24. november 2017
Sådan ser det ud. Klædet ryger af og viser Mads Ryes portræt af Marianne Jelved på Det Nationalhistoriske Museum. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Sådan ser det ud. Klædet ryger af og viser Mads Ryes portræt af Marianne Jelved på Det Nationalhistoriske Museum. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Marianne Jelved - en empatisk kriger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Marianne Jelved - en empatisk kriger
Hillerød - 13. september 2017 kl. 06:01
Af Niels Idskov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det har været en begivenhedsrig uge for politikeren Marianne Jelved.

Først fyldte den radikale eksminister 74 år, dernæst blev hendes 30 års-dag som folketingspolitiker markeret, og endelig blev et nyt portræt af hendes præsenteret på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Bag billedet står maleren Mads Rye, som fra i dag samtidig udstiller i Prinsessefløjen med 34 portrætter af kendte såvel som ukendte danskere. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er museet, der har bestilt portrættet, og museumsdirektør Mette Skouborg sagde i sin tale ved præsentationen på slottet, at Marianne Jelved er valgt, fordi hun føjer sig naturligt til rækken af af slottets portrætter af personer, der har betydet noget for Danmarks historie.

- Marianne Jelved har været en markant politiker, der har været minister i to regeringer, sagde Flemming Besenbacher, formanden for Carlsbergfondets bestyrelse, i sin åbningstale. Og fra podiet kunne han se ned på et godt fyldt lokale med bl.a. tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og dennes kone Lone Dybkjær blandt gæsterne.

Det var netop under Nyrup Rasmussens regering i 90´erne, at Marianne Jelved var økonomiminister. I dag er hun menigt radikalt medlem af Folketinget, men stadig meget aktiv med flere ordførerskaber. Jelved var senest bl.a. kulturminister i Helle Thornings Schmidts socialdemokratisk ledede regering, og hun er en person med et bredt netværk.

Blandt gæsterne var således bl.a. Jakob Mejlhede Nielsen, forstander på Grundvigs Højskole, som kunne trække en linje fra højskolen på Frederiksværksgade og til Jelved-portrættet på museet.

- Marianne Jelved er medlem af højskolens skolekreds og dermed en ven af skolen. Hun har flere gange været med til at arrangere vores årlige politiske sommerkursus, sagde han.

Afsløringen af portrættet, der malet med olie på lærred og måler 120 x 90 cm, så bestemt ud til at falde i publikums smag.

Det viser Marianne Jelved stå foran et vindue i Kulturministeriet med Thorvaldsens Museum og tårnet på Christiansborg Slot i baggrunden. I kanten af portrættet står ordene Retsind, Lovsind, Frisind og Storsind som »overskrifter« på de fire danske grundlove vedtaget i 1849, 1866, 1915 og 1953.

- Det er fire egenskaber, som jeg ønsker, at Danmark og andre demokratier kendes på, sagde Marianne Jelved i sin takketale.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk