27. juli 2021
Stutmesterboligen på Frederiksværksgade 39 er nok et af de mest opsigtvækkende huse i Hillerød. Her ses formand for Hillerød Lokalhistoriske Forening, Asger Berg (tv.) og næstformand Bjørn Christiansen (th) ved huset. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Stutmesterboligen på Frederiksværksgade 39 er nok et af de mest opsigtvækkende huse i Hillerød. Her ses formand for Hillerød Lokalhistoriske Forening, Asger Berg (tv.) og næstformand Bjørn Christiansen (th) ved huset. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hillerød: Se de elskede huse til fods i byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hillerød: Se de elskede huse til fods i byen

På en tur rundt i Hillerød kan man finde en perlerække af smukke huse - hvis man går efter »Årets Hus«.

Hillerød - 13. marts 2021 kl. 09:02
Af Janne Mulvad

Hillerød er berømt for sine manglende historiske kvarterer og fredede bygninger, når man ser bort fra Frederiksborg Slot. Men i en 25-årig periode fra 1987 frem til 2012 kårede Lokalhistorisk Forening i Hillerød i samarbejde med Hillerød Posten hvert år et hus som »Årets Hus«, et hus som skiller sig positivt ud fra mængden.

arrow Læs også: Weber fortæller om Staunstrup-fotograferne

Husene ligger spredt i hele Hillerød Kommune, men på en gåtur rundt i det centrale Hillerød, kan man alligevel nå forbi mange af de bygninger og ejendomme, der har opnået den ærefulde pris. Nykredit sponsorede hvert år en kobberplade til Årets Hus, så det er i dag stadig tydelig at se, hvilke huse, der kan kalde sig »Årets Hus«.

Det første Årets Hus
Turen begynder ved Stutmesterboligen på Frederiksværksgade 39, huset, der også indledte 25 år med kåringer af Årets Hus. Det smukke historiske hus, som er et af Hillerøds få fredede huse, blev nemlig det allerførste i rækken af Årets Huse, da det blev valgt i 1987.

Huset, som er malet i en opsigtvækkende varm rød farve, blev opført under Frederik IV i 1721, og har tidligere været Nyhuse Skole, og siden en del af Hillerød Rådhus. I dag fungerer det som kirkekontor.

I årevis var det en turistattraktion i Hillerød, da der i en af vinduesruderne kunne anes et kvindeansigt, angiveligt fordi, der var brugt et gammelt fotoglas som vinduesrude. I dag er ruden væk, men huset er stadig værd at kigge på.

Fredet tjenestebolig

Næste stop er ikke langt væk. Det er Frederiksværksgade 23, som blev årets hus i 1997. Dette hus er også fredet, fordi bygningen er med til at fortælle historien om 1700-tallet og storhedstiden for Frederiksborg Slot og stutteri, hvor man opførte huse for personalet. Dengang lå disse tjenesteboliger tæt, og hele kvarteret var præget af bygninger fra 1700-tallet, men i dag er der kun få bygninger tilbage fra den tid.

Borgmesterbolig

Fra den fredede tjenestebolig er der ikke langt til næste Årets Hus - et hus, som også kaldes Hjulmandens Hus, og i dag kan man også kalde det borgmesterens hus. I det gamle hus, som man finder på Kalvehavevej 4, bor nemlig i dag Hillerøds borgmester Kirsten Jensen.

Det røde, stråtækte hus, som i 1991 blev kåret til Årets Hus, gemmer på en lang historie, som er beskrevet i en bog af Lennart Weber, der udkom sidste år. Huset blev bygget i 1795, og var i næsten 100 år hjemsted for hjulmandens værksted, og herefter hed det i folkemunde kun »Hjulmandens hus«. Siden flyttede fotograf på Hillerød Posten John Jessen Hansen ind i huset, hvor han boede, indtil han for få år siden byttede bolig med borgmesteren, som nu er den heldige indbygger i det historiske hus.

Her boede Pontoppidan

Fra kvarteret nær Frederiksborg Slot går turen videre mod Hillerøds handelskvarter omkring Slotsgade. I Møllestræde 11 finder vi huset, der både kaldes »Det hvide palæ« og »Pontoppidans Hus«. Ejendommen, som i dag huser ejerlejligheer, er opført i 1880 og er bevaringsværdigt. Forfatteren Henrik Pontoppidan boede her for mere end 100 år siden - og i 2003 blev det kåret som Årets Hus.

Fra Møllestræde går vi videre ned i Slotsgade, Hillerøds centrale handelsstrøg. Nr. 36, hvor Handelsbanken ligger i dag, blev i 1990 Årets Hus. Længere nede ad gaden ligger nr, 12, som blev udpeget i 2005, efter at ejeren af bygningen Ole Rex Nielsen ved hjælp af byfornyelsesmidler fik restaureret ejendommen i 2003-2004. I dag kan man både købe is, kaffe og dametøj i huset.

Elværk og Støberihal

Turen går nu videre fra handelsgaden til kulturhuset Støberihallen, som ligger på Nordstensvej 1, og i 1993 fik prisen som Årets Hus.

Hallen var en del af Hillerød Jernstøberi og Maskinfabrik, som siden blev til Nordsten, der producede landbrugsmaskiner. Nordsten lukkede sin fabrik i 1990, og hele området blev ombygget til Slotsarkaderne - og fabrikkens gamle støberihal blev til musik- og kulturhus - men beholdt sit navn.

Skråt overfor, et stykke nede ad Fredriksgade i nummer 9, ligger også en gammel industribygning, der har fået ny funktion - Elværket, som i dag er en del af Museum Nordsjælland. Huset blev i 2010 kåret til Årets Hus.

Byvandringen slutter ved den store bygning på Sdr. Banevej, »Hillerød Port« hedder ejendommen i dag, som blandt andet huser Retten i Hillerød. Før det har bygningen, som blev kåret til Årets Hus i 2008, både været sygehus frem til 1943 og også tjent som kaserne for Civilforsvaret. I 2002 stod huset tomt, og blev bygget om til det, vi kender i dag.

arrow Kampen om at blive Nordsjællands handelscentrum
10. januar 2021 kl. 06:16 Opdateret: kl. 18:34
arrow Se billederne: Unikke fotografier viser Hillerøds historie
01. november 2020 kl. 05:40 Opdateret: kl. 10:05
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?