28. september 2021
35-årige Katrine Muff Enevoldsen er vokset op i Hillerød, hvor hun fandt glæden ved sang og musik. Som lille fik hun blandt andet dispensation til at synge i Grønnevang Kirkes kor. Foto: Barbara Nolsøe
gallery icon

Se billedserie

35-årige Katrine Muff Enevoldsen er vokset op i Hillerød, hvor hun fandt glæden ved sang og musik. Som lille fik hun blandt andet dispensation til at synge i Grønnevang Kirkes kor. Foto: Barbara Nolsøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Katrine er ny vært på Fællessang: Nostalgien har jeg arvet fra min far

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Katrine er ny vært på Fællessang: Nostalgien har jeg arvet fra min far
Hillerød - 19. januar 2021 kl. 08:59
Af Camilla B. Aagaard

Katrine Muff Enevoldsen slår en høj og smittende latter op.

arrow Læs også: Sang for børn i alle aldre i Grønnevang Kirke

- Jeg tror, at det spørgsmål, jeg har svaret på flest gange i mit liv er, om jeg er Thyges datter.

Og ja, efternavnet fornægter sig ikke. Komponist og sangskriver Katrine Muff Enevoldsen er datter af Thyge Enevoldsen, der i 28 år var sognepræst i Grønnevang Kirke i Hillerød.

- Min far kender alle i Hillerød, eller sådan føles det i hvert fald nogle gange, for han har jo døbt og konfirmeret så mange mennesker, fortæller Katrine Muff Enevoldsen.

På fredag står hun sammen med nyhedsvært og tidligere USA-korrespondent Johannes Langkilde i spidsen for DR1s enormt populære program »Fællessang - hver for sig«. De to har overtaget værtsrollerne efter Mads Steffensen og Philip Faber. Og Katrine Muff Enevoldsen skulle ikke tænke længe over, om hun havde lyst til at være vært, da hun fik en opringning mellem jul og nytår.

- Det havde jeg selvfølgelig. Jeg brænder for det, man formidler i det program, nemlig gode sange, men det ligger mig også meget på sinde at skabe et rum for mennesker, hvor der er plads til fællesskab i en tid, hvor man ikke kan mødes fysisk. Man går ikke til noget nu. Vores fritidsinteresser er lagt på hylden, så det med, at man kan gå til fællessang fredag aften, det er der mange der benytter sig af. Det er et trygt, varmt rum, hvor der er plads, og det kan jeg godt lide, siger hun.

Plads til en ny ven

Hun håber, at seerne vil tage godt imod hende og Johannes Langkilde som værter.

- Philip Faber er blevet alle menneskers bedste ven i en tid, hvor man virkelig havde brug for det. Jeg tror på, at man kan have flere venner uden at sammenligne. Jeg ønsker, at folk er åbne for at få en ny ven. Jeg kommer med min personlighed, og jeg bidrager med noget andet og måske nogle andre yndlingssange. Det, der er ens ved mig og Philip, er til gengæld at vores motivation er en ægte passion for fællessangene. Den passion og glæde og respekt, der er omkring det og lysten til at give det fra sig og videre, den har vi begge to.

Fra Aarhus til Hillerød

Som seksårig flyttede Katrine med sin familie fra Aarhus, da hendes far blev præst i Hillerød.

Musikken har altid fyldt meget i hendes liv, og familien klaver havde en central placering i stuen.

- Jeg kommer fra en meget musikalsk familie, og særligt i min fars familie har vi sunget tistemmigt, når vi var på besøg hos min bedstefar i Hvide Sande. Min far spiller en ret habil mundharpe, og han har altid sunget med os, fortæller hun.

Familien flyttede først ind i Æblehaven og siden til Tolvkarlevej. Grønnevang Kirke var oprindeligt en vandrekirke, så præsteboligen lå i første omgang i Æblehaven, inden familien senere flyttede til det, der i dag er Grønnevang sogn. Katrine gik på Johannesskolen, og hun begyndte at synge i kirkens kor meget tidligt.

- Jeg tror, min interesse for musik udspringer af at vokse op i og omkring en folkekirke. Jeg kom der hver søndag, og til sidst fik jeg dispensation til at begynde at synge i kirken. Anne Munk, der ledte koret, sagde, at jeg jo alligevel sang med, og så ville hun hellere have, at jeg lærte sangene ordentligt. Jeg kunne ikke læse sangteksterne, men jeg var hurtig til at lære udenad. Det var mest for at få styr på mig, at hun lod mig være med, tror jeg, siger Katrine Muff Enevoldsen med et grin.

Sproget åbner sig

Hun sang i Grønnevang Kirkes kor til hun blev 20 år. For hende betyder salmerne meget.

