27. september 2021
I  dag må lyset på Frederiksborg Slot tændes i juletiden, vinterferien, efterårsferie og ved særlige anledninger. Traditionelt tændes det for eksempel ved Hillerøds kulturnat. Foto: Thomas Arnbo.
I dag må lyset på Frederiksborg Slot tændes i juletiden, vinterferien, efterårsferie og ved særlige anledninger. Traditionelt tændes det for eksempel ved Hillerøds kulturnat. Foto: Thomas Arnbo.
Foto: Thomas Arnbo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gruppe arbejder for mere lys på slottet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gruppe arbejder for mere lys på slottet
Hillerød - 19. december 2019 kl. 06:58
Af Janne Mulvad

Hvorfor er der ikke lys på slottet? Sådan lyder det på gader og stræder i Hillerød, for hvorfor er der ikke en permanent illuminering af Danmarks prægtigste renæssanceslot, som det betegnes på Nationalmuseets hjemmeside www.kongeligeslotte.dk?

arrow Læs også: Hvem vinder slaget om Slotssøen i år?

I disse decemberdage er lysanlægget tændt, men hovedparten af året henligger Frederiksborg Slot i mørke, når solen er gået ned, til stor frustration for mange borgere i byen.

Men nu kan der være mere lys til Frederiksborg Slot på vej.

- Der er et udtrykt ønske om mere lys på slottet. Der er mange kommentarer om, at når man nu har en så unik perle, hvorfor belyser man det så ikke mere. Visit Nordsjælland finder det vigtigt, at Frederiksborg Slot fremstår som Hillerøds vartegn, og det sikrer man ved at holde slottet belyst, siger Erik Helmer Pedersen, som blandt andet er stødt på kritikken i forbindelse med arbejdet med Hillerøds nye arkitekturpolitik.

Han understreger dog, at det også har sin charme, at slottet til tider henligger i mørke.

- Jeg synes, det er charmerende, at det kun er tændt ved særlige anledninger. Så ved man, at der sker noget i byen. Og så er det godt i de mørke måneder, hvor det lyser op i den mørke tid, siger han, som mener at beslutningen om hvor meget eller hvor lidt lys, der skal være på slottet bør træffes i Hillerød Byforum.

Ligesom på Koldinghus

Erik Helmer Pedersen er blandt medlemmerne af foreningen »Kunst og kultur i det offentlige rum«, som er i fuld gang med at få banet vejen for, at slottet får et nyt lysanlæg, som skal være tændt mere end det nuværende.

- Noget af det, vi i foreningen arbejder for, er at bakke op om det, som borgere og virksomheder synes, og derfor kan vi kun bakke op om, at der kan komme mere og bedre lys på slottet, siger han.

Det nye anlæg skal være et moderne LED-lys anlæg, som er mere klimavenligt end det nuværende anlæg.

- Det lys, der er på slottet i dag, er energimæssigt tæt på det, jeg vil kalde uforsvarligt, siger Erik Helmer Pedersen.

Samtidig skal der arbejdes med, hvordan slottet oplyses.

- Lyset på slottet kaster mærkelige skygger. Vi vil gerne have lys som på Koldinghus, som viser murstenene, som de er i dagslys. Det skal være topmoderne, siger Erik Helmer Pedersen, som fortæller, at foreningens opgave er at understøtte projektet og hjælpe med at finde finansiering.

Retningslinjer på vej

Det gamle lysanlæg på Frederiksborg Slot blev sat op efter en særlig indsats af Hillerøds tidligere borgmester Jens S. Jensen, som havde lys på slottet på sin 10. punkts liste over de ting, han skulle opnå i sin borgmestertid. Han fik skaffet de 90.000 kroner, anlægget kostede, og lavet aftalen med slottets ejer, den nuværende Slots- og Kulturstyrelse om, at lyset kunne tændes i den mørkeste tid og ved særlige anledninger.

Aftalen varer ved, og lyder, at man kan oplyse Frederiksborg Slot i julemåneden, vinterferien og efterårsferien, samt en række dage, som kommunen selv kan disponere over. Det kan være ved Kulturnatten eller byfesten eller andre anledninger, hvor borgmesteren vælger, at lyset skal tændes.

Jens Borsholt, som er enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen, oplyser, at der lige nu arbejdes på generelle retningslinjer for hvordan, Slots- og Kulturstyrelsens bygninger kan oplyses, herunder også Frederiksborg Slot, men han kan endnu ikke fortælle, hvordan de retningslinjer ender med at blive.

- Det er en afvejning af mange hensyn. Først og fremmest vil vi gerne sikre, at bygningerne kan opleves i deres oprindelige historiske rammer uden lys, og dernæst skal vi også tage hensyn til, at der bor og lever mennesker inde på slottet, siger han.

Koster 250.000 kroner

Erik Helmer Pedersen vurderer, at et nyt og moderne lysanlæg til slottet vil koste minimum 250.000 kroner. Han forestiller sig, at Hillerød Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen kommer med en grundfinansiering, og at resten skal betales af borgere og virksomheder.

Han fortæller, at foreningen sideløbende arbejder med at få sat lys på det gamle rådhus på Torvet.

Borgmester Kirsten Jensen (S) siger til Frederiksborg Amts Avis, at hun afventer styrelsens arbejde med retningslinjerne for, hvordan landets slotte skal oplyses. Hun glæder sig over det lokale initiativ i forhold til at få et nyt lysanlæg.

- Kommunen er opmærksom på, at selve anlægget trænger til at blive skiftet ud, og det vil være skønt at få hjælp til at komme videre med det. Men det er noget andet end at fortælle, hvor tit man må tænde for det, og det er det, staten arbejder med, siger hun.

arrow Skønne Skævinge blev til opfindsom online byfest
29. juni 2020 kl. 05:44 Opdateret: kl. 20:01
Stemmer du til kommunalvalget i år?