23. januar 2021
Rekordmange lagde i år vejen forbi udstillingen i FrederiksborgCentret.
gallery icon

Se billedserie

Rekordmange lagde i år vejen forbi udstillingen i FrederiksborgCentret.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jubilæumsår blev rekordår for »Kvinder & Kunst«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jubilæumsår blev rekordår for »Kvinder & Kunst«
Opdateret 15. november 2016 kl. 09:55
Hillerød - 13. november 2016 kl. 21:07
Af Camilla Bjørkman Aagaard

79 kvindelige kunstnere udstillede i weekenden deres meget forskellige kunst og kunsthåndværk ved udstillingen »Kvinder & Kunst« i FrederiksborgCentret.

arrow Læs også: Se billederne: »Kvinder & Kunst« fejrer 10 år

Det er 10. gang, at Zonta Hillerød arrangere udstillingen, og netop jubilæumsåret blev samtidig rekordår.

- Vi har haft 925 gæster. Det er kæmpe rekord. Der har aldrig været så mange, som vi har haft i år. Det er rigtig dejligt, og vi kan næsten ikke få smilene af. Normalt ligger besøgstallet på 650-800 besøgende i løbet af weekenden, fortæller Anette Thomasen, der er forman for Kunstudvalget i Zonta Hillerød.

Hun mener, at det øgede besøgstal skyldes, at udstillingen i år ligger i november i modsætning til sidste års udstilling, der lå i oktober, hvor det stadig var meget varmt og havevejr.

Overskuddet går som altid til forskellige kvinde-orienteret projekter, og i år går pengene til Hillerød Kvindecenter og Støtteforeningen for Alexandra Kollegiet, hvor enlige, unge mødre vil få en donation til en Christaniacykel. Desuden gives støtte til Foreningen mod pigeomskæring og til Zontas Internationals projekter rundt om i verden. Hvor mange penge, Zonta Hillerød kan dele ud, ved Anette Thomasen dog endnu ikke.

Anette Thomasen fortæller, at der er sket en stor udvikling i udstillingen i løbet af de 10 år, den har eksisteret. - Vi har fået væsentlig bedre kunst. Vi har fået professionelle kunstnere ind, men vi har også stadig amatører, der laver rigtig flot kunst. I starten havde vi kun malerier, men nu har vi malerier, tegninger, keramik, tøj, smykker, lertøj, altså en stor forskellighed i de kunstarter vi har, siger hun.

I år var Mette Skougaard, direktør for Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, inviteret til at holde åbningstalen. Hun talte blandt andet om kvinders muligheder for at være kunstnere gennem tiden.

- Først i 1888 åbnede Johannes Krebs Kunstskolen for Kvinder, der gradvist fusionerede med Kunstakademiet - og først i 1924 afvikledes særundervisningen for kvinder på akademiet. I dag har kvinder i Danmark heldigvis mulighed for at udfolde sig fuldt ud som kunstnere - selvom de kulturelt betingede forventninger til kønnene med garanti stadigvæk skaber forskelle, der kan virke diskriminerende - også for kunstnere, sagde hun og tilføjede senere over for avisen:

- Vi er inde i en udvikling, hvor kvinder fylder mere og mere og bliver mere anerkendt som kunstnere. Det er selvfølgelig en proces, men det er en positiv udvikling, vi er inde i. Jeg mener helt klart, at »Kvinder & Kunst« er med til at fremme kendskabet til kvindelige kunstnere. Det giver kvinder et rum og et forum at udstille i.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?