- Jeg synes, det er godt sangskriverhåndværk. Der er en langtidsholdbarhed i de salmer, vi altid har sunget, for eksempel »Op, al den ting, som Gud har gjort« og »Se, nu stiger solen«. De går aldrig af mode, siger Katrine Muff Enevoldsen og kalder sig selv for en nostalgiker.

- Det har jeg nok arvet fra min far. Jeg synes ikke altid, at det behøver at være moderne og nyt for at være godt. Det er rart at kigge tilbage i poesien og lyrikken. Sproget åbner sig op, når det er skrevet på en gammeldags måde. Prøv at tænke på Shakespeares tekster. De er så godt skrevet, men i starten fatter man ikke en brink. Sådan er det også med de gamle sange, vi kører nogle gange lidt på autopilot, men man burde stoppe op og læse, hvad der egentlig står, siger hun. Når det så er sagt, så elsker jeg også nye salmer og højskolesange - og selvfølgelig en god popssang.

Passionerede lærere

Efter folkeskolen blev det til et år på Nordsjællands Efterskole i Helsinge, inden Katrine Muff Enevoldsen begyndte på Frederiksborg Gymnasium og HF, og her blev der for alvor tændt en musikalsk ild.

- Der foldede min kærlighed for musikken sig virkelig ud. Jeg var med i nærmest alle de kor, der var på skolen og så enormt meget op til 3.g'erne, som spillede musik, blandt andet Anders Stig Møller, som i dag er min mand. Dengang anede han ikke, hvem jeg var, for jeg gik bare i 1.g. Vi blev først kærester, da han var gået ud, og jeg gik i 3.g, fortæller hun.

For Katrine Muff Enevoldsen betød mødet med musiklærerne alt. De inspirerede hende, fordi de brændte så meget for musikken.

- Gymnasiet var et sted med enormt kompetente musiklærere, og det er det stadig, for mange af dem underviser der endnu. De er mega dygtige, og de har en ægte passion for musik. Jeg gik som barn til klaver hos Lars Brogaard på Kulsvierskolen hver mandag, og det var et af de steder, jeg fik lagt nogle vigtige frø til min kærlighed til musikken. Jeg øvede mig aldrig, men han skældte mig aldrig ud. »Så jammer vi bare«, sagde han, og så sad vi og spillede sammen. Det var den helt rigtige indgangsvinkel for mig, for jeg har aldrig været god til at få lektier for.

Med i ny højskolesangbog

Efter gymnasiet fulgte Katrine efter kæresten Anders, der gik på MGK, Musikalsk Grund Kursus, i Helsingør. Efter et år søgte hun for sjov ind på Konservatoriet for at se niveauet an.

- Jeg kom ind, og så sad jeg i saksen, griner Katrine Muff Enevoldsen.

Hun brugte tiden på at synge kor for andre artister og finde sin sangstemme. Da hun for fem år siden. blev inviteret til et sangskriverophold på Engelsholm højskole, takkede hun ja. Her skrev hun sin første sang.

- Den første dag skrev jeg to sange. Den ene, Usynlige, er lige blevet optaget i Højskolesangbogen. Jeg har fem sange med i bogen, og det er jo helt vildt, siger hun.

Elsker stadig Hillerød

I dag bor Katrine Muff og Anders Stig Møller på Vesterbro med deres to døtre på fem og tre år. Hun er højskolelærer på Johan Borups Højskole i København, hvor hun underviser i musik og kor. Hun kommer jævnligt tilbage til Hillerød for at besøge sine forældre, der er flyttet til Skævinge, svigerforældrene i Nødebo eller for at nyde musik.

- Jeg føler mig ekstremt meget hjemme i byen, og jeg nyder at være der. Klaverfabrikken er blevet et super fedt spillested, og jeg har tit været et smut forbi, når jeg er hos mine forældre. Nogle af mine første musikalske minder er fra Østfestivalen, hvor min hånd ikke var stor nok til at nå rundt om mikrofonen. Så Hillerød vil altid ligge mit hjerte nær.

Den nye sæson af »Fællessang - hver for sig« kan ses fra på fredag den 22. januar klokken 20.00 på DR1.

arrow Se billederne: Populær sangfugl tilbage i barndommens fantasiverden
09. august 2021 kl. 07:33 Opdateret: kl. 23:00
arrow Frivillige unge giver en hjælpende hånd i Hillerød Øst
03. juli 2021 kl. 17:42 Opdateret: kl. 13:51
arrow Afsked med kirketjener efter 31 år
06. juni 2021 kl. 16:15 Opdateret: kl. 08:53
Stemmer du til kommunalvalget i år?