7. marts 2021
Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: ByForum kæmper for bymidtens liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ByForum kæmper for bymidtens liv
Hillerød - 09. februar 2019 kl. 05:39
Af Janne Mulvad

Hillerød skal være en af de 30 vinderbyer i Danmark, der i løbet af de næste 15 år vil udskille sig fra de nuværende cirka 200 handelsbyer.

arrow Læs også: Cityformand: - Vi skaber den bedste handelsby, hvis vi står sammen

Det er målet, når medlemmerne af samarbejdsplatformen Hillerød ByForum samles.

ByForum blev stiftet i marts 2017 efter seks måneders koncentreret indsats med at fastlægge ByForums forretningsplan.

- Vores bymidter dør i Danmark. Derfor er vi nødt til at have en forretningsplan, der fastlægger, hvad det er, vi arbejder for, siger Mette Kragh Faurholdt.

Hun er citykoordinator i Hillerød og dybt involveret i ByForums arbejde sammen med butiksejere, ejendomsejere, repræsentanter fra kulturlivet, byrådet og en række private medlemmer af ByForum.

- Vi er ikke en politisk forening, vi har en forretningsplan, som er vores køreplan. Vi har en bestyrelse, der sidder rundt om samme bord. Og alle har lagt deres kasket, inden de gik ind - og har taget byforumskasketten på, siger Mette Kragh Faurholdt.

Det særlige ved ByForum er, at man har samlet butikkerne og de mennesker, der ejer ejendommene i byen, om det samme bord.

Medlemsskabet sker via Hillerød Cityforening, hvor der er cirka 90 medlemmer, Slotsarkaderne, hvor der er cirka 60 medlemmer og via en ejendomsejerforening, hvor der er 36 medlemmer. Derudover er de fire medlemmer fra byrådet og repræsentanter fra byens kulturliv.

En af dem, der sidder med ved bordet er Morten Buch, som sammen med sin kone ejer butikkerne HL Mode og Wonder Wear i Slotsgade. Han var med til at etablere ByForum, og er nu i bestyrelsen og sidder med i fem arbejdsgrupper under ByForum.

- ByForum giver en kæmpe styrke til byen som handelssted og mødested, og styrken er, at der er mange interessenter, der er gået sammen, siger han.

Med hvordan ville Hillerød se ud uden ByForum?

- Det er svært at sige, om der ville være færre mennesker. Men der ville være en masse ting, der ikke blev gjort, siger Morten Buch.

Han mener, at et konkret resultat af ByForum er antallet af arrangementer i byens gader, som juletræstænding, Black Friday, Den levende julekalender, Late Night Shopping, og lignende events.

- Uden Hillerød ByForum havde der været 40 procent af, hvad der er i dag. Der havde ikke været råd til mere, siger han og fortsætter:

- Og så er der vores byfest. Den bliver endnu større i år. Det er ikke kun på grund af ByForum, men ByForum har meget stor indflydelse på, hvad der sker i byen, siger han og fortæller at ByForum også havde en finger med i spillet i udviklingen af legepladsen på Posen og beslutningen om at indføre en times gratis parkering.

Frem til 2015, da der var planer om at etablere Hillerød Storcenter, var der stor bekymring blandt butikkerne om, hvad det ville betyde for omsætningen, og det var dengang, Morten Buch blev engageret i at arbejde for bylivet.

- Jeg kunne ikke se, at Hillerød skulle have et center uden for byen. Det ville gå ud over byens liv inde i selve byen. Vi må bare ikke ende med tomme gågader, siger han.

Bekymringen over centeret satte gang i tankerne om Hillerød ByForum, som er skabt med inspiration fra svenske byer, hvor forum-konceptet er udbredt. For selv om Hillerød Storcenter blev opgivet i 2015, er det ikke en selvfølge, at Hillerød overlever som handelsby.

- Vi skal tage det alvorligt, for eksempel når BR lukker. Vi er nødt til at gøre noget, siger Mette Kragh Faurholdt.

Blandt medlemmerne af ByForum er 36 små og større ejendomsejere i bymidten, som også bidrager økonomnisk til ByForum. En af dem er Morten Buch, som ejer ejendommen Slotsgade 28, hvor butikken HL Mode ligger i stueetagen.

- Jeg betaler gladeligt ind til de ting, der sker for byen. Det er med til at fastholde ejendommens værdi, for det har kæmpe indflydelse på udlejningsprisen, om der er handel i byen. Hvis der ikke er nogen handel, falder ejendomsprisen, siger han.

Han oplevede det, da der stadig var planer om at opføre Hillerød Storcenter på Møllebrogrunden.

- Da kunne jeg købe ejendomme i Slotsgade til meget lavere priser. Da projektet blev til boliger i stedet, steg priserne med det samme, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, det har kæmpe indflydelse, hvad ByForum laver, for alle os ejendomsejere, ligegyldigt om man hedder Danica (ejeren af Slotsarkaderne, red), eller HL Mode, siger han.

arrow Bymidten skal give folk en god oplevelse
26. januar 2019 kl. 14:10 Opdateret: kl. 22:40
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?