6. august 2021
I maj 2018 kunne Klaus Markussen (V) som ny formand for Hillerød Forsynings bestyrelse åbne Hillerøds nye og topmoderne renseanlæg. Nu fortæller andre bestyrelsesmedlemmer, at der allerede dengang var sat et oprydningsarbejde i gang i Hillerød Forsyning af bestyrelsen. Men det arbejde blev overhalet, da forsyningens møgsager begyndte at vælte ud af skabet. Foto: Allan Nørregaard
I maj 2018 kunne Klaus Markussen (V) som ny formand for Hillerød Forsynings bestyrelse åbne Hillerøds nye og topmoderne renseanlæg. Nu fortæller andre bestyrelsesmedlemmer, at der allerede dengang var sat et oprydningsarbejde i gang i Hillerød Forsyning af bestyrelsen. Men det arbejde blev overhalet, da forsyningens møgsager begyndte at vælte ud af skabet. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsyningens bestyrelse var i gang med at rydde op, da den blev overhalet indenom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forsyningens bestyrelse var i gang med at rydde op, da den blev overhalet indenom

Frederiksborg Amts Avis har sat de politisk valgte medlemmer af Hillerød Forsynings bestyrelse i stævne, for at få bestyrelsesmedlemmerne, som er blevet beskyldt for at være for tavse, til at forholde sig til det stormvejr, som har ramt Hillerød Forsyning gang på gang i 2020.

Hillerød - 07. november 2020 kl. 10:51
Af Anna Törnqvist Jensen, Camilla Bjørkman Aagaard og Janne Mulvad

De kommer fra begge sider af det politiske spektrum. Her er der ingen, der taler om blå eller rød.

Tværtimod er svarene enslydende, når de politiske valgte medlemmer af Hillerød Forsynings bestyrelse bliver bedt om at forholde sig til det seneste års møgsager i forsyningsselskabet, der er blevet landskendt på høje direktørlønninger, dyre firmabiler, kunstindkøb og en »glemt« rabat på 500.000 kroner.

arrow Læs også: S tvivler på ledelsen i Hillerød Forsyning

Gang på gang har formanden for forsyningens bestyrelse, Klaus Markussen (V), stået på mål, når stormvejret har raset, men den seneste tid er den øvrige bestyrelse på de sociale medier blevet beskyldt for at være larmende tavse.

Derfor har Frederiksborg Amts Avis spurgt de fem øvrige politiske medlemmer af bestyrelsen, hvilke tanker de har gjort sig det seneste år. I bestyrelsen sidder ud over Klaus Markussen partifællen Dan Riise, formanden for Venstre i Hillerød Jakob Bring Truelsen, Tue Tortzen (Ø), Susanne Due (S) og Jamil Cheheibar (S).

De socialdemokratiske medlemmer af bestyrelsen, Susanne Due og Jamil Cheheibar, har ikke ønsket at udtale sig til Frederiksborg Amts Avis. De henviser begge til, at kun bestyrelsesformanden må udtale sig på bestyrelsens vegne, og at bestyrelsen ifølge selskabsloven har tavshedspligt i forhold til forretningsmæssige forhold om Hillerød Forsyning.

På tværs af partiskel er der blandt de bestyrelsesmedlemmer, der har ønsket at udtale sig, en generel frustration at spore: Møgsagerne i Hillerød Forsyning har fyldt for meget og tager fokus fra det gode arbejde, som forsyningsselskabet i øvrigt ellers gør.

- Ude i byen kører en skidtstorm. Den må man ikke bøje sig for. Man skal skille tingene ad. Der er eksempler på noget, der er utilfredsstillende, men det vigtigste er jo, at den forsyning fungerer, og er i stand til også at tilføre politikerne valgmuligheder i forhold til, hvordan vi skal drive en god forsyningspolitik og en god miljøpolitik. Hillerød Forsyning leverer et godt stykke arbejde, og det har der været alt for lidt fokus på, siger Tue Tortzen og tilføjer:

- Det ved jeg, fordi jeg sidder i byrådet - de fleste mennesker kender ikke ret meget til hverdagen i forsyningen. Derfor kan en for høj lønning, en firmabil eller en glemt rabat tage hele fokus. Jeg ser med stor alvor på de problemer, der er rejst, og jeg har også været med til at sætte nye rammer op. Men det skal ikke stjæle fokus.

