18. april 2021
Tang brugt som isolering af gulv i forbindelse med en renovering af et hus på Møn, hvor Koster Tang samler almindelig bændeltang, også kaldet ålegræs, på stranden, tørrer det på markerne og sælger det til isolering i huse. Foto: Lone Dalgas Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Tang brugt som isolering af gulv i forbindelse med en renovering af et hus på Møn, hvor Koster Tang samler almindelig bændeltang, også kaldet ålegræs, på stranden, tørrer det på markerne og sælger det til isolering i huse. Foto: Lone Dalgas Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byggefirmaer bør bruge naturlige materialer for at være klar til fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byggefirmaer bør bruge naturlige materialer for at være klar til fremtiden

Kreativ direktør i AI Arkitekter og Ingeniører tror på en renæssance for traditionelle materialer som strå, tegl, træ og tang. For eksempel i byggeri på vej i det sydlige Hillerød.

Hillerød - 26. februar 2021 kl. 14:37
Af Per Skovkjær Sand

Byggefirmaer, der vil være klar til fremtidens bæredygtige byggerier, som foreksempel byggerierne i Favrholm i det sydlige Hillerød, skal gå tilbage til at anvende traditionelle materialer som tegl, kalk-mørtel, træ, strå og tørret tang, mener kreativ direktør i rådgivningsfirmaet AI Arkitekter og Ingeniører Tomas Snog.

arrow Læs også: Ny bydel går forrest med grønt byggeri

- Man skal være mere opmærksom på, hvilke materialer, man bruger og arbejder med. Der har simpelthen været for mange mærkelige materialer i byggeriet, som vi ikke kender indholdet af. Vi ved ikke hvordan de holder, og hvordan de fungerer sammen, siger Tomas Snog.

AI Arkitekter og Ingeniører rådgiver Propreco, som udvikler den nye bydel Favrholm i det sydlige Hillerød.

Giftige stoffer i materialer

Tomas Snog fra AI mener, byggeriet skal søge tilbage mod det mere enkle. Samme opfattelse har EU, som begynder at stille krav om varedeklaration af byggematerialer.

- Hvis man køber en spegepølse, ved man, hvad der er i. Det gør man ikke med byggematerialer. Det er en kæmpe problem, siger Tomas Snog.

Nogle byggematerialer indeholder, ifølge Tomas Snog, kemiske forbindelser, som er på EU's rødliste, og det vækker bekymring for, hvordan de materialer påvirker miljøet.

- Det er typisk i lim og fuger og den slags produkter, men hvis du tager en krydsfinerplade, så er der også lim i den, og den lim kan være giftig, og så står du pludselig med noget, som er giftigt. Det kan også være isoleringsmaterialer, som indeholder giftige stoffer, forklarer Tomas Snog.

- Så det skal vi væk fra, og det er man også i gang med, siger han.

Regler kan ændres

Der er i bygningsreglementet en frivillig bæredygtighedsklasse, ligesom der også engang var en frivillig energiklasse.

- Det går sikkert på samme måde med den frivillige bæredygtighedsklasse, som det gjorde med den frivillige energiklasse, hvor man strammede kravene, og den blev obligatorisk. Det tror jeg også, at den her bæredygtighedsklasse bliver. Der vil formentlig blive stillet krav til indeklimaet, fordi problemet med nogle af de her materialer er, at de afdunster. Du kan blive syg og dårlig af det. Det er virkelig alvorligt, siger Tomas Snog.

Derfor er hans råd til byggefirmaer, der vil være med i fremtidens bæredygtige byudvikling, at de skal kigge efter materialer, der er mere naturlige.

- Vi har ikke en miljøvaredeklaration på materialer endnu, men vi kan holde os til enkle materialer og bygge i træ og tegl og ikke bruge for mange mærkelige produkter. Der findes leverandører, der leverer fine materialer, siger Tomas Snog.

Byg som de tre små grise

At bygge i de naturlige materialer er på ingen måde nyt, selvom det er moderne.

- I 50'erne byggede man med træ og tegl, og også beton, der hvor det gav mening. Og så havde man kalkmørtler og simple materialer, som fungerede godt sammen og har gjort det i hundredevis af år. Det er ikke fordi, vi ikke har bygget huse i mange år, men siden 60'erne er der kommet mange nye materialer. Industrialiseringen er kommet på at opfinde billigere materialer, som desværre nogle gange er giftige og dårlige, siger Tomas Snog.

At vende retur til mere naturlige byggematerialer kalder Tomas Snog for »De tre små grise« med reference til fortællingen om de tre små grise og ulven.

Grisene byggede huse af strå, træ og mursten, og det samme skal vi til at gøre i fremtiden, mener Tomas Snog.

- Det er enkle huse, som holder godt i mange år, siger han.

- Man kan godt grine af det, men strå bliver brugt som isolering, og der er også nye isoleringsmaterialer i søgræs, som er fundet på stranden og tørret og lavet til isolering. Det er fantastisk, fordi det er ting, der bare ligger, og til sammenligning kræver det enorme mængder energi at lave glasuld, siger Tomas Snog.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?