22. oktober 2021
Lørdag klokken 8.15 er Merete Boldt i ?Go? morgen Danmark? for at fortælle om sit VM-guld og roning. Senere samme dag ror hun ved de nordiske mesterskaber.

Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Lørdag klokken 8.15 er Merete Boldt i ?Go? morgen Danmark? for at fortælle om sit VM-guld og roning. Senere samme dag ror hun ved de nordiske mesterskaber. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter mere end 300 guldmedaljer ved VM: - Der er ikke noget, der hedder talent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter mere end 300 guldmedaljer ved VM: - Der er ikke noget, der hedder talent

Merete Boldt på 73 år har netop vundet VM i romaskine for 13. gang. På vandet har hun vunder 324 gange. Hun har arbejdet tæt sammen med de bedste i sporten og tror ikke på talent, men træning.

Hillerød - 20. marts 2021 kl. 06:10
Af Per Skovkjær Sand

Merete Boldt var godt klar over, at hun skulle yde noget ekstra for at vinde VM i år.

arrow Læs også: Hyggen var i højsædet, da 77 padlede Esrum Sø rundt

Den amerikanske konkurrent kom med en tid der var fem sekunder hurtigere end hendes.

- Hun skulle komme til at arbejde for sagen, besluttede Merete Boldt, de er 73 år (fylder 74 senere i år) og konkurrerer med folk i samme aldersklasse.

Så hun skød afsted, og efter 200 meter var hun 13 meter foran amerikaneren.

- De 13 meter skal hun altså hendte et eller andet sted. Det er noget med, at du mentalt skal sætte dig op til det, siger hun.

Hun vandt over amerikaneren, som kom tæt på Merete i slutspurten.

- Hun gjorde et godt forsøg, siger Merete Boldt, der bor på Kildedalen i Hillerød og ror i Fredensborg Roklub på Esrum Sø.

Over 300 VM-guld

Der er intet pralende over Merete Boldt. Hun nævner, at hun har været mandskabsleder for unge roere, før hun nævner, at hun også har været det for Eskild Ebbesen og guldfireren til OL i Athen i 2004 og Beijing i 2008.

Som ung eliteroer vandt hun danske mesterskaber og nordiske mesterskaber. Hun nåede ikke at vinde VM som ung. Men i Masterklassen, som er roere over 27 år, har hun vundet VM- og OL-guld. Hun har vundet VM i romaskine 13 gange. På vandet har hun vundet 324 VM i forskellige både.

Grunden til at hun er god, er at hun er mentalt stærk, siger hun selv. Hun tror ikke på talent, men hårdt arbejde. Det er også hendes råd til andre, der vil træne og holde sig stærke hele livet. Sæt et realistisk mål. Og når du når det, så sæt et nyt. År efter år, årti efter årti.

- Der er en motivation i at holde dig i gang. Nogle ældre mennesker sidder og falder sammen. Der er det en motivation hele tiden at have et mål. Nu har jeg det mål, og det arbejder jeg så hen imod, og hvis det så lykkes, yes, så sætter jeg mig ned i én-to dage og er stjerne glad, og så er der et nyt mål. Der er jo ikke noget, der kommer af sig selv. Det er den motivation, jeg har i, at jeg hele tiden kan holde mig i gang og hele tiden kan se, at min alder ikke ligefrem står og blinker og siger, »du har første fod nede...«, siger Merete Boldt.

»Kirkebåde« var kedelige

Hun begyndte at ro i 1964, hvor hun fyldte 17 år om sommeren. En veninde, som boede ned til Esrum Sø lokkede hende med i Fredensborg Roklub. Det holdt en måned, så syntes hun, det gik for langsomt. Dengang roede man i brede »kirkebåde«, som Merete Boldt kalder dem. Året efter kom veninden så igen. Nu havde klubben fået hurtigere, smalle både.

- Det er næsten som at køre i en minibil og så gå ud og køre en Porsche. Det går hurtigt.

De to roede sammen i to sæsoner og vandt mesterskaber over københavnerklubberne, inden veninden stoppede med at ro. Merete Boldt fortsatte.

- Nu havde det grebet mig, fordi det var blevet sjovt med de lette både, siger hun.

Nu begyndte hun at sætte sig mål. Efter et år alene fik hun en ny makker i båden og begyndte at sætte sig mål om at genvinde de mesterskaber, som hun havde vundet med sin første makker.

OL for de +27-årige hedder Master Games og her var hun med første gang i 1998, hvor det blev holdt på Brabrand Sø ved Århus. Fire år senere var hun med i Sydney, hvor hun vandt single, dobbelt, dobbelt firer og mix-dobbelt firer.

Der findes ikke talent

Hun bliver ofte spurgt, hvordan hun er blevet så god, og hun ved det ikke. Folk siger, at hun må have talent. Det tror hun ikke på. Hun stritter med to langefingre for at udtrykke sin holdning til begrebet »talent«.

- Talent!? Det er 98 procent hårdt arbejde og 2 procent talent. Der er ikke noget, der hedder talent, siger Merete Boldt.

Hun gør det arbejde, der skal til for at vinde, og hun gør det, imens hun lever ret normalt.

- Jeg fedter rundt med cirka 20 forskellige træningsprogrammer alt efter, hvordan jeg har det, og hvad jeg skal næste dag. Og jeg drikker rødvin hver dag, og jeg spiser, som jeg synes er sundt, siger Merete Boldt.

Hvis hun alligevel skal give et bud på, hvorfor hun er blevet bedre end konkurrenterne, så er det, at hun har en stærk mentalitet. Hun nævner hjernens frontallap, som hun omtaler som »ham deroppe«. Hun peger op på panden og siger:

- Jeg kan godt sige dig, ham der sidder deroppe hos mig, han er stærk.

Om hendes mentalitet er stærk, fordi hun har trænet, eller hun er god til at træne, fordi hun har en stærk mentalitet er ikke til at skille ad.

- Jeg tror, det er begge dele. Det koster at nå et mål. Der er ikke noget med at springe over i dag. Der er en fast plan, og det er den og den dag, du træner. Og du gør det, uanset om det er juleaften eller nytårsaften. Det kan godt være, du skal til en barnedåb, men så koster det en anden dag.

Sæt realistiske mål

Hendes råd til andre, der vil være stærke hele livet, er at sætte sig mål.

- Det kan du gøre på alle planer. Hvis du siger, inden vi går ind i 2022, så skal jeg kunne løbe en 100-meter på 12 sekunder. Det ved jeg ikke om kan lade sig gøre. Men sæt dig et realistisk mål. Du går ud og ser, hvor hurtigt du løber, og det skal forbedres med 10 procent det første år. Hele tiden sørg for at sætte dig et mål, som ikke er urealistisk. Du kan også sige, jeg vil gerne være på førsteholdet i basketball. Det er mit mål, og jeg sætter to år af til det. Det kan ikke nytte noget, du siger om to måneder. Det er lidt sådan, jeg tænker, forklarer Merete Boldt.

Skyerne holder ikke

Efter hun havde vundet det 13. VM i ergometer fejrede hun det.

- I én-to dage kunne jeg gå på skyerne. Men nu skal du heller ikke tro, at de skyer kan holde. Sæt dig nu et mål mere, og kom så i gang! Hvad hedder det næste mål? Fordi maskinen står derude og griner af dig. Målsætning er et meget stort issue for mig, siger Merete Boldt.

Denne mentalitet har Merete Boldt delt med yngre roere. Hun har været kaproningshef og mandskabsleder i roforbundet.

For eksempel var hun mandskabsleder for guldfireren med Eskild Ebbesen ved OL i Athen 2004 og i Beijing 2008.

Eskild Ebbesen sagde til Merete Boldt:

- Sørg lige for, at der kommer en bil og henter os, vi skal derover og spise, og der er for langt at gå.

- I har godt af noget motion, svarede hun.

Men den gik Eskild Ebbesen ikke med på. Han ville køre bil, fortæller Merete Boldt. Han tog også elevatoren op til første sal, fordi han ikke ville bruge unødig energi.

- Det er så sjovt at se, hvem der bliver til noget, siger Merete Boldt.

arrow 100 kajakroere dyster på Esrum Sø
16. august 2021 kl. 14:27 Opdateret: kl. 11:39
arrow Colibakterier i sø - badning frarådes
12. august 2021 kl. 12:48 Opdateret: kl. 12:48
arrow Fredningsnævn siger nej til sti om sø
09. juli 2021 kl. 04:00 Opdateret: kl. 22:19
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?