17. januar 2021
Øverst på listen kommer en cykelsti på Frederiksværksgade ved slottet. 

Arkivfoto: Kim Rasmussen
Øverst på listen kommer en cykelsti på Frederiksværksgade ved slottet. Arkivfoto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hillerød vil vente på millioner til cykelstier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hillerød vil vente på millioner til cykelstier

Hillerød Kommune har ønsker for næsten 40 millioner kroner for at lukke hullerne i cykelstinettet. Kommunen vil nu søge om tilskud til halvdelen fra statslig pulje

Hillerød - 13. januar 2021 kl. 06:03
Af Mette Dolmer Thygesen

Der er behov for asfalt til de tohjulede mange steder i Hillerød Kommune - men der er blot én million kroner at gøre godt med på Hillerød Kommunes cykelsti-budget i år.

arrow Læs også: Supercykelsti må vente: Lokale stier kommer først

Så byrådet håber at få del i pengene fra en kommende, statslig cykelpulje og søger om tilskud til alle de mange manglende forbindelser mellem cykelstierne - de såkaldte 'missing links'.

Projekter for 40 millioner

De manglende cykelsti-forbindelser for i alt næsten 40 millioner kroner var i onsdags til debat i Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget, hvor politikerne godkendte at søge om penge til at dække halvdelen af udgifterne på den lange liste af cykelstiprojekter.

For listen er lang - men pengene få, siger udvalgsformand Dan Riise (V).

"Der blev sat omkring en million kroner af til cykelstier på budgettet i år, og det er jo alt for lidt, men vi er glade for, at vi trods alt har fået noget. Til gengæld er der afsat 11 millioner kroner i både 2022 og 2024, så hvert andet år er der penge til at projektere - og hvert andet år, altså også næste år, er der mere på kontoen," siger udvalgsformanden.

På listen over 'missing links' er de største projekter Milners- vej til omkring 14 millioner kroner og Slotsgade-Frederiksværksgade, som vil koste omkring 10 millioner kroner at anlægge.

En cykelsti på Brødeskovvej ved Hillerød Lilleskole vil koste omkring fem millioner kroner, og nogenlunde det samme vil Funkevej-Gl. Frederiksborgvej koste kommunen på pengepungen.

Østergade-Helsingørgade koster to millioner, Nødebovej omkring en million og Skansevej lidt under en million.

Venter med at prioritere

Hullerne i cykelstinettet er mange - men politikerne vil endnu ikke prioritere imellem dem, siger Dan Riise:

"Vi vil vente med at se på listen igen, når vi ved hvor mange penge, vi får fra puljen," siger han.

Frederiksværksgade-sti

Udvalget besluttede dog, at hvis der går for lang tid, før der sker noget med puljen, så vil de gå i gang med at projektere cykelstien på Frederiksværksgade-Slotsgade - fra Irmatorvet og forbi slottet.

Det stykke cykelsti skal altså lige nu prioriteres højest, mener udvalget.

"Det er et projekt, som har ligget i mange år. Og hvis vi ikke får nogen penge fra puljen, så vil det godt kunne rummes i budgettet, at vi projekterer den sti i år og bygger den i 2022," siger udvalgsformanden.

Håber på stor slat penge

Dan Riise krydser dog fingre for tilskud fra cykelpuljen:

"Det er klart, at jeg håber, at vi ret hurtigt får en stor slat penge fra den nationale pulje, så vi kan komme i gang med de andre ting. De er alle sammen velbeskrevne projekter, som vi har regnet meget præcist på - så jeg håber, vi er heldige. For det her koster jo rigtig mange penge - og det er ikke fordi, vi mangler andre ting at bruge penge på," siger han.

150 millioner til kommuner

Folketingspolitikerne har afsat 370 millioner kroner til cykelstier langs statsveje i 2021-23 og 150 millioner kroner i 2021 til en pulje målrettet kommunale cykelprojekter. Statstilskuddet kræver, at kommunen selv finansierer halvdelen af anlægsudgiften.

I alt blev der altså i budgetforliget for 2021-2024 afsat 24 millioner kroner til at bygge cykelstier for i Hillerød Kommune.

arrow Cykler forbydes efter byggeri af afkørsel
22. oktober 2020 kl. 05:31 Opdateret: kl. 14:31
arrow Nyt forsøg: Cyklister får magt over biler i trafikeret gade
22. april 2020 kl. 06:10 Opdateret: kl. 15:43
arrow Sikker skolevej vil koste fem millioner
06. december 2019 kl. 04:28 Opdateret: kl. 16:02
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?