14. juni 2021
Der er god plads i Slotsgade i disse dage. Men hvis butikkerne åbner i næste uge, er Cityforeningen klar med skilte og andre foranstaltninger, der skal få folk til at holde afstand til hinanden. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Der er god plads i Slotsgade i disse dage. Men hvis butikkerne åbner i næste uge, er Cityforeningen klar med skilte og andre foranstaltninger, der skal få folk til at holde afstand til hinanden. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Butikker jubler over udsigt til genåbning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Butikker jubler over udsigt til genåbning
Hillerød - 24. februar 2021 kl. 04:46
Af Camilla Bjørkman Aagaard

Hillerød: I over to måneder har tøjbutikker, smykkeforretninger, isenkræmmere og andre udvalgsvarebutikker været lukket. Men nu er der lys for enden af tunnelen for nogle.

arrow Læs også: Citykoordinator om genåbning: - Et skridt i den rigtige retning

Regeringen forventes i dag at præsentere resultatet af de politiske forhandlinger om en genåbning af samfundet.

Mandag blev beregningerne for en delvis genåbning af samfundet lagt frem, og på baggrund af dem indstilles det, at udvalgsvarebutikker under 5000 m2 kan åbne igen fra på mandag, hvis der indføres midlertidige skærpede kvadratmeterkrav. Indstillingen gælder dog ikke for storcentre, og dermed er der ikke lagt op til, at Slotsarkaderne får lov til at åbne i første runde.

Hos Skansen Cykler på Skansevej har værkstedet været åbent under nedlukningen, men butikken har været lukket. Derfor glæder Lone Madsen, der sammen med sin mand Mikael har haft butikken i 20 år, sig til at åbne.

- Jo før jo bedre. I vores butik har det været en hård nedlukning, og især fordi man kan se varehusene have kunder fra nær og fjern, der sælger alle de ting, som de andre forretninger ikke kan: Sko, tøj, bøger og cykler, siger Lone Madsen.

Hun understreger, at cykelforretningen nok skal klare skærerne, men en åbning vil på nuværende tidspunkt hjælpe meget.

- Så kan vi få noget omsætning og få tjent nogle penge. Det vil betyde rigtig meget. Der er rigtig mange af vores kunder, som ikke kan forstå skævvridningen i markedet, og vi er klar til at åbne med den dybeste respekt for pandemien. Vi vil selvfølgelig ikke risikere noget, men det mener vi heller ikke, at vi gør, siger Lone Madsen.

Dansede en sejrsdans
En anden af dem, der også står og tripper for at åbne forretningen på mandag, er varehuschef i Elgiganten, Martin Ferdinand.

- Det har været et par lange måneder, så vi er mere end klar. En lille sejrsdans blev danset i går aftes, da nyheden kom. Jeg har en helt masse medarbejdere, der gerne vil tilbage og lave noget. Jeg har jævnligt medarbejdere, der skriver til mig og spørger, om jeg ved noget, og hvornår de skal tilbage. De glæder sig, siger Martin Ferdinand.

Han understreger, at det ikke er noget problem at opfylde krav om afstand og håndsprit.

- Vi har længe sprittet alting af og har et skema, vi tjekker af, så vi sikrer, at vi er et forsvarligt sted at handle. Jeg har medarbejdere, der holder øje med, at der er ordentlig afstand, så jeg synes, vi har masser af foranstaltninger, regler og opdraget til, at det er et helt sikkert sted at handle, siger han.

Han håber, at også kunderne vil udvise forståelse for, at der kun kan være et vist antal kunder i butikken og vareudleveringen af gangen.

- Jeg forventer, at der er en vis form for forståelse for det. Så må det tage den tid, det tager, og jeg er sikker på, at hvis der er kø, så kommer folk igen en anden dag, siger Martin Ferdinand.

Sultne butiksejere
Også i Slotsgade vækker udsigten til at genåbne butikkerne glæde. Formand for Hillerød Cityforening, Palle Lange Andersen fortæller, at butikkerne er mere end klar.

- De forretningsdrivende er rigtig sultende for at få lov til at åbne. Bekymringen er, om der bliver åbnet forsvarligt og trygt for kunderne, så det har vi drøftet på et møde i morges (i går tirsdag, red.), siger Palle Lange Andersen.

Når butikkerne i gågaderne åbner, bliver det med flag og blomster, men ikke med udsalg eller andre slagtilbud.

- Vi åbner i respekt for pandemien. Det nytter ikke, at alle myldrer ind på én gang. Vi vil rigtig gerne kunderne, og vi glæder os meget. Kunderne glæder sig også til at mærke og se varerne og snakke med en fagperson. Så jeg forventer faktisk, at butikkerne får et kæmpe boom i omsætningen, og optimismen fejler ikke noget hos dem, siger han.

Ærgrelse i Bauhaus
Ekspertgruppens indstilling til en genåbning gælder umiddelbart kun udvalgsvarebutikker under 5000 m2, og dermed kan f.eks. Bauhaus ikke få lov til at åbne, med mindre at politikerne beslutter det. Det ærgrer Bauhaus Hillerøds nye varehuschef Frank Borgen Balzer.

- Det, synes jeg ikke, er tilfredsstillende. Når man har et rigtig stort varehus med rigtig meget plads, så var der måske en ide i at åbne. Det svarer lidt til at lukke Bilka og holde Føtex åbent, siger Frank Borgen Balzer.

- Det er jeg ærgerlig over, men jeg udnytter tiden til at lære varehuset og folkene her at kende. Vi bruger en hel del tid på at pakke varer og holde åbent for erhvervskunder, men det er klart, at hvis man vælger at åbne de små byggemarkeder, så forventer jeg en nedgang i vores click and collect, siger han.

arrow SlotsArkaderne må ikke åbne endnu: - Det er en katastrofe
24. februar 2021 kl. 13:15 Opdateret: kl. 11:50
arrow Genåbning fra 1. marts byder på butiksåbninger i hele landet
24. februar 2021 kl. 11:13 Opdateret: kl. 16:01
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?