29. november 2020
Torben Espenhain er i spidsen for den gruppe Hammersholt-borgere, der synes at virksomheden Nordisk Perlite støver og støjer for meget landsbyen. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Torben Espenhain er i spidsen for den gruppe Hammersholt-borgere, der synes at virksomheden Nordisk Perlite støver og støjer for meget landsbyen. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landsbyborgere plaget af støv og støj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsbyborgere plaget af støv og støj
Opdateret 09. november 2017 kl. 17:09
Hillerød - 09. november 2017 kl. 06:01
Af Niels Idskov Beboerne i Hammersholt har et problem. I hvert fald dem, der bor tættest på Nordisk Perlite i Hammersholt Erhvervspark. Beboerne me

Hillerød Lilleskole, der er nabo til Nordisk Perlite, har sendt krav til Hillerød Kommune om en garanti for at støvet ikke er farligt for skolebørn, ansatte og forældre. Der er efter otte måneder endnu ikke kommet svar herpå, selv om beboerne har klaget over støv fra virksomheden, som de kan se på overflader, tage, vinduer, biler, barnevogne og havemøbler i en afstand af flere hundrede meter fra virksomheden. Ved store udslip kan støv føles i næse og svælg samt smages.

arrow Læs også: Nordisk Perlite anerkender ikke støjmåling

- Situationen har været uændret i 17 år, da virksomheden flyttede hertil fra Københavns Nordhavn, og der har gennem hele perioden været en jævn strøm af klager over ulovlig spredning af støv og støj, men Hillerød Kommunes forvaltning har gennem samtlige 17 år forgæves forsøgt at regulere virksomheden.

Det siger Torben Espenhain, der bor i Hammersholt og som er formand for Foreningen Rent Miljø i Hillerød Syd. Foreningen, der har 140 medlemmer og er i vækst, har i et par år aktivt arbejdet for at få sagen behandlet og på at få virksomhedens udledning af støv og støj bragt til et lovligt niveau.

- Vi har også haft en dialog med virksomheden, men det har ikke ændret noget, siger Espenhain, der selv bor i nærheden omkring 300 meter fra Nordisk Perlite, der ligger tæt på S-togslinjen.

Tue Tortzen, der er formand for miljø- og teknikudvalget, har på et borgermøde 30. oktober i Brødeskov sagt, at Hillerød Kommune ikke har kompetencer og ressourcer til at regulere Nordisk Perlite efter miljøloven.

Han uddyber:
- Efter min mening burde det være sådan, at en producent har bevisbyrden for at produktionen overholder miljølovgivningen, og at gentagne overskridelser medfører, at ejeren fratages retten til at drive virksomhed. Men sådan er det ikke - det er kommunen, som har bevisbyrden. Vores sanktionsmuligheder er svage, og den private ejendomsret sætter store begrænsninger i kontrolmulighederne. Miljø- og teknikudvalget vil under alle omstændigheder presse på for at miljøkravene overholdes - det er helt forståeligt, at naboerne er utilfredse, siger Tue Tortzen. Som i parentes bemærket bor i nærheden, kender problemet og tilmed har dyr gående tæt derpå.

arrow Nu skal Hammersholt have nattero
24. oktober 2020 kl. 06:26 Opdateret: kl. 15:55
arrow Udskældt virksomhed kan blive politianmeldt
07. september 2020 kl. 10:11 Opdateret: kl. 21:58
arrow Nordisk Perlite: Vi vil det gode naboskab
07. september 2020 kl. 10:02 Opdateret: kl. 21:57
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?