24. september 2021
Museumsdirektør Mette Skougaard skifter buketten fra 2019 på dronningens bord ud med buketten fra nytårstalen 2020. Frederiksborg har forlænget udstillingen »Dronningens ansigter« og i forbindelse med genåbningen er den opdateret, også med den historiske afslutning på nytårstalen i 2020.Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Museumsdirektør Mette Skougaard skifter buketten fra 2019 på dronningens bord ud med buketten fra nytårstalen 2020. Frederiksborg har forlænget udstillingen »Dronningens ansigter« og i forbindelse med genåbningen er den opdateret, også med den historiske afslutning på nytårstalen i 2020.Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frederiksborg forbereder sig til genåbning: Derfor skal dronningens buket skiftes ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frederiksborg forbereder sig til genåbning: Derfor skal dronningens buket skiftes ud

Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg åbner lørdag. Op til genåbningen er der sket ændringer af vigtige detaljer.

Hillerød - 20. april 2021 kl. 10:28
Af Per Skovkjær Sand

Kender du billedet af Mona Lisa, der følger beskueren med øjnene?

arrow Læs også: Lokal portrætkunst kom gennem nåleøjet

Hillerød har også et maleri, der lader til at forandre sig, når blikket ændres.

Hvis du fortsætter gåturen rundt om slotssøen og ind på Frederiksborg, når museet åbner igen på lørdag, og finder billedet af Den Grundlovsgivende Rigsforsamling, vil du opdage, at de grønne streger i gulvet på billedet følger dig, når du går forbi billedet.

Frederiksborg er fyldt med interessante malerier og portrætter, og de seneste måneder har kun personalet haft glæde af dem. Men onsdag må museer åbne igen, og Frederiksborg har valgt at åbne lørdag.

Museumsdirektør Mette Skougaard glæder sig til at få gæster.

- At få liv på slottet. Man kan næsten ikke vente, siger hun og vifter med spredte fingre af ren forventningsglæde.

Sansemættet oplevelse

På slottets tre etager hænger billeder af generalerne Rye og Bülow, af den førnævnte grundlovsgivende forsamling, af Christian 4. og Struense, et portræt af fire skagensmalere og portrætter af kronprinsen og kronprinsessen malet af australieren Ralph Heimans.

- Det er en sansemættet oplevelse, hvor historiens vingesus fornemmes i stuer og korridorer, siger Sara Juel Andersen, der er PR og kommunikationsansvarlig på Frederiksborg på en omvisning i forbindelse med museets genåbning.

Et stillads er rejst i et rum. I et andet rum står en medarbejder med en lommelygte og forsøger at finde ud af præcis, hvor et stykke træ, der er faldet af, skal sidde på et fint ornamenteret møbel. I udstillingen »Dronningens ansigter« ankommer nye blomster til montren med dronningens nytårstale. Udstillingen er blevet forlænget på grund af Corona, og derfor er talen fra 2019 skiftet ud med talen fra 2020, hvor Dronningen selv har tilføjet til sidst »Gud bevare jer allesammen«.

Skjorteblusen, hun havde på under talen, er udskiftet med trøjen fra 2020. Og nu bliver blomsterbuketten altså også opdateret.

Den sansemættede oplevelse, som museet tilstræber, kan fordøjes ved hjælp af elektroniske hjælpemidler. Museet har fået en ny app, der hedder Smartiy, hvor der ligger audioture, og hvor man kan udforske udstillingerne yderligere ved for eksempel at scanne nogle af billederne.

I udstillingen »Dronningens ansigter« viser museumsdirektør Mette Skougaard den scenografi, dronningen har lavet til Hyrdinen og Skorstensfejeren i 1987 og til Snedronningen i Tivoliballetten med kunstneren »Oh Land« som Snedronningen i 2019. Der er også malerier udlånt af Kronprinsen og decoupager, og et stort portræt af Niels Strøbek tager imod ved indgangen.

Billeder af nedlukning

En anden udstilling er Mads Nissens billeder af statsminister Mette Frederiksen i serien »Corona lukker Danmark«. Mads Nissen har netop vundet World Press Photo for et billede af corona i Brasilien, og hans billeder fra Danmark gør indtryk på museumsdirektøren.

- Man bliver taget med helt ind i maskinrummet, hvor beslutningerne blev taget om at lukke landet ned. Jeg synes, de er fantastiske, siger Mette Skougaard.

Frederiksborg har Danmarks største og betydeligste portrætsamling, og Mads Nissens fotografier spiller ind i det, museet gerne vil, fortæller museumsdirektøren. Ligesom malerierne fortæller om tidligere tider, så fortæller Mads Nissens fotografier om den seneste historie.

Fodboldspiller udstiller

På samme måde spiller en kommende udstilling med maleren Søren Meibom ind i tiden. Han er tidligere fodboldspiller på ungdomslandsholdet og blev siden astrofysiker og er nu videnskabsmand og kunstner i USA. Han udstiller til sommer under EM, og landstræner Kasper Hjulmand lægger også vejen forbi museet i forsommeren forud for EM sammen med Søren Meibom.

Under nedlukningerne har Museet som sådan ikke forandret sig meget fysisk og ligger, hvor det altid har ligget, men menneskerne, der driver det, har fået nye idéer og opgaver.

Museumsdirektøren fortæller, at to tredjedele af gæsterne tidligere var udlændinge, og der kommer ingen busser med krydstogtturister fra Kina for tiden på grund af corona, så derfor er målgruppen udelukkende danskere.

- Derfor er det endnu vigtigere, end det altid har været, at få fat i det danske publikum. Vi prøver med fodbold, corona og Dronningen, og vi laver også en udstilling om Leonora Christina, som blev født og voksede op på slottet, siger Mette Skougaard.

Endelig har museet brugt virtuelle rundvisninger endnu mere end tidligere.

- En skoleklasse fra Thy kan ikke lige komme over, og det kan de heller ikke, selvom der ikke er corona. Vi er begyndt at bruge virtuelle medier mere, og det er et resultat af coronaen, som man godt kan se som noget positivt, siger Mette Skougaard.

arrow Corona, Grønland og queer tegner Portræt NU! 2021
06. maj 2021 kl. 06:12 Opdateret: kl. 16:05
arrow Publikum kan livestreame afsløringen af portrætvindere
04. maj 2021 kl. 13:58 Opdateret: kl. 10:31
Stemmer du til kommunalvalget i år?