Er gået for langsomt

Det er velkendt, at det var Gadevang-borgeren Rasmus Visby, der satte skub i tingene, da han satte sig for at grave i Hillerød Forsynings forhold og afslørede blandt andet lønningsforhold, firmabilordning og kunstindkøb på stribe. Siden har bestyrelsen haft travlt med at »rydde op« og har blandt andet slanket direktionen og sløjfet firmabilordningen. Men Jakob Bring Truelsen mener nu, at der var sket ændringer i Hillerød Forsyning også uden Rasmus Visby.

- Ja, jeg tror faktisk, tingene var blevet ændret også uden den debat, der har været. Der var allerede sat gang i en proces omkring en ny ejerstrategi og mere åbenhed i forsyningen. Men tonen er nok blevet anderledes af, at der har været pres på forsyningen, og det har ændret nogle dynamikker. Men det er måske også godt nok, siger Jakob Bring Truelsen, mens Dan Riise supplerer:

- Vi havde fat i det med bilerne allerede på det første bestyrelsesmøde i denne bestyrelse. Det skulle vi kigge efter i sømmene, og så har vi ikke fået gjort det. Det er ærgerligt, at det først bliver løst, når en borger hæfter sig ved det, som vi allerede hæftede os ved to år forinden. Vi satte et loft over prisen, men vi kom aldrig tilbage til det, og det ærgrer mig i dag, siger Dan Riise og fortsætter:

- Da blæsten begyndte i foråret, skulle vi måske have taget fat i alle de ting, der er kommet hen over sommerferien. Derfor er det så ærgerligt, at den proces, som blev sat i gang i sidste periode, og som Klaus har fortsat med åbenhed, er gået for langsomt.

Jakob Bring Truelsen, formand for Venstre i Hillerød, mener, det var en klar fejl, at Hillerød Forsyning ikke prioriterede at give borgere aktindsigt. Foto: Lars Skov

Den oplevelse deler Jakob Bring Truelsen.

- Det, at der har været de sager, der har, er jo et udtryk for, at det er gået for langsomt. Så set med de briller burde vi nok have sat mere fart på, siger han og understreger samtidig, at det også er bestyrelsen opgave at sørge for, at organisationen er med på ændringerne.

- Men for mig er det helt afgørende, at Hillerød Forsyning nu i handling viser mere åbenhed. For der er ikke noget at skjule. Og forsyningen er borgernes forsyning. Og det synes jeg sådan set bare skal ske så hurtigt, som det er muligt - og det, tror jeg i øvrigt, alle er enige i - både i bestyrelsen og ledelsen.

Tillid til ledelsen

I de seneste måneder har opskriften på at få vendt den dårlige omtale for Hillerød Forsyning lydt: Der skal være mere åbenhed i Hillerød Forsyning, og det skal være tydeligere, at det er en kommunalt ejet virksomhed. Sådan er det ifølge bestyrelsesmedlemmerne stadig, og ifølge Jakob Bring Truelsen er særligt åbenheden afgørende.

- Jeg synes, det er et grundprincip, at man kan søge aktindsigt. Der havde man valgt at lukke af for, at folk kunne få en aktindsigt. Det var egentlig af økonomiske årsager, fordi det kræver mange ressourcer at behandle en anmodning om aktindsigt, men det, synes jeg, er grundlæggende forkert. Man skal kunne få aktindsigt som borger, siger Jakob Bring Truelsen.

Men også den ydmyghed, der skal følge med at være en kommunalt ejet virksomhed, er vigtig. Trods det forsvarer bestyrelsesmedlemmerne lønningerne i Hillerød Forsyningen og forsikrer, at der fortsat er fuld tillid til ledelsen.

- Jeg synes, det har været helt rigtigt at få justeret vilkårene for de øverste chefer i Hillerød Forsyning, så det passer til det, som Hillerød Forsyning er - nemlig et kommunalt ejet selskab, siger Jakob Bring Truelsen og forklarer, at vilkårene blandt andet er titler, firmabiler og det øvrige indhold i ledelsens vilkårspakker. Men lønnen skal der ikke pilles ved.

- Jeg mener, de mennesker får den løn, de skal have, og jeg står på mål for det niveau, vi honorerer dem på.

Allerede for to år siden hæftede bestyrelsen sig i Hillerød Forsyning ifølge Dan Riise (V) ved ledelsen i forsyningsselskabets omdiskuterede firmabilordning. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Også Tue Tortzen tager ansvar for lønniveauet i Hillerød Forsyning.

- Jeg har sagt, at jeg synes, direktører i Danmark får alt for meget i løn. Men det kan man jo ikke bare overføre på forsyningen. Den løn, som den øverste direktør får, har jeg selv været med til at godkende efter anbefaling fra KL. Og det tager jeg medansvar for, siger han, mens Dan Riise understreger, at Hillerød Forsyning har en dygtig ledelse.

- Jeg synes, at vi har fået klaret det ledelsesmæssige, som vi skulle klare i sommer. Jeg bakker stadig op om den nuværende ledelse. Det er en brændende dygtig ledelse, der sidder derude, og de er meget teknisk dygtige. De er bare ikke lige så gode til at kommunikere og forsvare.

For fremtiden

For de tre bestyrelsesmedlemmer er der ingen tvivl om, at stormvejret i Hillerød Forsyning får konsekvenser fremadrettet. De håber dog på, at forsyningsselskabet snart kan få ro til at løse selskabets primære opgaver. Først har flere af bestyrelsesmedlemmerne dog forslag til, hvor der endnu er skruer at skrue på, der kan gøre Hillerød Forsyning bedre.

- Jeg mener, der også skal ske en politisk godkendelse af underdirektørernes lønninger. Den eneste, der er ansat af bestyrelsen, er direktøren. De andre ansættes af direktøren, og det, synes jeg, er forkert. Folk der er oppe i den vægtklasse burde også ansættes af bestyrelsen, siger Tue Tortzen, mens Dan Riise vil involvere byrådets medlemmer mere:

- Alle byrådsmedlemmer burde have en stemme på generalforsamlingen i Hillerød Forsyning. Det vil sikre, at alle sætter sig lige meget ind i tingene, og at alle kan kommentere på det, der kommer op. Jeg vil gerne sikre, at der er flere mennesker inde over de ting, som skal besluttes, siger Dan Riise med henvisning til, at det kun er Hillerøds borgmester, der har stemmeret på generalforsamlingen i Hillerød Forsyning.

For Tue Tortzen er det desuden vigtigt, at de projekter, forsyningen skal i gang med, ikke tabes på gulvet.

- Jeg er blevet bekymret for, hvor meget ledelsen påvirkes af de her skidtsager, og om de kan holde fokus på de opgaver, de er sat til. Der er virkelig mange bolde i luften nu. Tænk, hvis det går op i hat og briller med det dampværk, vi skal lave, hvis forsyningen mister fokus, går ned med flaget, eller smider det hele, siger han og fortsætter:

- Hvis sådan et projekt forsinkes eller kuldsejler, fordi man har travlt med at forsvare sig i avisen om alt mulig andet, så får man et problem.

Også Jakob Bring Truelsen mener, det er vigtigt at bevare fokus.

- Jeg synes, det er vigtigt at have blik for substansen i de sager, de har været. Noget er rettet op allerede, og andet er ved at blive det. Jeg er personligt ærgerlig over, at Hillerød Forsyning er blevet en politisk kampplads i stedet for et område, hvor vi kan tale om grøn omstilling, siger han og konkluderer:

Tue Tortzen (Ø) ærgrer sig over, at fokus er flyttet fra, hvor dygtig Hillerød Forsyning er til at løse de opgaver, forsyningsselskabet har. Foto: Allan Nørregaard

- Det er bestyrelsens opgave at sørge for, at substansen kommer i fokus igen. Og for at det kan ske, skal vi sørge for fuld gennemsigtighed. Den retning er sat, og det er det, ledelsen nu skal levere.

arrow Betaler landets højeste affaldsgebyrer
09. november 2020 kl. 05:19 Opdateret: kl. 15:58
arrow Forsyningsdirektør er drevet af miljøet, men er kendt for møgsager
04. november 2020 kl. 06:01 Opdateret: kl. 16:34
arrow Formand freder Hillerød Forsynings ledelse - men kræver redegørelse
24. oktober 2020 kl. 05:42 Opdateret: kl. 17:12
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?