20. november 2017
Skansegården på Skansevej ved Befrielsen i 1945.
gallery icon

Se billedserie

Skansegården på Skansevej ved Befrielsen i 1945.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dramatisk besættelseshistorie med lokkeduer og tortur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dramatisk besættelseshistorie med lokkeduer og tortur
Hillerød - 18. april 2017 kl. 06:00
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I november 1944 gennemførte Gestapo en stor razzia i Hillerød. Den dramatiske hændelse beskrives nu i en lokalhistorisk udgivelse skrevet af Mogens Hansen. For da han som 14-årig blev kæreste med Alice, sad han med store ører og lyttede, når Alices far, der ved befrielsen var leder af modstandsbevægelsen i Nordsjælland, fik besøg i hjemmet af andre kammerater fra modstandsbevægelsen.

Det var i efterkrigsårene, at den unge Mogens sugede historierne om besættelsestiden og modstandsbevægelsen til sig, når Elith Truelsen med dæknavnet »Tom« og kammeraterne mødtes og talte om krigen. Og på den måde kom han i besiddelse af en uerstattelig og unik viden.

- Historien om besættelsestiden i Hillerød er aldrig rigtig blevet fortalt i sin helhed. Blandt andet fordi modstandsfolkene aftvang hinanden et løfte om ikke at fortælle om, hvad de havde lavet under besættelsen. Jeg har tilegnet mig min viden igennem mine familierelationer, fordi Alice og jeg sidenhen blev gift, og jeg fik meget at vide, som ingen andre vidste, siger Mogens Hansen.

En del af den historie udkommer på skrift, når Lokalhistorisk Forening i Hillerød fredag den 21. april udgiver hæftet »Den store Gestapo-razzia i Hillerød«, som Mogens Hansen har skrevet. Razziaen udspillede sig i Hillerød i november 1944 og udsprang af, at Schalburgkorpset forinden havde opsnappet en våbentransport.

Sporet førte tropperne til Hillerød, hvor Gestapo gik i gang med at optrevle den lokale modstandsbevægelse. Det foregik både med lokkeduer og tortur og mundede til sidst ud i en razzia, hvor tyskerne stillede med omkring 100 mand.

- Det er en meget dramatisk historie, siger Mogens Hansen, der i efteråret fortalte den ved et foredrag i Lokalhistorisk Forening.

»Den store Gestapo-razzia i Hillerød« kan efter udgivelsen købes hos Bog & Idé i Slotsarkaderne i Hillerød.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis tirsdag.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk