16. oktober 2021
FC Nordsjælland har planer om at flytte sit fodboldakademi til Hillerød, hvor et nyt stadion og boligområde er planlagt øst for Lyngevej og syd for Overdrevsvejen. Foto: Rudi Dalsgaard
gallery icon

Se billedserie

FC Nordsjælland har planer om at flytte sit fodboldakademi til Hillerød, hvor et nyt stadion og boligområde er planlagt øst for Lyngevej og syd for Overdrevsvejen. Foto: Rudi Dalsgaard
Foto: Rudi Dalsgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Godkendelse til stadionkvarter trækker i langdrag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Godkendelse til stadionkvarter trækker i langdrag

Det er planen, at der skal bygges et nyt boligområde og et fodboldstadion i Hillerøds nye bydel Favrholm. Men en del af jorden må kun bruges til datacenter, og der er endnu ikke fundet en løsning.

Hillerød - 17. maj 2021 kl. 06:40
Af Per Skovkjær Sand

Der er et bump på vejen for projektet med at flytte FC Nordsjællands fodboldakademi til Hillerøds nye bydel Favrholm og bygge et nyt stadion og et boligområde.

arrow Læs også: Derfor vil FC Nordsjællands akademi til Hillerød

En del af jorden, hvor projektet skal gennemføres, må nemlig kun bruges til at bygge datacenter, og der er endnu ikke kommet styr på, hvordan det problem skal løses.

I efteråret har forvaltningen holdt møde med Erhvervsministeriet for at forsøge at finde en løsning, fremgår det af en aktindsigt, Frederiksborg Amts Avis har søgt i projektet, men der er altså ikke fundet en løsning endnu, fortæller borgmester Kirsten Jensen (S).

I aktindsigten er der et notat, som samler op på et møde mellem Hillerød Kommune og Erhvervsministeriet i efteråret, hvor folkene fra kommunen og ministeriet var ude at kigge på det område, hvor der kun må være et datacenter.

Hvis der i stedet skal være stadionkvarter i området, så skal der ændres i den såkaldte Fingerplan, og for at det kan ske, så skal der laves et landsplandirektiv.

Møde med besigtigelse

Der var to kontorchefer og en chefkonsulent fra Erhvervsministeriet med til mødet, som foregik den 29. oktober 2020, og fra Hillerød Kommune deltog direktør for Teknik og Miljø Lars Mørk og en sektionsleder og en projektleder.

Ifølge notatet, der samler op på mødet og som er skrevet af en planlægger i Erhvervsstyrelsen, så startede mødet med en besigtigelse i udviklingsområdet.

»På mødet drøftedes mulighed og proces for et eventuelt landsplandirektiv vedrørende Stadionkvarteret i Favrholm,« fremgår det af notatet.

Det fremgår desuden, at formålet med et eventuelt landsplandirektiv fra Hillerød Kommunes side er at skabe mulighed for at udvikle Stadionkvarter Favrholm, »herunder etablering af et stadion uden for det stationsnære område i Favrholm samt at få ophævet begrænsningen for areal mellem 2-km zonen, Lyngevej og Frederiksværkbanen om, at arealet kun kan anvendes til datacenter.«

Fingerplan begrænser

I et skriftligt svar på, hvordan det påvirker planerne om stadionkvarteret, at en del af området kun må bruges til datacenter, svarer borgmester Kirsten Jensen (S):

»Det er en kendt forudsætning for udviklingsaftalen om et stadionkvarter, at Fingerplan 2017 udlagde dette areal til datacenter.«

Borgmesteren oplyser, at denne begrænsning i anvendelsen skal ændres for at dette delområde »kan indgå i realisering af visionen for Stadionkvarteret.« Hun oplyser også, at byrådet har besluttet, at det ikke ønsker et datacenter.

Men kommunen kan altså ikke selv ændre reglerne for, hvad denne del af udviklingsområdet må bruges til. Det skal staten gøre.

Kirsten Jensen afviser, at det er kommet som en overraskelse, at en del af området kun må bruges til datacenter.

Arbejdet er i fuld gang

Selskabet, der skal udvikle stadionkvarteret sammen med kommunen, er Stadionkvarter Favrholm ApS, som er en del af koncernen Propreco A/S. Her er David Ernst-Sunne administrerende direktør, og adspurgt, hvordan det påvirker arbejdet, at der i Fingerplan 2017 ligger en begrænsning på brugen af en del af området udelukkende til datacenter, svarer han i en mail:

»Det er korrekt, at en del af udviklingsområdet har en begrænset benyttelse jf. Fingerplanen. Hillerød Kommune oplyste dette ved kontraktindgåelse at man fra Hillerød Kommunes side ikke længere ønskede denne anvendelse, hvorfor udviklingen af Stadionkvarter Favrholm gerne skulle arbejde mod, at denne begrænsning af anvendelse blev ændret.«

Det arbejde med at få ændret den begrænsning, så jorden i en del af udviklingsområdet må bruges til andet end datacenter, er nu i fuld gang i tæt samarbejde med Hillerød Kommune, skriver den administrerende direktør:

»... i form af blandt andet afholdelse af møde med Erhvervsministeren, som indtil for ganske nylig var øverste politisk ansvarlig for Fingerplanen.«

Møde med minister

Borgmester Kirsten Jensen fortæller, at hun holdt møde med erhvervsminister Simon Kollerup i efteråret, »hvor ministeren overordnet så positivt på, at vi arbejder videre med projektet.«

På det her møde var FC Nordsjælland, der vil flytte fodboldakademi til Stadionkvarteret, og udvikleren Propreco også med, oplyser borgmesteren.

Ny styrelse overtager

Siden mødet med erhvervsministeren er ansvarsområdet for landsplandirektiver ændret, så det nu er den nye Bolig og Planstyrelse under Indenrigs- og Socialministeriet, der har ansvar for området. De har overtaget ansvaret fra Erhvervsministeriet.

Forvaltningen i Hillerød Kommune har haft møde med den nye Bolig og Planstyrelse, oplyser borgmesteren.

»Styrelsen oplyser, at ministeren først konkret kan forholde sig til en anmodning om ændring i Fingerplanen, når byrådet har vedtaget masterplanen,« skriver Kirsten Jensen.

Tidligere var det meningen, at masterplanen for stadionkvarteret skulle behandles i byrådet i juni, men sagen er blevet udskudt og »ser ud til at komme på byrådets dagsorden i efteråret efter anmodning fra udvikleren,« skriver Kirsten Jensen.

Adspurgt hvorfor udviklingsselskabet har ønsket at udskyde godkendelsen af masterplanen, skriver David Ernst-Sunne fra udviklingsselskabet, at der er anmodet om en forlængelse, fordi »flere aspekter af udviklingen fordrer mere tid. Dette skyldes i særdeleshed vanskelige arbejdsformer og forsinkelser grundet covid-19.«

arrow Projekt for stadionkvarter kan vokse betydeligt
15. juli 2021 kl. 06:23 Opdateret: kl. 09:02
arrow Stadig lang vej for nyt stadionområde
15. juli 2021 kl. 06:01 Opdateret: kl. 09:01
Rejser du til udlandet i år?