21. september 2020
Skjaldevandringen i Gribskov er en forudsætning for Susanne Clod Pedersens forfatterskab - når hun er gået i stå i en roman, eller er i tvivl om en passage, lykkes det altid at komme videre efter en tur i skoven. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Skjaldevandringen i Gribskov er en forudsætning for Susanne Clod Pedersens forfatterskab - når hun er gået i stå i en roman, eller er i tvivl om en passage, lykkes det altid at komme videre efter en tur i skoven. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forfatterens verden åbner sig på de små stier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatterens verden åbner sig på de små stier
Opdateret 16. juli 2019 kl. 08:59
Hillerød - 16. juli 2019 kl. 05:26
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vi har bedt lokale personligheder om at pege på deres yndlingssted i Hillerød Kommune. Forfatter Susanne Clod Pedersens yndlingssted i Hillerød er hendes skjaldevandring i den del af Gribskov, der ligger nærmest hendes hjem i Hillerød Øst.

arrow Læs også: 6. bind om Arnulf er på gaden

Henover skinnerne, ind gennem stengærdet, og videre ad den knudrede sti langs det mosgroede stengærde. Det lille trekantede stykke Gribskov, mellem Isterødvejen, Fredensborgvej og Prinsens Vænge, er dagens yndlingssted - udpeget af Susanne Clod Pedersen, Hillerøds ukronede vikingeforfatterdronning. Herinde i skoven findes en tur på cirka 45 minutter, en tur som forfatteren kalder sin skjaldevandring, og turen er, afslører hun, et helt afgørende element i hendes forfatterskab.

- Jeg går ned i skoven og slipper hovedet. Så går jeg bare, reflekterer over en dialog, over en person. Måske ved jeg ikke, hvor bogen skal hen, men når jeg har gået lidt, og så føler jeg det. Det lykkes altid, siger hun.

Susanne Clod Pedersen bor på Birkehaven ved Prinsens Vænge, og skjaldevandringen begynder for enden af villavejen. Med på turene er hendes to bomuldshunde, Balder og Tjalfe, som hun lade løbe, mens hun går, og er klar med sin notesbog, når inspirationen rammer.

- Jeg ser alt omkring mig, men i virkeligheden er jeg ikke til stede. Ofte stopper jeg op og tager notater, og så sker det ofte, at hundene kommer løbende tilbage, for at se, hvor jeg bliver af, siger hun.

Susanne Clod Pedersens skjaldevandring i det lille stykke Gribskov, som er en hundeskov hvor Balder og Tjalfe kan løbe frit, passer rigtigt godt til hendes vikingeromaner.

- Det er en virkelig gammel skov, der har ligget der altid, eller i hvert fald længe. Og du kan mærke fortiden i den ældgamle skov. Der er moser, der er alle slags træer, og de ligger hulter til bulter. Men du skal væk fra de store stier. Går du på de store stier, er det bare en skov, men går du på de små stier, så åbner verden sig. Det er meget mytologisk at gå der.

I løbet af den lille time når man både forbi de smukke gamle stengærde, en mose med en dyster del, som man uden problemer kan forestille sig kunne have været brugt til offermose i tidligere tider, en sibirsk birkesti, en guldalderskøn bøgeskov, og en bakke Susanne Clod Pedersen kalder dragebakken.

- Den skyder så højt op i skoven, at ethvert barn kan forstå, at man nu går op over dragens ryg og skal passe på ikke at vække den, fortæller hun.

Susanne Clod Pedersen fortæller også om små alfeboer undervejs, musvågeparret og de listige stier.

Og alt det, der findes undervejs, har betydning, for det sætter gang i historien.

- Jeg går aldrig nogensinde i stå i mine historier - hvis jeg bliver i tvivl, så er det fordi, jeg ikke har gået nok. Det med at være i bevægelse og bruge kroppen - så sker det. Hvis jeg sætter mig ned i en stol går det galt. Og det skal være ude i naturen. Jeg ville aldrig kunne gøre det, hvis jeg bare gik op og ned ad en gade, siger hun.

Har debatten om sexisme taget overhånd?