21. juli 2019
Jens Johansen, Field Officer og oversætter ved Europa-Kommissionens danske afdeling, overraskede i går Astrid Sloth Larsen (i midten) og Katinka Kruse under morgensamlingen på Frederiksborg Gymnasium og HF. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Jens Johansen, Field Officer og oversætter ved Europa-Kommissionens danske afdeling, overraskede i går Astrid Sloth Larsen (i midten) og Katinka Kruse under morgensamlingen på Frederiksborg Gymnasium og HF. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danmarks bedste unge oversætter går på FG

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks bedste unge oversætter går på FG
Hillerød - 08. februar 2019 kl. 04:29
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Astrid Sloth Larsen, der går i 2.Y på Frederiksborg Gymnasium & HF, kan kalde sig Danmarks bedste unge oversætter 2018.

I går blev hun overrasket med blomster og en tur til Bruxelles af Jens Johansen, Field Officer og oversætter ved Europa-Kommissionens danske afdeling.

Afsløringen skete under gymnasiets morgensamling, hvor også Katinka Kruse fra 1.D blev hædret og overrasket, da hun er blandt de fem bedste oversættere i den danske del af konkurrencen og dermed har fortjent en særlig udmærkelse.

- Ej, hvor er det vildt!? Er det rigtigt?, udbrød Astrid Sloth Larsen, der tydeligvis havde svært ved at fatte, at hun nu er landets bedste unge oversætter.

De to dygtige piger havde i sidste uge fået at vide af deres lærer, at de ikke var kommet blandt de bedste, og derfor kom gårsdagens afsløring under morgensamlingen kom en stor overraskelse for dem begge.

Sjældent god duo
Det var 12. gang, at Europa-Kommissionen i efteråret afholdt Juvenes Translatores, hvor alle skoler i EU kan tilmelde sig. Kommissionen udvælger herefter tilfældigt 751 skoler, som hver skal udpege 2-5 elever til at deltage i konkurrencen. Eleverne skal være fyldt 17 år for at deltage, og hvert land kan højest deltage med det antal medlemmer, landet har i EU-Parlamentet. 13 danske skoler deltog i denne omgang med fem elever fra hver skole.

Hver elev må selv vælge hvilket EU-sprog, de vil oversætte til og fra. De har to timer til at oversætte en tekst på en A4-side. Oversættelsen skal laves i hånden med hjælp fra ordbøger.

- Det er sjældent, at to fra Top 5 kommer fra den samme skole. Det er især virkelig flot, at Katinka, som kun går i 1.g, er blandt de fem bedste i landet. Der var meget tæt løb i konkurrencen, sagde Jens Johansen i går før overrækkelsen.

Han forklarede, at formålet med konkurrencen er at fremme opmærksomheden omkring det at kunne sprog og vigtigheden af at kunne tale flere forskellige sprog. Desuden ønsker Kommissionen at promovere hvervet som oversætter.

- Vi kigger på, om de unge har forstået de forskellige vendinger og kan oversætte dem. Hvis der er et udtryk på ét sprog, som er et fast udtryk, så handler det ikke om at oversætte det udtryk direkte men i stedet at finde et tilsvarende udtryk på dansk, hvis man oversætter til dansk. Hvis du ikke tænker over, at en tekst er oversat, når du læser den, så er den godt oversat, sagde Jens Johansen.

Elsker sprog
Hverken Katinka Kruse, der bor i Hillerød, eller Astrid Sloth Larsen fra Fredensborg går på en sproglig retning på gymnasiet. De havde begge valgt at oversætte fra engelsk til dansk.

- Vi havde travlt til sidst. Vi var begge ret presset på tiden, fortalte Katinka Kruse efter overrækkelsen.

Katinka Kruse fortalte, at hun havde meldt sig til konkurrencen ret spontant, fordi hun elsker sprog. Sådan har Astrid Sloth Larsen det også:

- Jeg hæver faktisk fransk til A-niveau næste år. Jeg elsker sprog, og jeg syntes, det kunne være vildt sjovt at prøve. Det er ret mærkeligt, at jeg nu har vundet. Det er helt vildt dejligt, sagde en storsmilende Astrid Sloth Larsen, der nu kan se frem til en tur til Bruxelles til april, hvor hun sammen med de øvrige landes vindere vil blive hyldet.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede