25. september 2021
Bjørn Hansen foran sit hus, som han selv har bygget af miljøvenlige materialer. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Bjørn Hansen foran sit hus, som han selv har bygget af miljøvenlige materialer. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bjørns hus er foret med gamle aviser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bjørns hus er foret med gamle aviser
Opdateret 22. november 2015 kl. 15:30
Hillerød - 20. november 2015 kl. 07:26
Af Camilla Bjørkman Aagaard

I maj flyttede tømrer- og snedkermester Bjørn Hansen med sin familie ind i deres nybyggede hus på Sommersvej. Bjørn Hansen har selv bygget det 180 kvadratmeter store hus, som er yderst miljøvenligt. Den indvendige beklædning er lavet med fibergips, og alle samlingerne er limet sammen for at opnå en størst mulig tæthed af huset. Desuden har han regnvandsopsamling til toiletterne og vaskemaskinen og solceller på taget. Alligevel vil Bjørn Hansen ikke kalde sig selv en miljøfanatiker.

- Miljøet betyder jo selvfølgelig noget. Det var vigtigt for mig at få en miljøvenlig isolering, men jeg er ikke fanatisk, siger han.

Det var lidt af et tilfælde, at Bjørn Hansen fik øjnene op for muligheden for at bruge papiruld som isolering.

- På Forårsmessen i FrederiksborgCentret sidste år mødte jeg Papiruld Danmarks direktør Claus, som fortalte mig, at man ikke behøvede dampspærrer i huset. Det lød mega fedt, syntes jeg, for tanken om at bo i en plastikpose bryder jeg mig ikke om. Papiruld er jo bare gamle aviser, som kan optage og afgive fugt og i modsætning til andre isoleringsmaterialer så er risikoen for fugtskader minimal. Så det var bare det, det skulle være, fortæller Bjørn Hansen, der gik i gang med at bygge huset i oktober sidste år.

10 år gammel drøm
Inden flytningen boede de i en stor villa skråt bagved den grund, de byggede på. Bjørn Hansen havde drømt om at bygge eget hus i 10 år, men først sidste år kunne det lade sig gøre, da han fik udstykket sin egen og nabogrunden.

- Vi ville gerne blive her i området, for det er et rigtig lækkert område, som vi er meget glade for at bo i. Heldigvis var konen med på ideen. Det har taget otte måneder at bygge, og jeg har brugt alle aftentimer og weekender på det, fortæller Bjørn Hansen.

Da huset stod færdigt, skulle det tæthedstestes af en energikonsulent, og det gav svedige håndflader.

- Jeg var ret nervøs inden testet, for hvad nu, hvis der var noget, der ikke var, som det skulle være. Heldigvis blev byggeriet godkendt med kryds og slange, og den uvildige energikonsulent var ret imponeret, sagde han. Det gjorde mig ret stolt, da han sagde det, siger Bjørn Hansen.

Han glæder sig til at følge udviklingen i forbruget derhjemme:

- Jeg håber at kunne halvere vores vandforbrug med regnvandsopsamleren. Det bliver spændende at se, hvor meget energi, vi kommer til at bruge.

Stemmer du til kommunalvalget i år?