29. januar 2020
Torsdag eftermiddag besøgte en gruppe af Sjællandske Mediers læsere Dansk Farmacihistorisk Samling, hvor der var rundvisning. Samlingen viser apotekernes og lægemiddelindustriens historie gennem de sidste hundrede år. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Torsdag eftermiddag besøgte en gruppe af Sjællandske Mediers læsere Dansk Farmacihistorisk Samling, hvor der var rundvisning. Samlingen viser apotekernes og lægemiddelindustriens historie gennem de sidste hundrede år. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fire blodigler tager del i farmacihistorien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fire blodigler tager del i farmacihistorien
Hillerød - 16. august 2019 kl. 12:16
Af Johanne Wainø
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En gruppe af Sjællandske Mediers læsere var torsdag den 15. august på besøg hos Dansk Farmacihistorisk Samling, hvor de fik en guidet tur gennem århundreders brug af lægemidler.

På væggene hænger store billeder i sort-hvid, og pillejern, håndvægte og receptkuverter ligger i glasmontre ved museets indgang. Et af billederne viser et gammelt landsbyapotek, hvor vægte til at afveje medicinpulver står fremme på apotekerdisken. Foran disken står apotekeren i et nydeligt jakkesæt med en cigar i munden.

Og det var ikke et usædvanligt syn, fortæller Birgitte Jeppesen, der er rundviser ved Dansk Farmacihistorisk Samling.

I dag går vi hovedsageligt på apoteket for rådgivning eller for at afhente en recept, men tidligere havde de danske apoteker en lidt anden funktion.

- I 1990 nedlagde man produktionen af medicin på apotekerne, men indtil da var det en stor del af apotekets arbejde. Jeg blev uddannet i 1970 og var selv en af de piger, der blandt andet stod for afvejning af lægemidler. Det er ikke mig på billedet, men det kunne det godt have været. Frisuren ligner i hvert fald, fortæller Birgitte Jeppesen, og peger på et billede, der viser en ung kvinde i hvid kittel med kort, velfriseret hår.

Ved siden af står Mette Katrine Jensen, der er museumsleder på stedet. Hun giver en kort introduktion til en ellers lang historie om dansk lægemiddelindustri.

De fremmødte læsere har tydeligvis læst på lektien, og der stilles løbende spørgsmål til den omfattende samling i kælderen under uddannelses- og konferencecenteret Pharmakon.

Som rundvisningen bevæger sig længere ind i museets lokaler, kommer mange meters reoler til syne. Reolerne strækker sig fra gulv til loft, og hylderne er fyldt med apotekerglas i brunt glas, porcelænskrukker og alskens redskaber.

Mange råvarer, der blev brugt i lægemiddelindustrien, var udtræk af mineraler og botanik, fortæller Mette Katrine Jensen,

I hænderne har hun en beholder fra begyndelsen af 1900-tallet, som indeholder hyldebark, der er omtrent ligeså gammelt. Hun viser med stor begejstring indholdet frem til de fremmødte, der står i en halvcirkel omkring hende.

På museet springer særligt en af reolerne i øjnene, hvor klare glasbeholdere står side om side med mineraler i alle regnbuens farver. Mineralpulveret indeholder blandt andet kviksølv og bly.

- I dag ved vi jo godt, at det ikke er særligt sundt for os, men før i tiden blev eksempelvis kviksølv brugt imod syfilis og goneré, og det blev sågar brugt som kinderødt, fortæller museumslederen.

Omkring hende står store dampgryder og beholdere i kobber, og i enden af lokalet står et gammelt chatol. Ovenpå står en lille rund glasbowle, som nu har stjålet alles opmærksomhed, for på bowlens låg har fire sorte blodigler sat sig fast.

- Iglerne blev brugt helt frem til 1970'erne og bruges stadig i begrænsede mængder til at øge blodets gennemstrømning. Og tænk engang - den kan suge, hvad der svarer til tre gange sin egen vægt, fortæller Birgitte Jeppesen, mens tilhørerne ser forundret til, som blodiglerne snoer sig i bowlens vand. I ny og næ trækker hun et rullebord frem og demonstrerer blandt andet, hvordan man tidligere producerede hostesaft og piller.

En af de fremmødte læsere er Peter Overbeck, der kommer fra Humlebæk og er uddannet farmaceut.

- Det har stået på min ønskeliste i mange år at besøge museet, så nu jeg sprang til, da muligheden bød sig, siger han.

I det bagerste rum på museet er tabletlaboratoriet, hvor tabletmaskinerne står.

- Det var en bekostelig og langsommelig affære at producere tabletter, og når man nåede til det sidste trin, var det bare med at holde tungen lige i munden, fortæller Birgitte Jeppensen og peger på den såkaldte drageringsmaskine. Hun tænder for maskinen og en stor mængde piller slynges rundt i maskinens store hjul, der bruges til at overtrække tabletterne og overdøve medicinens bitre smag.

- Det er os bekendt det eneste sted i verden, hvor man har så gamle tabletmaskiner, der stadig er brugbare, fortæller Mette Katrine Jensen.

- Ja, og det er meget autentisk, supplerer Birgitte Jeppesen.

- Det var virkelig lyden af de danske apoteker, siger hun højlydt for at overdøve den raslende lyd fra maskinen.