19. maj 2019
Den sociokulturelle landsby, som Street-Lab er en del af, kommer nu til at blive undersøgt af forskere fra Århus Universitet, som skal se nærmere på de fællesskabende metoder, som der bliver taget i brug for at forebygge risikoadfærd hos unge. Foto: Mie Neel
Den sociokulturelle landsby, som Street-Lab er en del af, kommer nu til at blive undersøgt af forskere fra Århus Universitet, som skal se nærmere på de fællesskabende metoder, som der bliver taget i brug for at forebygge risikoadfærd hos unge. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forskere vil undersøge fællesskabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskere vil undersøge fællesskabet
Hillerød - 16. december 2018 kl. 06:44
Af Camilla Fræhr Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

2,5 millioner kroner. Det er, hvad forskere fra Århus Universitet har fået, og de fra 1. januar 2019 skal i de næste tre år forske i den sociokulturelle landsby og Street-Lab og hjælpe med at udvikle metoder og praksis. Et projekt som Hillerød skal være meget stolte af ifølge Søren Lerche, der er formand for foreningen Hillerød Multipark og højskolelærer.

arrow Læs også: Forskere har udpeget Hillerød: Det får det af betydning

- Det er en enorm anerkendelse. Vi er blevet udpeget som nogen, der danner fællesskaber på tværs af sociale og kulturelle forskelle, og det er noget forskere og Velux Fonden har fundet interessant i forhold til at kunne lave forebyggende indsatser til fordel for unge, siger Søren Lerche.

Projektet sætter fokus på, hvornår og hvordan det at skabe og gøre noget sammen i fællesskab kan forebygge risikoadfærd og give udsatte børn, unge og voksne nye muligheder for at blive en del af et positivt fællesskab, hvor deres udfordringer træder i baggrunden.

Ifølge Søren Lerche så er det hele byen, som har et ansvar for de unge.

- Vores tilgang til det er, at det kræver en hel landsby at opdrage et barn. Det er ikke tilstrækkeligt at lave en indsats i en skole, i et botilbud eller en mentor-indsats. Det er hele fællesskabet, som byen har de forskellige steder, hvor unge og voksne begynder at danne meningsfulde fællesskaber, som giver mening for deres liv fremover, siger Søren Lerche.

Velux Fonden havde afsat 20 millioner og har udpeget fire projekter, og den sociokulturelle landsby og Street-Lab er en del af et projekt, hvor der samtidig også skal forskes i Nørrebro, så der altså forskes i to projekter. Projektet med Hillerød og Nørrebro har i alt fået fem millioner kroner, og der bliver brugt 2,5 millioner kroner på hvert projekt. I det sidste år ud af de tre, hvor projektet står på, bliver der lavet en komparativ analyse og erfaringsudveksling.

- På den måde er det en enorm gave til at udvikle det, vi laver og få forskere til at gå kritisk ind og være med til at udvikle vores praksis. Vi får et enormt stærkt netværk de næste tre år, som kan udvikle vores sidste to års arbejde, siger Søren Lerche.

- Når Velux Fonden og Danmarks mest anerkendte forskere vurderer os som meget interessant, så er det måske noget, som kommunen burde gøre mere permanent. I et samarbejde med kommunen har vi sikret Street-Lab de næste to år med en lejekontrakt, men vi mangler stadig et permanent sted. Vi har i samarbejde med kommunen lavet arkitekttegninger på det, men der mangler penge til at bygge huset, siger Søren Lerche.

Det nye hus vil koste 25 millioner kroner, hvoraf Nordea Fonden ifølge Søren Lerche vil betale halvdelen af det på betingelse af, at kommunen betaler den resterende halvdel. Det er dog sat i bero i øjeblikket, da der ikke er penge i kassen i den størrelsesorden.

Projekt Street-Lab, som er en del af den sociokulturelle landsby, skaber inkluderende fællesskaber, der engagerer børn, unge, deres familier og frivillige i alle aldre i sociokulturelle aktiviteter, mens udsathed sættes i parentes.

- I det her tilfælde sætter vi de udfordringer i parentes og går til personerne, som de individer de er. Alle kan komme og byde ind med det, de har. Vi laver fællesskaber, hvor folk træder ind og bidrager med det, de har passion for. Når vi løfter i fællesskab, så løfter vi meget bedre, siger Søren Lerche.

arrow Forskere vil undersøge fællesskabet i Hillerød
16. december 2018 kl. 09:08 Opdateret: kl. 09:08

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede