køb billede