25. oktober 2021
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hillerød finder millioner frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hillerød finder millioner frem
Hillerød - 11. oktober 2017 kl. 07:17
Af Janne Mulvad

Landet over har kommunerne haft lidt for travlt med at planlægge at bruge penge i 2018. I hvert fald viser det sig nu, at de 98 kommuner ikke kan overholde kommuneaftalen for 2018, som fastlægger hvor mange penge, kommunerne må bruge på anlæg og service i 2018. Ifølge Frederiksborg Amts Avis' oplysninger er der udsigt til, at der vil blive brugt cirka 700 millioner kroner for meget på anlæg og cirka 50 millioner kroner på service.

- Kommunerne er pressede, især på anlæg. Og det har set mere kritisk ud i år, end det plejer, siger borgmester i Hillerød Kommune, Dorte Meldgaard (K), som ligesom de øvrige borgmestre er blevet bedt om at undersøge, om der kan skæres noget af budgetterne, så aftalen med regeringen kan overholdes.

Hillerød Kommune selv holder sig pænt inden for både anlæg- og serviceramme. Alligevel har politikerne fundet 10 millioner kroner på anlægsbudgettet for 2018, der kan fjernes. Og den øvelse gik ifølge Dorte Meldgaard ganske smertefrit.

- Det vi kan bidrage med, er at flytte midler fra 2018 til 2019. Vi har kæmpe budgetter på Ullerød og Favrholm. Det kan være svært at vide præcist, hvornår de penge skal bruges, og måske får vi slet ikke brug for dem i 2018. Men hvis det viser sig, at de skal bruges i 2018, kan vi lave en budgetopfølgning og trække dem ind igen, siger hun.

Der er flertal i økonomiudvalget for, at flytte pengene. Kun Liberal Alliances Marco Oehlenschläger er imod.

- Vi gør det pænt på papiret, men vi ved, at de investeringer skal ske i 2018. Det her er en ren exceløvelse, for at vise, at vi kan finde pengene. Men vi lyver jo faktisk, for vi ved, at vi skal bruge pengene i 2018, siger han.

Helt generelt er han imod, at Hillerød Kommune skal være med til at få det samlede anlægsbudget ned.

- Det er uretfærdigt, at man skal straffes, når man som kommune overholder sine anlægsrammer og servicerammer. Det skal jo ikke gå ud over borgerne i Hillerød, at andre kommuner i landet ikke kan finde ud af at overholde deres budgetter, siger han.

Men det giver god mening at yde sit til, at rammerne overholdes på landsplan, mener mener Dorte Meldgaard.

- Vi bliver også ramt af en fælles sanktion, og det er vi ikke interesserede i. Det vil være ærgerligt, hvis Hillerød Kommune fik en sanktion på måske 8 millioner kroner, siger hun.

Selv om det ikke har været et stort problem at finde pengene, ærgrer det Dorte Meldgaard, at budgettet skulle genåbnes.

- De beløb, vi har fundet, er beløb, der godt kan justeres, så det har faktisk ingen reel betydning for Hillerød. Men det er da lidt irriterende, at vi skal igennem forholdsvis meget arbejde for at finde 10 millioner kroner. Det havde været smartere, hvis alle kommuner kunne overholde deres del af aftalen, siger hun.

Beslutningen om at flytte pengene skal også vedtages i byrådet, som samles til et kort møde onsdag.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?