1. august 2021
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højt nybyggeri udfordrer brandfolk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Højt nybyggeri udfordrer brandfolk
Hillerød - 12. april 2019 kl. 08:49
Af Janne Mulvad

Byggeglæden i Hillerød udfordrer ikke kun trafikken og pladsen i børnehaverne. Planerne om en række højhuse på op til 45 meter eller 15 etager i det nye boligområde Frederiksbro på Møllebrogrunden betyder også nye opgaver for brandvæsenet i Hillerød.

arrow Læs også: Plejehjemsbeboere må undvære møbler: - Det er gået grassat med de brandregler

- Bare du bygger ét hus i den højde, skal du tænke helt anderledes. Det her er noget helt andet, end det vi er vant til, siger Jimmy Andersen, som er indsatsleder hos Frederiksborg Brand & Redning.

I dag er det gamle Hillerød Sygehus med cirka seks etager den højeste bygning i Hillerød.

- Nu kommer vi op mere end dobbelt højde, og det giver nogle kæmpe udfordringer, siger Jimmy Andersen.

Hillerøds brandstation ligger ganske nær Møllebrogrunden, og det bliver ikke noget problem at overholde kravet om at være fremme ved en brand inden for ti minutter efter alarmen lyder.

For foden af højhuset, altså.
- I en høj bygning kan vi ikke garantere, at vi kan være oppe i de øverste lejligheder på de ti minutter. Vores udfordring er, at vi skal op ad en trappe til 15. sal med slanger og alt grejet, siger indsatslederen og fortsætter:

- Det kommer til at kræve, at brandfolkene har taget nogle trapper før.

Frederiksborg Brand og Redning har netop indsat en ny stigevogn, der er specialbygget til et af Hillerøds risikoobjekter - Frederiksborg Slot. Den er bygget smallere end en standardmodel og kan komme ind gennem slottets smalle porte.

Men stigen er kun 32 meter lang - og ikke lang nok til at nå op til toppen af de nye højhuse i byen, så branden skal slukkes indefra, og hvis der er personer, der skal reddes ud, skal det ske via trappen.

Frederiksborg Brand & Redning er ved at lave en ny risikobaseret dimensionering, som er en udregning af, hvilket beredskab, der er brug for. Dimensioneringen skal i løbet af de kommende måneder forhandles på plads med de seks kommuner, der ejer beredskabet. Her vil også blive taget hensyn til de nye byggerier i Hillerød.

- Vi kigger i kommuneplanerne og ser, hvad der er af planer. Og så identificerer vi lokale risici, for vi skal kunne håndtere dem alle, siger Jesper Marcussen, som er projekt og analysemedarbejder hos Frederiksborg Brand & Redning.

Med de nye højhuse ser beredskabet også til erfaringer fra andre byer, der har høje huse, for eksempel Frederiksberg, hvor det over 100 meter høje Domus Vista ligger.

Kravene til brandsikkerheden i høje huse er strenge, og beredskabet inddrages i byggesagsbehandlingen af eksempelvis høje huse.

- Der er krav til at bygge i brandsektioner. En ting er, at der kan opstå en brand i en lejlighed, men man tillader ikke, at den breder sig ind til naboerne. Så du kan have en brand i en lejlighed, men du skal bygge, så den bliver der, siger Jesper Marcussen.

Nogle højhuse bygges med brandmandselevator, som er sikre at bruge ved brand, så brandfolkene kan slippe for at tage trapperne.

Trapperne opføres som sikkerhedstrapper, så man ikke får røgfyldte trapper, og personer kan reddes ud via trapperne.

Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S) er som formand for beredskabskommissionen også involveret i arbejdet med den nye dimensionering, og hun er bevidst om, at der venter nye opgaver.

- Hillerød bliver større, der kommer også et nyt hos­pital, og der er mange store virksomheder, og så de nye høje huse. Vi har talt om at det skal indgå - ligesom det er vigtigt at få hørt de store virksomheder og hospitalet, så vi får beredskabet dimensioneret rigtig i den kommende periode, siger hun.

arrow Nye sprinklere skal sikre plejehjem
29. juni 2019 kl. 09:37 Opdateret: kl. 16:38
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?