22. oktober 2019
Anders Samuelsen besøgte i går Marie Mørks Skole, hvor han fik en snak med forstander Henrik M. Christensen om tilskuddet til landets fri- og privatskoler. Foto: Allan Nørregaard
Anders Samuelsen besøgte i går Marie Mørks Skole, hvor han fik en snak med forstander Henrik M. Christensen om tilskuddet til landets fri- og privatskoler. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Marie Mørks Skole kan miste 1,5 mio. kroner med nyt S-forslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Marie Mørks Skole kan miste 1,5 mio. kroner med nyt S-forslag
Hillerød - 25. maj 2019 kl. 15:15
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Liberal Alliance er lodret uenig med Socialdemokratiet, der vil sænke det statslige tilskud til fri- og privatskolerne, den såkaldte koblingsprocent, fra 76 til 71 procent. Liberal Alliance ønsker i modsætning til Socialdemokratiet at styrke friskolerne med 400 millioner kroner om året, så koblingsprocenten kommer op på 80.

Det fortalte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), da han i går besøgte Marie Mørks Skole.

- Først og fremmest kæmper vi imod, at den skal sættes ned. Vi har fået den kæmpet op, og det er vi enormt stolte af. Vi ved godt, at der er en øvre grænse, også fra friskolernes side for, hvad de vil have den op på, og det er vores indtryk, at de ikke vil have den over 80, for så er de bange for, at vi kommer fra Folketinget og begynder at regulere alt muligt, så friheden er vigtigere end at komme op på 100 procent. Derfor tror vi, at 80 procent er det rigtige niveau. Så er der noget egenbetaling, noget engagement og noget frihed, som man ikke får med folkeskoleloven, og så kan vi bevare den super stærke tradition, vi har i Danmark, hvor man kan vælge frit mellem skolerne, sagde Anders Samuelsen.

S: Folkeskole skal styrkes
Socialdemokratiet oprindelige forslag om at sænke koblingsprocenten har allerede mødt så stor modstand, at partiet i torsdags modererede forslaget, så friskoler, der ligger i områder, hvor der ikke umiddelbart er en folkeskole i nærheden eller i yderkommuner, skal friholdes for en nedsættelse af koblingsprocenten.

- Vi ønsker at styrke folkeskolens økonomi ved at sænke koblingsprocenten. Men vi kan se, der ikke umiddelbart er flertal, og der er rejst en række bekymringer blandt andet fra friskoler i landdistrikter, sagde fungerende politisk ordfører Mattias Tesfaye (S) til Ritzau.

Der går 500 elever på Marie Mørks Skole, og ifølge Henrik M. Christensen har skolen i dag elever fra alle lag. Det er en skrøne, at det kun er elever fra rige familier, der går på privatskole.

- Børn af studerende, børn af enige forældre, børn af forældre på overførselsindkomster... Vi har hele pakken, og det er vi glade for, fordi vi synes også, at vi skal løfte bredt, sagde forstander på Marie Mørks Skole Henrik M. Christensen.

Det handler om børn
Det koster 1625 kroner om måneden at gå på Marie Mørks Skole, og det vil koste skolen 1,5 millioner kroner om året, hvis koblingsprocent bliver sænket til 71.

- Noget af det vil vi hente på forhøjede skolepenge, men vi kan ikke hæve skolepengene med halvanden million kroner om året. Så ville vi sparke en stor gruppe familier ud af skolen, så noget må være forhøjede skolepenge og noget må være, at vi er kreative og får det til at virke. Vi sender aldrig en abe videre. Børnene kommer ikke til at mærke det, for lærerne skal nok løbe den ekstra mil, men det vil ramme os på kvaliteten. Vi skal nok få tingene til at hænge sammen, men jeg synes ikke, det er penge, det handler om. Det handler om børn, og der er det ikke den rigtige vej at skære os. Jeg synes, det er dejligt, at folkeskolen skal udvikles og prioriteres men ikke på vores bekostning, sagde forstanderen.

Forstander beder om ro
Henrik M. Christensen håber i stedet, at skolerne snart få økonomisk ro.

- Vi ønsker os i virkeligheden hverken op eller ned. Vi ønsker noget ro. Hvis man kunne blive enige om, at man ikke rører koblingsprocenten de næste 10-15 år, så ville vi være glade. Det er ikke kun os, der drømmer om ro. Det gør folkeskolerne jo også, sagde han.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede