4. juni 2020
På mandag klokken 7 vil man kunne opleve Den Lille Færge blive søsat, og fra 1. juni sejles der med passagerer igen. Men intet bliver som det plejer ombord på det lille skib i år. Arkivfoto
På mandag klokken 7 vil man kunne opleve Den Lille Færge blive søsat, og fra 1. juni sejles der med passagerer igen. Men intet bliver som det plejer ombord på det lille skib i år. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En anderledes sejlads på Slotssøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En anderledes sejlads på Slotssøen

Slotssøens vartegn, Den Lille Færge, kommer ud af vinterhiet på trods af corona, men det bliver på en helt anderledes måde, sejladsen kommer til at foregå.

Opdateret 22. maj 2020 kl. 15:57
Hillerød - 22. maj 2020 kl. 15:55
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nu bliver det alligevel sommer i Hillerød. På mandag søsættes den lille færge efter en udvidet vinterperiode, og fra 2. pinsedag, mandag den 1. juni sejler færgen i rutefart på søen ved Frederiksborg Slot. Partsrederiet var ellers meget tæt på at opgive sæsonen 2020, men ændringen af afstandskravet fra to til en meter betyder, at det kan lade sig gøre at gennemføre sejlads på Slotssøen.

arrow Læs også: Den Lille Færge er på vej i vandet

- Da man slækkede på kravene satte vi os op på færgen med en tommestok og målte fra snude til snude. Vi fandt ud af, at man godt kan være ti personer om bord og overholde kravene, siger bestyrende reder, Niels Baggesen, som tog en hurtig beslutning og ringede til vognmanden, der skal bugsere færgen fra vinterhiet på Rønnevangs Allé til Torvet, hvorfra færgen kan hejses i søen.

Når færgen er i vandet skal der sejles øvelsessejladser, og 1. juni begynder sejladsen, men altså kun med ti personer om bord - det vil sige otte passagerer og de to skippere. Normalt kan der være 30 personer på færgen, så det bliver en noget anderledes sejlads. Også ruten er ændret, så der er ikke stop ved Rosenhaven og Barokhaven, hvor man ellers plejer at kunne stå af og på Dem Lille Færge.

- Vi springer de to broer over. Vi skal helst have styr på passagerne, så de kan ikke stå af og på forskellige steder. Når man kommer ombord, sætter man sig på sin plads, hører på skipperen fortælle, eller ser sig omkring og nyder den smukke natur. Det er selvfølgelig ærgerligt, for det er hyggeligt, når folk kan stå af og måske tage en tur i Havehuset og så videre. Men det er for at undgå al den trafik frem og tilbage. Vi tager det ret alvorligt det her, siger Niels Baggesen.

Sejltiden er også ændret, så færgen kun sejler fra 12 til 17. Det skyldes at kun cirka halvdelen af rederiets skippere har meldt sig sejlklar.

- Det er ikke fordi, de fejler noget, men fordi de gerne vil være forsigtige. Vi er jo alle sammen pensionister og har en alder, hvor vi pr. definition i risikogruppen. Det må vi respektere. Så er der nogen, der har mere mod på det end andre, siger han.

Også på Den Lille Færge er der opstillet sprit, og der bliver gjort rent mellem turene.

- Når man kommer ombord får man en bestemt plads, man skal sidde på og passagerne skal gå i en række ombord og ikke mødes face to face, siger bestyreren, som håber at folk vil respektere, at der ikke er plads til ret mange mennesker ombord.

- Jeg er meget spændt på det. Vi kan jo ikke sætte snore op eller lave en køordning på broen, så vi kan kun opfordre til, at folk finder ud af det med hinanden, hvis der står mange og vil med, siger han og tilføjer, at nogle skippere måske vil sejle udenfor tidsrummet 12 til 17.

- Når flager er oppe, så sejler vi. Så man skal holde øje med flager, og er det oppe gælder det om at stille sig i kø, og se, om man kan blive heldig, siger Niels Baggesen, som er glad for endelig at kunne få sit skib i søen.

- Det vi ønsker os er at sejle med færgen, og det har været så ærgerligt for os ikke at kunne det, siger han.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?