20. juni 2021
"Vi vil gerne indtrængende appellere til hensynet til miljø og kulturhistorie i byens baggårde," skriver Peter Langer fra SF. Arkivfoto: Kim Rasmussen
"Vi vil gerne indtrængende appellere til hensynet til miljø og kulturhistorie i byens baggårde," skriver Peter Langer fra SF. Arkivfoto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Skal baghusene bare fjernes i bymidten?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Skal baghusene bare fjernes i bymidten?
Hillerød - 12. maj 2021 kl. 16:30
Af Peter Langer, byrådsmedlem for SF

Helsingør, Præstø, Stege. Hvad har de til fælles? Det er ældre købstæder, hvor det er lykkedes at bevare gamle byhuse, baggårde og kulturhistoriske miljøer.

I Hillerød har vi ikke så meget tilbage efter flere historiske brande samt årtiers nedrivninger. Netop derfor bør vi vogte over det, vi har endnu. I Murer Tonnys stræde er et historisk hus netop nedrevet. Manglende vedligeholdelse var undskyldningen for at rive ned og bygge tilsvarende nyt.

Ved siden af, i Slotsgade 10 i Ingeborg Larsens Gård, hvor maleren Kurt Trampedach holdt til, er der heldigvis en lokalplan, som udpeger sidehus og baghus som bevaringsværdige. Derfor kunne et enigt byplanudvalg med god hjælp fra Museum Nordsjælland i sidste uge sætte foden ned og anbefale en renovering af sidehuset fra 1825 i stedet.

Denne positive løsning kommer så desværre ikke genboen i Slotsgade 15 til gavn. Her skal nedrives både side- og baghus, Frederiks Torv 8. Et projekt, som angiveligt skal skabe mere byliv, men som sikkert også handler om at få flere nye lejligheder ind. Derfor må Nordstens gamle administrationsbygning sandsynligvis lade livet.

I SF synes vi ikke, det nye projekt tilfører noget til byen. Jyske Banks pavillonbygning vil ligge midt i projektet som en hund i et spil kegler.

Baghuset har fået bevaringsværdi 5, men både m.h.t. miljø og kulturhistorie er der høj bevaringsværdi. Bygningen er en vigtig del af fortællingen om de gamle baggårdsmiljøer, der findes flere steder omkring Slotsgade, skriver NIRAS.

V og DF vil rive bygningerne ned og stemte derfor S og SF ned i udvalget. Så bagbygningens skæbne ligger nu sandsynligvis i hænderne på de radikale.

Derfor må vi afvente mødet i økonomiudvalget for at se, hvor vi ender. I SF vil vi gerne indtrængende appellere til hensynet til miljø og kulturhistorie i byens baggårde.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?