20. september 2021
Vi kan ikke leve med, at vores grundvand og øvrige miljø trues af mere forurening, skriver SF. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen
Vi kan ikke leve med, at vores grundvand og øvrige miljø trues af mere forurening, skriver SF. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Giftgrunde i Hillerød skal genvurderes og renses

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Giftgrunde i Hillerød skal genvurderes og renses
Hillerød - 14. september 2021 kl. 15:26
Af Peter Westerman, regionsrådsmedlem for SF, og Michael Liesk, byrådskandidat Hillerød, SF, Humlehaven 16, 3400 Hillerød

Det meget sundhedsskadelige og kræftfremkaldende fluor-stof PFOS/PFAS er tidligere blevet brugt i skum til brandslukning. Det er kommet frem, at der er fundet store mængder af det ved brandøvelsespladser. Ved en tidligere brandøvelsesplads nær Korsør har der gået køer, hvis kød er blevet forurenet, så lokale borgere, som har spist kød fra køerne, nu har store mængder af stoffet i sig.

arrow Læs også: Se kort: Regioner finder 74 mulige PFOS-forureninger på Sjælland

Region Hovedstaden har offentliggjort listen over de grunde, hvor PFOS/PFAS er anvendt i brandslukning, industrien og emballage til fødevare. I hele regionen er der nu registreret 40 grunde og alene i Nordsjælland 10 grunde, hvoraf de to grunde ligger i Hillerød.

Den ene ligger i bykernen, på Søndre Jernbanevej, hvor den tidligere civilforsvarskaserne lå. Der er i dag bygget boliger på grunden, og de gamle kasernebygninger er indrettet til erhverv og Retten i Hillerød. Denne grund er indtil dato ikke undersøgt.

Det andet område i kommunen er Hanebjerg Skydecenter, der tidligere har været omtalt, og hvor især den en af prøverne har vist sig at overskride de daværende grænseværdier.

På baggrund af forureningen i Korsør har man i skærpet kriterierne for grænseværdien af den tilladte mængde giftrester.

Begge grunde i Hillerød er inden for den kommunale grundvandsindsats. Altså i områder, hvor vi særligt skal undgå forurening.

SF vil i regionsrådet kræve alle grunde genvurderet. Vi kan ikke leve med, at vores grundvand og øvrige miljø trues af mere forurening. Viser det sig nødvendigt, skal grundene renses op.

Tilfældet i Korsør er så skræmmende, at et dobbelttjek og en genvurdering er den eneste løsning, så vi undgår yderligere forurening af miljøet og mennesker.

arrow Hanebjerg Skyttecenter er med på regionens liste over PFOS-grunde
03. september 2021 kl. 06:00 Opdateret: kl. 13:47
arrow DEBAT: Skadelige stoffer på tidligere øvelsesplads?
28. august 2021 kl. 15:39 Opdateret: kl. 10:51
Synes du, at kommunen er der for dig?