19. juni 2021
Per Svejstrup er formand for skolebestyrelsen på Hillerødsholmskolen. Han og resten af bestyrelsen er imod en stor udvidelse fra de nuværende 28 klasser til 46 klasser og fem spor i 4.-9. klasse. Foto: Per Skovkjær Sand
gallery icon

Se billedserie

Per Svejstrup er formand for skolebestyrelsen på Hillerødsholmskolen. Han og resten af bestyrelsen er imod en stor udvidelse fra de nuværende 28 klasser til 46 klasser og fem spor i 4.-9. klasse. Foto: Per Skovkjær Sand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bestyrelsesformand: - Jeg ville ikke sætte mit barn på så stor en skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Bestyrelsesformand: - Jeg ville ikke sætte mit barn på så stor en skole

Hillerødsholmskolen på Hillerødsholmsallé vil vokse fra 700 til 900 elever, hvis den nuværende plan i Børn, Familie og Ungeudvalget vedtages. Skolebestyrelsens formand, Per Svejstrup, ville ikke selv sende sit barn på så stor en skole.

Hillerød - 12. maj 2021 kl. 06:05
Af Per Skovkjær Sand

Børn, Familie og Ungeudvalget skal beslutte, hvordan Hillerøds skoler kan blive udbygget, så der er plads til flere børn. Det bliver der nemlig behov for meget snart, viser elevtalsprognoserne, som kommunen planlægger efter. Imens der i dag er 80 klasser tilsammen på de tre skoler Sophienborgskolen, Hillerød Vest Skolen afdeling Ålholm og Hillerødsholmskolen afdeling Hillerødsholmsallé, så er der i skoleåret 2030/2031 brug for 111 klasser.

arrow Læs også: Større skoler: Udvalg ser på alle muligheder og lytter

På Hillerødsholmskolen er planen at udvide skolen fra de nuværende 28 klasser til 46 klasser. Skolen er i dag tresporet og vil med udvidelsen blive firesporet fra 0.-3. klasse og femsporet fra 4.-9. klasse. Den planlagt udvidelse får skolebestyrelsens formand Per Svejstrup til at sige fra:

- Jeg ville ikke selv have sat mit barn i en femsporet skole. Der ville jeg have valgt en privatskole, siger han.

Samtidig understreger han, da vi mødes på skolen for at tage et billede til artiklen, at det er en »fantastisk skole«.

Men fem spor er for meget, mener han og resten af skolebestyrelsen.

- Børn kan blive overset

- På store skoler er der mange børn på noget mindre plads. Jeg er bekymret for, at der bliver dårligere mulighed for at se den enkelte og dårligere mulighed for omsorg. Forældre er bekymrede for, at deres børn skal være en del af så stor en flok. Det er det der med at blive glemt og blive overset, og det kan være svært at få ro og det nødvendige frirum omkring sig selv, som børn også har behov for. Og jo især fordi der ikke bliver flere skolegårde og udearealer, siger Per Svejstrup.

Formændende for skolebestyrelserne havde sidste uge et dialogmøde med Børn, Familie og Ungeudvalget, hvor Per Svejstrup fremførte, at bestyrelsen på HIllerødsholmskolen ikke er glad for, hvis skolen skal være femsporet.

- Det ændrer Hillerødsholmskolen for evigt, fra at det er en normal størrelse skole, til at den blive en meget stor skole, uddyber han.

Et væsentligt argument for modstanden er, at der bliver mindre plads til børnene, hvis der skal være flere af dem på det samme areal.

- Der bliver ikke flere udearealer, græsplæner og legepladser, fordi der er den jord, der er, og der er ikke lagt op til, at der bliver ekstra idrætsfaciliteter, så der bliver meget pres på, siger Per Svejstrup.

Samtidig ser skolebetstyrelsesformanden heller ikke i det nuværende forslag tilstrækkeligt med faglokaler.

- I oplægget er der ikke lagt op til, at antallet af fysiklokaler, hjemkundskabslokaler og sløjdlokaler følger med antallet af elever. Der skal bygges flere, men ikke én til én, så det bliver også en forringelse for alle børnene, siger Per Svejstrup.

Er ny skole mulig?

På dialogmødet med udvalget nævnte Per Svejstrup en mulig løsning, nemlig at bygge en ny skole midt mellem Frederiksbro og Favrholm.

En anden mulig løsning er at udvide andre skoler mere end planlagt, så Hillerødsholmskolen samtidig skal udvides mindre.

- Der er lagt op til, at Sophienborgskolen bliver tre-sporet. Den kunne blive firsporet, og så kunne Hillerødsholmskolen også blive firsporet, og Ålholm blive firsporet, så havde man tre lige store skoler, siger Per Svejstrup og tilføjer:

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad de har af plads på Sophienborg, men måske er det en mulighed, som vil gøre det mere jævnt.

Privatskole er alternativ

På Sophienborgskolen er Annette Otto viceskoleleder, og hun er desuden formand for skolelederne i Hillerød. Hun vil ikke forholde sig til, om hendes skole kan være firsporet, men siger, at hun synes, det er vigtigt at undersøge, hvad borgerne gerne vil have.

- Er de interesseret i mastodontskoler? spørger hun.

Hun nævner desuden problemerne med rod, snavs, støv og støj, imens udbygninger står på, og hun siger, at hun er tilhænger af, at man undersøger muligheden for at bygge en ny skole.

- Det er vigtigt, at vi undersøger tingene grundigt, for det er vigtigt det her, siger hun.

- Vi har oplevet at borgere er interesseret i en skole med to spor. Det er vigtigt, at vi ikke skubber folk over i de private skoler, fordi vi ikke kan tilbyde det, borgerne vil have, siger Annette Otto.

På Hillerødsholmskolen siger skolebestyrelsesforman Per Svejstrup, at ud over det han kalder »forringede vilkår« for børnene på en stor skole, så er et væsentligt argument imod at gøre Hillerødsholmskolen femsporet, at det risikerer at ekskludere elever og forældre fra den lille skole i Gadevang, som hører under Hillerødsholmskolen. Her går eleverne de første år af deres skolegang, inden de kommer ind på de større skole på Hillerødsholmsallé.

- De er i forvejen bekymrede, når de skal ind på en stor skole. De elever kommer fra en skole me 40-50 elever til en skole med 700 elever, og de har aktivt valgt, at de vil gå på en lille skole, siger Per Svejstrup.

- Jeg tror bare, at hvis der kommer 900 elever på Hillerødsholmskolen afdelig Hillerødsholmsallé, så bliver det endnu sværere at se sit barn komme ind på så stor en skole. De har et stærkt sammenhold i Gadevang, og det kan smitte af, så man vælger privatskole i stedet for i Gadevang. Og på Hillerødsholmsallé er vi også bekymret for, at når skolen bliver så stor, er der nogen, der ikke vil finde det attraktivt, siger Per Svejstrup.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?