2. august 2021
Arkæolog Louise Lund Johansen fra Museum Nordsjælland skønner af bopladsen stammer fra den germanske jernalder for 1600 år siden. Her kigger direktør for Ejendomsselskabet Baunetgården ApS, Torben Nyegaard Olesen interesseret med. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Arkæolog Louise Lund Johansen fra Museum Nordsjælland skønner af bopladsen stammer fra den germanske jernalder for 1600 år siden. Her kigger direktør for Ejendomsselskabet Baunetgården ApS, Torben Nyegaard Olesen interesseret med. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jernalder-boplads gravet frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jernalder-boplads gravet frem
Hillerød - 10. august 2018 kl. 03:50
Af Camilla Bjørkman Aagaard

Museum Nordsjælland har de seneste måneder undersøgt et område på 2,5 hektar ved Baunetgården i Alsønderup. Undersøgelserne viser rester fra germansk jernalder for 1600 år siden.

- Her har der været et hus, og man kan se, at der har været en stolpe her. Huset er muligvis brændt, kan vi se, og da man har fjernet stolpen, er der faldet brændt materiale ned i hullet. De forkullede rester er blevet bevaret nede i jorden, og de korn, frø, keramikstykker, dyrerester og andet, som vi finder, får vi analyseret. På den måde får vi mere viden om, hvordan man boede, fortæller arkæolog Louise Lund Johansen, mens hun peger ned i et af de store huller.

Huset, der er fundet rester af, er et typehus, som Louise Lund Johansen skyder på stammer fra den germanske jernalder i omkring 400-600-tallet.

- Vi har ikke særligt meget i Nordsjælland fra den tid, så derfor ved vi ikke så meget om den. Derfor kan fund som disse bidrage til at få mere viden om tiden og de mennesker, der boede her, siger hun.

Museum Nordsjælland gik i juni i gang med forundersøgelser i området i forbindelse med, at grunden skal udstykkes til boligområde. Forundersøgelser viste tegn på et bopladsområde, og efterfølgende fandt arkæologerne et to-skibet langhus, som altså formodes at være brændt på grund af højt indhold af trækul og brændt ler i stolpehullerne. Derudover er der spor efter et aktivitetesområde med gruber og kogestensgruber til madlavning samt en lavning ved siden af huset, der kan have været en å eller en bæk.

At der i fremtiden skal lægge huse på et sted, hvor der for 1600 år siden boede nogen betyder noget for de fremtidige købere, siger Louise Lund Johansen.

- Det har en del at sige. Det skaber et tilhørsforhold, at der engang har boet nogen. Der er en historie, og mange mennesker synes det er interessant, at der har været nogen før os. Det er rart at få historien med, siger hun.

Det varme vejr har været en udfordring for arbejdet i jorden.

- Vi graver manuelt i hånden med spader. Men fordi det har været så usædvanligt tørt, så er den leret jord næsten blevet til beton. Og når man så skal grave en kubikmeter jord op, så er det altså hårdt arbejde. Det har udover det stor betydning for observationsforholdene, og vi måtte skynde os at markere områderne med fund med det samme, da vi havde taget det øverste lag muldjord af. Ellers kunne vi simpelthen ikke finde dem igen, siger hun.

Torsdag sluttede undersøgelserne på stedet, og arkæologerne kan nu pakke sammen og vente på resultaterne af de fund, de har gjort.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?