31. juli 2021
Eyvind Nygaard bor naturskønt i Gadevang, med heste og skovbryn som nærmeste nabo. Han er konstitueret som S-formand i Hillerød, efter tidl formand Helle Petersens pludselig død i foråret. Foto: Kenn Thomsen
Eyvind Nygaard bor naturskønt i Gadevang, med heste og skovbryn som nærmeste nabo. Han er konstitueret som S-formand i Hillerød, efter tidl formand Helle Petersens pludselig død i foråret. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Man skal se på det politiske håndværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Man skal se på det politiske håndværk

I foråret blev Eyvind Nygaard konstitueret som formand for socialdemokraterne i Hillerød. Her fortæller han, hvordan det er at være formand for borgmesterpartiet.

Hillerød - 30. juni 2020 kl. 10:17
Af Janne Mulvad

Det tværgående samarbejde henover midten, stærke flertal i byrådet og langtidsholdbare beslutninger. Det er borgmester Kirsten Jensens fortjeneste, og det er det største resultat, socialdemokratiet har opnået siden sidste kommunalvalg i 2017.

arrow Læs også: Gammel kending stiller op til kommunalvalget

Sådan lyder det fra Eyvind Nygaard, som i marts blev konstitueret som formand for socialdemokratiets vælgerforening i Hillerød, efter formand Helle Pedersens død.

- I en kommune som Hillerød synes jeg, man fortjener, at man laver så brede forlig som muligt. Det er alle tjent med. Noget af de bedste ,jeg kan se, vi har opnået, er det tværgående samarbejde hen over midten om klimastrategi, gode børnehaver og arkitekturpolitik. Der er næsten konsensus hele vejen igennem byrådet. Det gør, at beslutningerne bliver langtidsholdbare, fordi alle får indflydelse, siger den 60-årige formand.

Han frygter ikke, at vælgerne ved kommunalvalget næste år får svært ved at kunne se forskel på socialdemokratiet og byrådets andet store parti, Venstre, som sammen aftalte den meget brede konstituering efter valget i 2017.

- Vi kæmper som socialdemokrater for uddannelse, for miljøet og for et lokalsamfund med sociale hensyn. Det er det, jeg vil slå på i valgkampen, siger han.

Elcykler til kampagnen

Valgkampen ligger stadig et stykke ude i fremtiden, men forberedelserne er gået i gang. Partiets valgudvalg er nedsat, og udvalget er så småt begyndt at tilrettelægge kampagnen.

- Vi har besluttet at købe to elchristianiacykler til vores valgmateriale. Så kan vi hurtigt bevæge os fra Superbrugsen i Ullerød til Torvet, siger Eyvind Nygaard stolt.

BAGLANDET
Hvem er de lokale partiformænd? Hvad laver de? Og hvordan forbereder de sig til næste års kommunalvalg? Frederiksborg Amts Avis har sat de lokale partiformænd for de partier, der er repræsenteret i byrådet, i stævne for at give et indblik i, hvem der er bag kulissen på den politiske scene i Hillerød. Vi taler i dag med Eyvind Nygaard, formand for Socialdemokratiet i Hillerød.

Men ellers er opgaven at sammensætte en liste med kandidater.

- Og det er jo der, vi kommer i en intern konkurrencesituation, men det plejer vi også at klare. Vi skal jo sammensætte det, så der er folk med forskellige kompetencer, siger formanden, som ikke kan afsløre ret meget om, hvilke navne, der kan ende på listen, men også gerne vil høre fra borgere, der kunne have lyst til at være med.

- Det eneste, vi ved nu er, at Kirsten (Jensen, red) er vores spidskandidat, og at Christina Høi har meddelt, at hun ikke stiller op. Vores dygtige gruppeformand Thomas Brücker stiller selvfølgelig op, og er et stærkt kort. Jeg går ud fra, at alle i den øvrige byrådsgruppe vil stille op, siger formanden, som ærgrer sig over Christina Høis exit.

- Det er da et tab. Hun har været ganske udmærket, og trak mange stemmer. Hun er klar og tydelig og appellerer til mange. Og det er netop yngre kræfter som hende, vi gerne vil have. Men det er jo hendes eget valg, og det må vi respektere, siger han.

Selv har han endnu ikke besluttet, om han vil forsøge at komme på listen, hvilket han var i 2013.

- Det kunne da være sjovt at komme ind i byrådet. Men det kræver rigtigt meget energi, og det kræver, at man målretter en kampagne i måske flere år, siger han.

Når listen i løbet af foråret 2021 er sat, bliver kandidaterne sendt på kampagnekurser, og hen over sommeren begynder valgkampagnen for alvor. Ambitionen for valget er ganske enkelt genvalg til borgmester Kirsten Jensen.

- Vi håber, hun bliver genvalgt for en periode mere, siger Eyvind Nygaard.

Ved sidste kommunalvalg var Socialdemokratiet ikke regeringsparti, men som tingene ser ud nu, er der stor sandsynlighed for, at statsministeren hedder Mette Frederiksen, når Hillerøds vælgere skal til stemmeurnerne og vælge et nyt byråd i november 2021.

- Det er både en styrke og en svaghed. For eksempel har der været beslutningen om udligningen. Der skal Hillerød nu betale 24 millioner ekstra. Det tal kæmpede Kirsten for at få så langt ned som muligt. Der foregår jo et spil. Det vil der altid gøre mellem statsmagten og kommunen. Men jeg tror godt, vælgerne kan skille det ad, siger Eyvind Nygaard.

En enig byrådsgruppe

Der er også arbejde for formanden mellem valgene. Som formand deltager Eyvind Nygaard i byrådsgruppens gruppemøde, hvor sagerne drøftes, og man aftaler, hvilken position, partiet skal have.

- Politikken fastlægges af byrådsgruppen - men vi har en tæt dialog. Hvis der er nye emner, kommer byrådsgruppen med en indstilling, og så stemmer vi den af sammen, fortæller han.

Fakta
  • Er oprindeligt fra Hillerød, men har haft en afstikker til København og siden en kort afstikker til Næstved.
  • Har gået i parallelklasse med Kirsten Jensen på Frederiksborg Statsskole, det nuværende Frederiksborg Gymnasium og HF.
  • Bor i Gadevang med heste og skovbryn i baghaven.
  • Har siddet i skolebestyrelsen på Hillerød Vestskolen.
  • Arbejder med økonomistyring på Københavns Universitet.
  • Er konstitueret som formand for partiforeningen. Ved generalforsamlingen i foråret 2021 vælges en ny formand.

I foråret blev Eyvind Nygaard konstitueret som formand for socialdemokraterne i Hillerød. Her fortæller han, hvordan det er at være formand for borgmesterpartiet.- Du vil altid møde den socialdemokratiske byrådsgruppe enige. Det kan godt være, der har været en bagvedliggende uenighed. Men den munder ud i en forståelse af, hvad linjen skal være, siger han.

Den største opgave er dog at sørge for, at partiorganisationen hænger sammen.

- Partiforeningen er forudsætningen for det hele, siger Eyvind Nygaard, som har mere end 300 medlemmer i sin forening.

- Man vi altid gerne være flere. Det er svært at få folk til at engagere sig.

Partiet arbejder blandt andet derfor på at starte en DSU-afdeling op i Hillerød.

- Vi er nødt til sikre os en fremtid. De skal ud på skoler og uddannelsesinstitutioner og skaffe medlemmer og sælge varen. Vi vil også rigtig gerne have nogle unge på kandidatlisten, siger han, som selv har været medlem af socialdemokratiet siden 2000, og samlet har siddet i bestyrelsen i 8-10 år.

arrow Tidligere byrådsmedlem genopstiller for nyt parti
01. juni 2021 kl. 11:04 Opdateret: kl. 11:04
arrow Socialdemokraterne har kandidaterne klar til valget
30. marts 2021 kl. 21:09 Opdateret: kl. 21:09
arrow Derfor stopper socialdemokraternes gruppeformand
22. oktober 2019 kl. 20:17 Opdateret: kl. 23:32
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?