28. september 2020
Liberal Alliance med spidskandidat Elisabeth Stieper Tofte indgår ikke i valgforbund med andre partier ved det kommende kommunalvalg. Foto: Allan Nørregaard
Liberal Alliance med spidskandidat Elisabeth Stieper Tofte indgår ikke i valgforbund med andre partier ved det kommende kommunalvalg. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Liberal Alliance vil ikke med i valgforbund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Liberal Alliance vil ikke med i valgforbund
Hillerød - 14. august 2017 kl. 11:49
Af Tore G. C. Rich

Liberal Alliances bestyrelse har besluttet, at partiet ikke vil indgå i valgforbund med nogen andre partier ved det kommende kommunalvalg i november.

Ved kommunalvalg indgår partier ofte i valgforbund for at mindske stemmespild, når stemmer skal veksles til mandater i byrådet. På den måde går overskydende stemmer til andre i valgforbundet.

Ved sidste kommunalvalg i 2013 var Liberal Alliance i valgforbund med Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liste P. Det gavnede Konservative at være med i valgforbundet. Havde Konservative stået uden for det borgerlige valgforbund, havde det kun fået to mandater i byrådet, nu fik det tre. Denne gang vil Liberal Alliance stå alene, det besluttede partiet på et bestyrelsesmøde torsdag.

- At indgå et valgforbund giver muligheder, men medfører også store begrænsninger. Efter at have diskuteret situationen i Hillerød Kommune og ikke mindst erfaringerne fra kommunalvalget i 2013, var både den politiske og den organisatoriske del af partiet enige om, at det skal stå vælgerne krystalklart, hvad de får for en stemme på Liberal Alliance. Den sikrer liberal repræsentation, og går ikke til troløse konservative, siger Ulrik Mathorne, formand for Liberal Alliance Hillerød.

Efter kommunalvalget brød Konservative som bekendt med det borgerlige valgforbund og indgik i en konstituering med rød blok med Dorte Meldgaard (K) som borgmester.

Beregninger, som Frederiksborg Amts Avis foretog efter valget, viste imidlertid, at havde Konservative stået uden for det borgerlige valgforbund, var dets tredje mandat ikke gået til det borgerlige valgforbund, men til Socialdemokraternes, SF's og Fælleslistens valgforbund, hvor SF havde fået det.

Beregningerne viste også, at de to valgforbund, der var i 2013, ingen forskel gjorde i forhold til, hvis der slet ingen valgforbund havde været. Så havde alle partier fået de mandater, de fik, inklusiv Konservative, der havde fået tre mandater.

Liberal Alliance oplyser, at beslutningen om at stå alene ved dette valg er partiets eget, og kommer på trods af tilbud om deltagelse i borgerlige valgforbund. Liberal Alliances spidskandidat til byrådet, Elisabeth Stieper Tofte, forklarer:

- Det er vigtigt for mig, at de, der stemmer på Liberal Alliance, er 100 procent klar over, at jeg vil kæmpe for at få gennemført flest mulige liberale mærkesager. I Hillerøds ret komplekse politiske sammenhænge kræver det lidt politisk manøvrerum, og her kan et valgforbund og meget firkantede løfter til andre partier hurtigt komme i vejen. Samtidig er det vigtigt for mig at understrege, at det hverken er et fravalg af samarbejde eller et udtryk for, at jeg selv ønsker at blive borgmester. I udgangspunktet forventer vi fortsat at pege på Klaus Markussen (V) på valgaftenen.

Elisabeth Stieper Tofte regner med, at Liberal Alliance helt sikkert kommer ind på egne stemmer.

- Det gør vi. Sidste gang kom vi ind med én. Der fik vi 300 stemmer ind mere end nødvendigt. Der havde vi nul i byrådet inden da. Nu har vi en stor del af tiden haft to. De har leveret resultater. Vores ambition er at få to ind helt sikkert, siger Elisabeth Stieper Tofte.

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?