18. juli 2019
Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kontrolgruppe finder 8,5 snyde-millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kontrolgruppe finder 8,5 snyde-millioner
Opdateret 15. marts 2019 kl. 08:38
Hillerød - 15. marts 2019 kl. 08:00
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Enten snyder folk i Hillerød mere - eller også er de to medarbejdere i Hillerød Kommunes kontrolgruppe for socialt bedrageri og uberettigede udbetalinger af ydelser blevet bedre til at afsløre snyderi og fejl med kontanthjælp, sygedagpenge, økonomiske fripladser i børnehaver og vuggestuer, førtidspension og en række andre sociale ydelser.

Regnskabet for Hillerød Kommunes kontrolindsats overfor socialt bedrageri viser, at indsatsen har givet 8,5 millioner kroner i 2018, mens det i 2017 blev til 6,4 millioner kroner - penge, som borgerne nu enten skal betale tilbage til kommunen, eller som kommunen slipper for at udbetale.

Tallene rummer også ydelser, som udbetales af Udbetaling Danmark. Hillerød Kommunes andel af ydelser udgør 5,8 millioner kroner.

Det er i alt 108 sager, kontrolgruppen har fundet fejl i i 2018, viser opgørelsen, og det er især snyd med kontanthjælp og sygedagpenge, der bliver stoppet.

- Det er jo ikke noget, vi har gjort i mange år, så vi lærer hele tiden noget nyt. Jeg er meget glad for, at de gør det så godt i kontrolgruppen, som de gør, for det er jo vores allesammens skattekroner, siger Thomas Elong (V), der er formand for Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget, som er et af de udvalg, der hvert år får fremlagt resultaterne af indsatsen.

Kontrolgruppen arbejder sammen med forskellige samarbejdspartnere, herunder boligselskaber og politiet med at finde frem til, om nogle borgere ikke har ret til ydelserne.

Thomas Elong vurderer, at nogle af sagerne skyldes bevidst snyd, men også ofte skyldes fejl eller forglemmelser fra borgernes side.

- Pengene er ofte udbetalt til medborgere, der har det svært i forvejen. Det kan være folk på flere forskellige ydelser, og mixet af det kan gøre det svært for dem selv, men også os som udbetalingsinstans, at holde øje med, siger Thomas Elong, og fortsætter

- Da vi begyndte den her indsats, var der nogen der kaldte det dyneløfteri og alt muligt andet. Men det er det ikke. Det er mandskab, der holder øje med, hvad der bliver udbetalt, og så undersøger de, om det er berettiget, via sammenkørsler af datasystemer. Med de her tal må vi med al klarhed italesætte, at det er ikke dumt, at vi har den kontrolgruppe. Det er faktisk ret sundt. Tallene viser, at vi skal være bedre til at sikre, at vi udbetaler rigtigt, men der er også helt klart nogen derude, der prøver at snyde sig til en ydelse, de ikke har fortjent, siger han.

Af de 8,5 millioner kroner er cirka 6,2 millioner penge, der er sparet i fremtidige udbetalinger, altså ydelser, der ville være betalt over et år, hvis ikke snyderiet var blevet opdaget.

Resten, cirka 2,3 millioner kroner, er udbetalt forkert, og de penge skal kommunen nu forsøge at få igen. Det kan dog blive vanskeligt, erkender Thomas Elong.

- Der skal gøres en indsats for at inddrive de penge, og i yderste konsekvens kan man være nødt til at stævne borgerne, siger han.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede