20. oktober 2021
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Højhuse i Hillerød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Højhuse i Hillerød
Hillerød - 27. september 2021 kl. 14:25
Af Jørgen Nielsen, På vegne af Danmarks Naturfredningsforening

Vore politikere synes godt om højhuse. Ifølge den kommende kommuneplan, som netop har været i høring, er der planlagt mange flere end de to, vi allerede nyder synet af. I forbindelse med den nye be-byggelse Favrhøj, nabo til den kommende togstation, vil man bygge et tårnhus på 15 etager. På naboarealet på modsatte side af Overdrevsvejen skal der også rejses et tårnhus på 15 etager. Tårnhusene bliver placeret i et område, hvor der »planlægges under hensyntagen til områdets eksisterende natur- og landskabsværdier«. Det lyder jo rigtig godt.

Natur-og landskabsværdierne knytter sig især til den nærliggende skov. Tænker politikerne, at højhuse på 45 meter, som vil rage op over trækronerne, er udtryk for hen-syntagen? Samtidig skal husene være lyse. Hvordan det kan betegnes som hensyntagen til natur og land-skab i grønne farver - det kræver vist en nærmere forklaring.

Vi forstår ikke denne interesse for at bygge højhuse. Det synes at stride mod arkitekturpolitikken, hvor der bl.a. pointeres, at det »handler om at sikre god balance mellem nyt og gammelt« og videre »... hvor vi værner om det åbne land og sikrer de landskabelige værdier«. Ved siden af de to meget omtalte tårnhuse på Frederiksbro kan vi vente os yderligere fire huse af samme kaliber. De to huse markerer sig tydeligt i byens silhuet og forstyrrer indsigten til slottet. Yderligere 4 huse vil skabe mere rod og forstyrrelse i byens silhuet. Vi tror ikke, at der er ret mange Hillerødborgere, som er glade for disse tårnhuse. Her anfører arkitekturpolitikken bl.a., at »arkitekturen skal passe ind i helheden ...«. Kommuneplanen ønsker »spektakulære bygninger«. Hvad ligger der i dette begreb? Hvis den slags skal passe ind i helheder, har vi svært ved at se, at der er plads til tårnhuse i bybilledet.

Det er fint, at vi har fået en arkitekturpolitik med mange gode intentioner. Det giver nogle muligheder at leve op til, men det sætter altså også nogle begrænsninger for, hvad der kan accepteres.

Efter vores opfattelse risikerer vi at døje med noget yderst problematisk byggeri. Planerne bør tages op til fornyet overvejelse. Det kan stadig lade sig gøre at begrænse skaderne. Men det er nu, der skal trækkes i nødbremsen.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?