20. januar 2021
Lad os tage ved lære af erfaringerne fra skøjtebanen, skriver Michael Liesk.
Lad os tage ved lære af erfaringerne fra skøjtebanen, skriver Michael Liesk.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Der gik plastikspåner i skøjteglæden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Der gik plastikspåner i skøjteglæden
Hillerød - 05. januar 2021 kl. 16:41
Af Michael Liesk, næstformand Danmarks Naturfredningsforening Hillerød, Humlehaven 16, Hillerød

Garantierne for en miljø- og klimavenlig skøjtebane, som i de seneste uger har præget Torvet i Hillerød, kom både fra initiativtagerne og byrådet.

arrow Læs også: Kritik af skøjtebane: Afgiver plastik til dyr og Slotssøen

Sidst på året kunne forbipasserende ved skøjtebanen se flager og spåner af plastik, som havde spredt sig uden for banen. Plastikken kom fra banen, hvor spåner blev frigjort, når der blev skøjtet henover banen, egentlig ganske logisk. Men de nødvendige foranstaltninger og daglig rengøring blev aldrig iværksat. Plastik er dermed ført med regnvand, blæst og skøjteløbere til ikke alene Torvet, men også blevet skyllet ud i slotssøen, hvor ænder og fisk sikkert har fået sig et gedigent plastikmåltid.

Jeg skal ikke påstå, at vi kunne have undgået denne forurening, såfremt man havde lyttet bare en smule til Danmarks Naturfredningsforenings advarsler og forslag til begrænsninger af problemet, men tanken strejfer en.

Vi håber, at de foranstaltninger, man nu vil påbegynde, kan garantere os en miljøvenlig bane, og at kommunen fremover har styr på de tilladelser, man giver. En kommune, der italesætter deres natur- og miljøindsats, har også en forpligtigelse til at beskytte naturen og miljøet.

Den kommende kunstgræsbane i Skævinge kan desværre medføre den samme forurening. Læren fra skøjtebanen er forhåbentligt, at banen anlægges efter Miljøstyrelsens anvisninger.

Helsingør kommune har netop fået afvist en lokalplan, hvori der indgik anlæg af en kunstgræsbane. Planklagenævnet underkendte lokalplanen, idet der blandt andet ikke var foretaget en grundig miljøvurdering, og at problemet med udvaskning af mikroplast og plastgranulat via overfladevand ikke var beskrevet grundigt.

I undergrunden på Skævinge stadion er der grundvandinteresser, der kræver beskyttelse fra nedsivning af mikroplast.

arrow Skøjtebanen lukker midlertidigt
21. december 2020 kl. 09:30 Opdateret: kl. 09:37
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?