22. oktober 2021
Dinah og Kåre Lichtenberg er bekymrede over nye testkrav på ungdomsuddannelserne. Sønnen Levi Lichtenberg ønskede ikke at være med på billedet. Foto: Allan Nørregaard
Dinah og Kåre Lichtenberg er bekymrede over nye testkrav på ungdomsuddannelserne. Sønnen Levi Lichtenberg ønskede ikke at være med på billedet. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forældre i oprør: Stop tvangstestning af unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forældre i oprør: Stop tvangstestning af unge
Hillerød - 03. april 2021 kl. 05:34
Af Camilla Bjørkman Aagaard

En negativ coronatest, der er max 72 timer gammel, vil fra næste uge være adgangsbilletten for eleverne på blandt andet Frederiksborg Gymnasium og HF, der kan komme tilbage i skole efter tre en halv måneds hjemmeundervisning.

arrow Læs også: Poderkorpset på skolerne er fortid

Men Kåre og Dinah Lichtenberg, hvis søn Levi på 16 år går i 1.g på gymnasiet, er alvorligt bekymret for det, de kalder tvangstestning af unge på ungdomsuddannelserne.

- De unge står over for et umuligt valg. Konsekvensen er, at hvis de ikke møder med en negativ test, så får de ikke lov til at komme ind, så får de fravær, og så er det et spørgsmål om tid, før de ikke får lov at beholde deres uddannelsesplads. På denne måde er der ikke andet for, end at de unge retter ind, siger Kåre Lichtenberg.

For der er ikke »bare« tale om en vatpind i næsen eller i halsen, mener han. Det er langt mere principielt.

- Det er voldsomt grænseoverskridende. Det »bare« er for mig at se et skred i forhold til, at staten får en ret over borgernes kroppe, og det vil jeg kategorisere som en ikke-demokratisk indstilling til borgerne. Hvad kan det næste så blive? Hvis staten går for langt ned ad den vej, så vil der opstå et modtryk i befolkningen, hvor der opstår modstand af forskellig art, og så er det jo ikke til at forudse, hvad der så vil ske. Man kan risikere at stå med en nation af splittede borgere, siger han. Parret vil dog ikke bestemme, hvad sønnen Levi skal gøre.

- Vi stiller ham fuldstændig fri. Han er i en alder, hvor vi synes, at han selv må bestemme. Men vi er meget påvirket af som forældre, at et ungt menneske som ham bliver stillet over for sådan et ultimatum. Det er et demokratisk problem, siger Kåre Lichtenberg.

Dinah Lichtenberg sammenligner coronapas og tvangstestningen med straffelovens paragraf om psykisk vold, som straffer den, »som gentagende gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdige, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden«.

- Lige nu føler jeg faktisk, at jeg sidder tilbage med sådan en oplevelse fra Regeringen. Jeg er ude i noget, som jeg ikke kan styre. Jeg skal vise mine personoplysninger, hvis jeg skal til frisør, kiropraktor, på restaurant eller noget andet, og hvis det nu var en meget, meget dødelig sygdom som ebola, som vi havde med at gøre, så kunne det måske give mening, men det proportionelle i det er helt galt, siger hun.

Fra torsdag den 8. april vil der blive lavet hurtigtest på gymnasiet, og det bliver lærernes opgave at kontrollere, at eleverne har en negativ test. Og det giver et usundt miljø, mener forældrene.

- Nu har staten sat os til at holde øje med hinanden, og det skaber et meget utrygt miljø. Jeg synes, der mangler debat om, hvad den måde at være sammen på gør ved os som folk. Nu taler vi de unges sag, men i virkeligheden er det jo bare en lille brik i det store billede, siger hun.

Kåre Lichtenberg har for at skabe opmærksomhed og debat delt 150 flyveblade med et protestskriv ud i gågaden og på uddannelsessteder.

Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) har man modtaget flere henvendelser om coronapas på uddannelsesstederne, men henvendelserne kommer udelukkende fra voksne.

- Vi har ikke hørt fra nogen elever, der synes, at testning er et problem eller urimeligt. De vil nærmest gøre hvad som helst for at komme tilbage i skole. Vi har til gengæld fået henvendelser fra voksne og forældre, som har hørt om det og synes, at det virker helt urimeligt. Det skal ikke blive en tendens, at man kan tvinge folk til alt muligt, men vi ser det ikke som noget, der går ud over de unge, siger forkvinde i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Ingrid Kjærgaard.

16-årige Levi Lichtenberg er ikke lige så aktivistisk som forældrene, han er bare godt og grundig træt af restriktioner.

- Mundbind og test i sig selv er en meget lille overskridelse af borgerrettighederne, men mængden af restriktioner er utrolig belastende. Jeg kan godt overleve at gøre det for at komme videre med min uddannelse, men det er irriterende. Det er en ubehagelig situation at blive tvunget til noget, men jeg føler ikke at mine fundamentale rettigheder er blevet overskredet - endnu, siger Levi og fortsætter:

- For mig ville det være okay at få indskrænket borgerrettighederne, hvis det var en sygdom, der var værre end covid-19, men jeg synes, at covid-19 bliver håndteret mere hårdt end nødvendigt. Så hvis jeg pludselig skal testes endnu flere gange om ugen, så kan det godt være, at jeg ændrer mening, siger han.

arrow Delta-smitten slået ned: Coronaramt skole er genåbnet
21. juni 2021 kl. 17:38 Opdateret: kl. 15:42
arrow På jagt efter corona i spildevandet
18. juni 2021 kl. 07:02 Opdateret: kl. 17:21
arrow Deltavariant sender endnu flere i karantæne
16. juni 2021 kl. 17:08 Opdateret: kl. 17:08
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?