15. august 2020
Et politisk flertal har nu fremlagt en løsning for, hvordan turistbusserne, der skal til Frederiksborg Slot, skal holde i fremtiden.  Foto: Allan Nørregaard
Et politisk flertal har nu fremlagt en løsning for, hvordan turistbusserne, der skal til Frederiksborg Slot, skal holde i fremtiden. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertal for nye pladser til turistbusser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertal for nye pladser til turistbusser
Hillerød - 10. december 2019 kl. 05:05
Af Anna Törnqvist Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når turistbusserne har sat turister af ved Frederiksborg Slot, skal de køre ud af byen ad Herredsvejen og holde på en depotparkeringsplads, mens turisterne nyder Det Nationalhistoriske Museum og byens smukke slot.

Det mener et flertal bestående af Venstre og SF i Arkitektur-, Byplan- og Trafikudvalget, som vil lave tre nye afsætningspladser på Frederiksværksgade og ved Møntportvejen til busserne.

Pladserne skal supplere de to afsætningspladser, der allerede er ved rundkørslen ved Møntportvejen.

arrow Læs også: Byråd i u-vending: Siger ja til turistbusser i bymidten

Samtidig peger flertallet på, at busserne ligeledes kan holde på Tromlepladsen, ligesom de to partier har bedt forvaltningen arbejde videre med løsninger på Markedspladsen og i Markedsstræde.

- Vi vil undersøge, om vi vil have busserne på Markedspladsen. I al fald skal der være en løsning, når hotelbyggeriet går i gang 1. april, og derfor mener vi, man skal sætte den anden løsning i gang med det samme, så busserne har et sted at være, når byggeriet går i gang, siger udvalgsformand Dan Riise (V) og fortsætter:

- Det var et enigt udvalg, som for nogle måneder siden også sagde, at vi ikke synes, Markedspladsen er en særlig god løsning, men vi vil ikke afskrive muligheden lige nu. Vi er opmærksomme på, at vi har en forpligtigelse til, at busserne kan komme af med passagerer, og derfor vil vi sætte gang i en løsning nu, så vi er helt sikre på, busserne har et sted at være. Slottet og museet er meget vigtigt for Hillerød, og vi vil gerne passe på det, vi har, understreger han.

Ikke trafik i byen

Når busserne skal køre fra afsætningspladserne på Frederiksværksgade og Møntportvejen, er det dog en betingelse for det politiske flertal, at busserne skal køre ad Herredsvejen ud til depotparkeringen på Roskildevej.

- Vi vil ikke have dem gennem byen, konstaterer Dan Riise.

SF's Peter Langer ser gerne, at der i samme ombæring gøres mere reklame for Tromlepladsen.

- Vi skal være fleksible, og vi skal ikke genere hverken museet eller Slotskirken eller borgerne. Jeg synes, denne her løsning holder mange muligheder åbne. Og Tromlepladsen er jo et sted, hvor busserne kan holde permanent, og den vil vi meget gerne have mere reklame for, så vi ikke får alle busserne ind i bymidten, siger Peter Langer, som også slår fast, at idéen om busser på Markedspladsen blev fejet af bordet for nogle måneder siden.

- Jeg synes, det ville være underligt at lave vores beslutning om, når vi har lovet nogle borgere, at vi har fjernet busserne derfra. Til gengæld mener jeg godt, man kunne lave nogle afsætningspladser på Markedsstræde.

Om et år vil flertallet evaluere beslutningen og se på, om turistbussernes nye holdepladser fungerer.

Flertal kan skifte

Står det til Socialdemokratiet, skal der dog laves 7-8 holdepladser for busserne på Markedspladsen.

- Vi vil gerne tage et udstrakt hensyn til museet og vores slot. Slottet er et sted som har kulturhistorisk betydning, og som trækker mange gæster til. Vi, som bor her, elsker det. Derfor skal vi også lytte til museet og slottets vurdering af, hvilken betydning det har for besøgsantallet, at busserne kan parkeres tæt på slottet. Vi vil også gerne undgå mest mulig kørsel og omkørsler med busser rundt i vores by, men vil gerne være med til at se på fjernparkering som en supplerende mulighed til den parkering, som er tæt på slottet, siger Mie Lausten (S), der er medlem af Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget, og fortsætter:

- Vi vil gerne have båse til busserne på Markedspladsen, og det bliver jo færre end museet tidligere er blevet stillet i udsigt. Vi vil selvfølgelig også gerne være med til at holde øje med, hvordan det kommer til at gå. Vi minder om, at der er en parkeringsstrategi på vej, som har med os alle at gøre, og hvor vi sammen skal finde tiltag for parkering i vores by. Vi ser hellere en nedgang i omegnen af 10-15 bil p-pladser mellem 9-16 på den sidste del af markedspladsen end en permanent fordobling af turistbuskørsler rundt i vores bykerne.

Spørgsmålet om turistbusserne skal nu op i både Økonomiudvalget og byrådet, hvor flertallet kan skifte, hvis flere af byrådets øvrige partier støtter Socialdemokratiet.

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot har tidligere gjort det klart, at slottet kun ønsker en løsning med 14 pladser på den sydlige del af Markedspladsen.

Museets direktør Mette Skougaard har endnu ikke ønsket at kommentere flertallets beslutning.

arrow Biler og busser får flere p-pladser
05. juni 2020 kl. 05:15 Opdateret: kl. 17:26
arrow Hotelbyggeri venter til efter sommerferie
25. marts 2020 kl. 06:42 Opdateret: kl. 17:55
arrow Bus-chef: Der er risiko for, vi må køre uden om Frederiksborg Slot
04. februar 2020 kl. 04:26 Opdateret: kl. 16:25
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?