28. oktober 2020
Hillerød Station er blandt de steder, hvor gymnasieelever deler SU-mad ud torsdag aften. Foto: Allan Nørregaard
Hillerød Station er blandt de steder, hvor gymnasieelever deler SU-mad ud torsdag aften. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gymnasieelever i aktion på stationen: Serverer SU-mad og kræver bedre levevilkår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gymnasieelever i aktion på stationen: Serverer SU-mad og kræver bedre levevilkår

Torsdag aften går gymnasieelever på gaden i en aktion for bedre SU-regler

Hillerød - 29. september 2020 kl. 18:29
Af Trine Lønbro Nielsen

Det er en fuldtidsbeskæftigelse at studere, og derfor skal man ikke være nødsaget til at arbejde ved siden af forelæsninger og bunker af afleveringer for at sikre at få mad på bordet. Det er budskabet, når danske gymnasieelever torsdag aften går på gaden og deler SU-mad ud i coronavenlig stil på Hillerød Station.

”Vi vil gerne give – ikke bare studerende, men også alle andre mennesker – et indblik i, hvordan det er at leve på SU. Det kan for de fleste slet ikke lade sig gøre, hvis ikke man har et arbejde ved siden af, og derfor vil vi gerne råbe politikerne op her i kølvandet på finanslovforhandlingerne,” fortæller Mike Viking Nørgaard Hansen, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Nordsjælland.

arrow Læs også: Aktion i gågaderne: Vil have stoppet gasledning gennem Danmark
Knækbrød med pålæg

Mere specifikt er det knækbrødsmadder med pålæg, som gymnasieeleverne kommer til at dele ud. Det er nemlig et godt eksempel på, hvad studerende i dag lever af, mener Mike Viking Nørgaard Hansen.

”Man får 6000 kroner i SU om måneden før skat. Det vil sige, at mange får udbetalt omkring 5000 kroner. Betaler man en husleje på 3500, som gennemsnittet, så er der ikke mange penge tilbage til øvrige udgifter. Derfor lever mange studerende af knækbrød,” forklarer han.

Uligheden spirer

Formanden peger desuden på, at den nuværende SU-sats ikke giver nogen mening, hvis regeringen holder fast i, at alle skal have lige muligheder for at studere. I stedet er satsen med til at skabe større ulighed, fordi ikke alle har de samme forudsætninger.

”Der skabes en ulighed mellem de studerende, fordi nogle kan få hjælp hjemmefra og derfor kan koncentrere sig hundrede procent om studiet, mens andre må arbejde ved siden af for at have råd til at leve,” forklarer han.

For svært at få SU

Formålet med aktionen, der finder sted på flere stationer rundt om i landet, er ikke alene at sætte fokus på SU-satsen, men også på den såkaldte 20/20-regel. Den kræver nemlig, at den studerende skal være fyldt 20 år og at forældrene samtidig bor minimum 20 kilometer fra uddannelsesinstitutionen, og det kan ifølge Mike Viking Nørgaard Hansen være en hindring for nogle studerende i at flytte hjemmefra.

”Det kan være meget svært for de studerende særligt på ungdomsuddannelserne at flytte hjemmefra, fordi det kan være svært for dem at få udeboende SU,” afslutter han.

Aktionen finder sted på Hillerød Station torsdag aften klokken 18.00.

arrow Vil lave aktion i gågaden mod stort byggeprojekt
14. oktober 2020 kl. 07:50 Opdateret: kl. 17:22
arrow Se billederne: Klaverfabrikken gik i rødt
01. oktober 2020 kl. 15:38 Opdateret: kl. 15:28
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?