20. oktober 2019
Kirsten Jensen, socialdemokratisk borgmester i Hillerød, vil have borgerne til at bruge 12 minutter af arbejdsdagen på at bevæge sig.

Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Kirsten Jensen, socialdemokratisk borgmester i Hillerød, vil have borgerne til at bruge 12 minutter af arbejdsdagen på at bevæge sig. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommune med en vision: Brug 12 minutter mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommune med en vision: Brug 12 minutter mere
Opdateret 04. juni 2019 kl. 11:07
Hillerød - 04. juni 2019 kl. 10:20
Af Joachim Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En ny aftale skal sikre, at 4000 flere borgere i Hillerød Kommune bliver mere fysisk aktive. Den socialdemokratiske borgmester Kirsten Jensen vil gerne have dig til at bevæge dig 12 minutter mere i løbet af arbejdsdagen. Det sagde hun ved et arrangement i FrederiksborgCentret, hvor hun underskrev en aftale med DGI og DIF, der gør Hillerød Kommune til en visionskommune, når det kommer til motion og bevægelse.

- Vi skal have en times mere bevægelse i vores arbejdsuge. Det er 12 minutter om dagen. Det giver ikke mindre effektivitet - tværtimod. Motion giver bedre humør, mindre stress, mere overskud og flere fællesskaber, sagde borgmesteren.

Hillerød bliver den første nordsjællandske kommune, der indtræder i et samarbejde omkring projektet »Bevæg dig for livet«. I forvejen er et tocifret antal kommuner fra resten af landet med.

Som andre steder er der i Hillerød to centrale målsætninger. Andelen af borgere, der lever op til WHO's minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet, skal øges fra 72,7 procent til 78 procent. Det vil sige, at 4000 flere personer skal være fysisk aktive i mindst tre timer om ugen med moderat intensitet eller i fem kvarter med høj intensitet.

Samtidig ønsker man at øge medlemstallet i idrætsforeninger. Her er målet, at 3400 flere borgere i Hillerød dyrker idræt i en forening fremover.

Masser af inspiration
Ved mandagens fejring af aftalens indgåelse var der inspiration i lange baner til, hvordan man kan få dyrket den ønskede mængde motion. Elever fra talentidrætsklassen 9.i på Frederiksborg Byskole fremviste flere særdeles uvante øvelser. Blandt andet kravlede de hen ad gulvet, mens en klassekammerat stod på ryggen af dem. De lavede trillebørøvelsen, men hvor makkeren ikke måtte holde om benene, og bevægede sig på tværs af lokalet på fysisk udfordrende og aparte vis.

Det frembragte flere grin blandt tilhørerne i Læringscenter for Fysisk Træning, der talte Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund, og Charlotte Bach Thomassen, landsformand for DGI.

Granvoksne i galop
Et hold fra HGI Gymnastik og Trampolin lavede en flot opvisning med ekvilibristiske spring, som man nok ikke skal kaste sig ud i som nybegynder. Det kunne man til gengæld trygt gøre, da aftenskolen Salto lokkede alle arrangementets deltagere ud på gulvet.

Her blev god, gammeldags sangleg kombineret med let bevægelse. Der blev hoppet som frøer og basket med armene som fugle, inden børn, idrætsledere og borgmester satte i galop, da aftenskolelegen krævede det.

Det gav smil og en enkelt svedperle på panden, og det billede stemmer ret godt overens med de ønsker, der er for borgerne i den nye visionskommune.

- Det er vigtigt at være sammen om noget. Vi vil gerne skabe glæde for alle samfundsgrupper. Vi er i Danmark et land, hvor der er rigtig mange idrætsaktive, men ambitionen er at være bedst i verden, sagde Niels Nygaard, inden han kom med en tilføjelse.

- Vi skal bevæge os i stedet for at spise piller. Vi må få idrætten på recept.

Gang i forældrene
Charlotte Bach Thomassen roste Hillerød Kommunes uderum, der er oplagte til at dyrke motion i. Hun fremhævede også, den hængekøje, der opstår rent visuelt, når man ser på statistikken over, hvem der er fysisk aktive. For mens unge og i stigende grad seniorer holder fanen højt, så er der et dyk hos småbørnsforældre. De føler ikke, de har tid.

I visionsaftalen er de ikke-aktive voksne også nævnt, og her spekulerer man i en mulighed for at lave aktiviteter til forældrene, mens de alligevel venter på, at deres børns håndboldtræning eller gymnastiktime er ovre.

Der er også fokus på bevægelse helt fra daginstitutioner til plejehjem.

Aftalen er 5-årig og består desuden af en række årlige handleplaner og flere aftaler inden for specifikke idrætter.

Hillerød Kommune bidrager med 250.000 kroner årligt, mens projektet desuden er støttet af Nordea-fonden og Trygfonden.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede