19. maj 2019
Omkring 100 borgere var i aftes samlet på rådhuset for at høre mere og deltage i debatten om Hildis Have. Foto: Janne Mulvad
Omkring 100 borgere var i aftes samlet på rådhuset for at høre mere og deltage i debatten om Hildis Have. Foto: Janne Mulvad
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Massiv kritik af byggeprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Massiv kritik af byggeprojekt
Hillerød - 20. juni 2018 kl. 04:30
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det indledende dialogmøde på rådhuset tirsdag eftermiddag skulle egentlig handle om det kommende etagebyggeri Hildis Have på Søndre Jernbanevej og Vibekevej. I stedet kom mødet i høj grad til at handle om byggeriet The Hill på Søndre Jernbanevej, som borgerne på mødet kritiserede i store vendinger. De frygter, at Hildis Have, der skal bygges af samme investor som The Hill, bliver en videreførelse af samme byggestil, som de både kalder grim og for massiv i området.

arrow Læs også: Opgør om millioner efter The Hill-byggeri

En af dem, der var kritisk, var en kvinde ved navn Bente, der bor på Vibekevej 6.

- Området er pludselig blevet væsentligt anderledes. Jeg synes, der blev pyntet på tegningerne for The Hill. Vel er det dejligt, at skyger ikke påvirker os om sommeren, men vi kommer til at mangle solen i vores stuer i vintersæsonen.Vi troede engang, at det var arbejdslamperne, de have glemt at slukke, men det var det ikke. Det var blot udendørsbelysningen. Det er svært at være positiv over for nye tiltag, og slet ikke, når det er syv etager højt, sagde hun og fik klapsalver fra salen.

En mand ved navn Sten, der bor på Søndre Jernbanevej 25 , sagde:

- The Hill er en øjebæ. Jeg synes, det ser frygteligt ud. Det kan godt være, at det er et spørgsmål om smag. Men det bliver massivt med folk og trafik. Det er fuldkommen ugennemtænkt. Jeg frygter selvfølgelig også, at når man hamrer piloteringspæle ned i Hildis Have, så revner nummer 25. Så kan de ligeså godt rive den ned.

114 nye boliger
PKA og RG2Ejendomme ønsker at bygge 114 nye boliger på Vibekevej 7, 7A, 9 og 11, der derfor skal rives ned. Boligerne er fordelt på fem boligklynger i tre-syv etager. Søndre Jernbanevej 25 ønskes bevaret og renoveret.

Boligklyngerne skal indeholde mindre boliger fra 65 - 85 m2 og enkelte boliger på 100 m2. Tankerne med projektet er, at boligerne skal kunne sammenstilles til både/og bofællesskaber, hvor man både har sin egen bolig og større fællesfaciliteter. En af boligklyngerne skal rumme et seniorbofælleskab med i alt ca. 27 boliger.

Bygherre er den samme, som står bag The Hill og Vibekevej 1-5, og det er derfor bygherres vision at skabe et boligområde, der vil fremstå som et samlet område. Både nyt byggeri og renoveringen af Søndre Jernbanevej 25 opføres efter det nordiske miljømærke Svanemærket.

Force4 Architects er arkitekter på projektet, RG2 ejendomme opfører byggeriet og PKA Pension bliver ejer af bygningerne og grund, når byggeriet er færdigt.

For få parkeringspladser
Andreas Lauersen, arkitekt MAA og partner i Force4 Architects forklarede, at man på nuværende tidspunkt arbejder med 70 parkeringspladser under byggeriet. Men antallet af planlagte parkeringspladser blev mødt af stor kritik under mødet.

- Jeg bor i The Hill, og jeg har et kæmpe problem med parkering, især når vi har gæster, sagde en mand, der præsenterede sig som John.

Til det svarede Nikolaj Stampe, ejendomschef i PKA:

- Det er en overraskelse at der er problemer med parkering, efter at vi har lavet beboerlicens. Vi har overvejet, at man skal lave en ordning, hvor man kan holde i et begrænset tidsrum, så man forhindrer pendlere i at parkere men ikke gæster.

En kvinde fik ordet:
- Folk holder ikke op med at have bil, fordi de bor over for stationen. Der er rigtig mange, der har to biler. 70 parkeringspladser er ikke meget. Jeg kan slet ikke forstå, at man kan lave færre parkeringspladser end der er lejligheder.

Nikolaj Stampe svarede:
- Vi har ikke nogen interesse at í at lave bebyggelse, hvor parkering ikke matcher behovet. Vi har præcis den samme interesse for at få det til at virke som jer.

Flere bemærkede, at der på nuværende tidspunkt i området er store problemer med at komme ud og ind fra Vibekevej i myldretiden,men Dan Riise, der er formand for Arkitektur-, Byplan- og trafikudvalget understregede, at politikerne var meget opmærksomme på de trafikale forhold og udfordringer i midtbyen. Han understregede, at intet er afgjort endnu, og at antallet af parkeringspladser i Hildis Have godt kan blive højere end de 70.

Overhold planerne
På mødet undrede flere sig over, at der er blevet udarbejdet planer for området, der tillader fire etager, men at man nu lægger op til, at der skal gives en dispensation, så der kan bygges højere og tættere.

- Vi har været igennem en kommuneplanproces sidste år, der var lang og hård. Den tillader fire etager i dette område. Hvorfor kommer man så med syv etager? Hvorfor kan man ikke holde sig til kommuneplanen? Så ville det måske gå nemmere igennem?, bemærkede Flemming Thornæs. der selv er byplanarkitekt og flere gange har kritiseret byfortætningen i læserbreve her i avisen.

Dan Riise måtte igen sige, at kommunen havde inviteret til mødet for at høre borgerne om deres mening om projektet, og at intet endnu var besluttet.

Pas på det gamle Hillerød
På mødet var der flere, der opfordrede kommunen til at passe på de gamle bygninger i Hillerød i stedet for at rive dem ned for at gøre plads til nye projekter.

- Hillerød er en smuk gammel købstad, der har haft nogle smukke huse. Jeg er rigtig bange for, at vores by med alt det byggeri, der er, bliver en spøgelsesby. Hvem har råd til at betale 14000 for en to- eller treværelseslejlighed? Det bliver tomme lejligheder, hvis vi ikke passer på. Og hvem har lyst til at bo i en spøgelsesby, spurgte en kvinde ved navn Charlotte, der bor Søndre Jernbanevej 25.

Maja Vindelev, der bor i Østbyen bakkede hende op:

- Man er i fuld sving med at ødelægge det historiske, og vi har ikke så meget historisk i byen. Måske skulle man bevare det, man har? Man skal tænke sig gevaldigt godt om i Hillerød byråd, sagde hun.

Dan Riise fortalte, at et fletal i det byråd, som sad før kommunalvalget sidste år, havde besluttet, at man skulle byfortætte nær stationen.

- Ønsker man en fortætning, kan man ikke også have de en-familie huse, der ligger. Det går ikke op i en højere enhed. Der er ikke plads til en byfortætning med de nuværende bygninger, sagde han.

Mads fra Jespervej fik aftenens nok største bifald, da han efterlyste en stadsartitekt.

- Man har brug for andet end en forvaltning. Man har brug for en med en klar faglig viden.

Et forslag til lokalplan skal nu udarbejdes. Forslaget sendes i høring i otte uger, inden det skal behandles politisk i udvalg og byrådet.

arrow Video: The Hill-naboer raser over byggerod
21. juni 2018 kl. 08:10 Opdateret: kl. 16:18
arrow Nabo i retsopgør med byggefirma: De hejste min bil væk
20. juni 2018 kl. 09:39 Opdateret: kl. 16:26

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede