24. maj 2019
Indvielsen af vandområdeplansprojektet blev foretaget i høj sol. Fra højre mod venstre: Byrådsmedlem Susanne Due Kristensen, formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget Louise Colding Sørensen, lodsejer af gården Tilsbæk som blandt andet har lagt jord til projektet Michael Nielsen, Kaj Larsen fra Ølsted og Frederiksværks Sportsfiskerforenings Naturplejegruppe og  vandløbsmedarbejder Torben Carmes. 		Foto: Hillerød Kommune
gallery icon

Se billedserie

Indvielsen af vandområdeplansprojektet blev foretaget i høj sol. Fra højre mod venstre: Byrådsmedlem Susanne Due Kristensen, formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget Louise Colding Sørensen, lodsejer af gården Tilsbæk som blandt andet har lagt jord til projektet Michael Nielsen, Kaj Larsen fra Ølsted og Frederiksværks Sportsfiskerforenings Naturplejegruppe og vandløbsmedarbejder Torben Carmes. Foto: Hillerød Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bedre forhold for ørred og insekter i Kollerød Å

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bedre forhold for ørred og insekter i Kollerød Å
Hillerød - 16. oktober 2018 kl. 22:15
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fire delstrækninger i Kollerød Å er blevet genslynget. Genslyngningen er en del af et vandområdeplansprojekt i Kollerød Å, der i fredags blev indviet af formanden for Natur, Miljø- og Klimaudvalget, Louise Colding Sørensen (S).

Vandområdeplansprojektet omfatter en omkring fire kilometer lang strækning fra Lyngevej til udløbet i Havelse Å. Vandløbet er på fire delstrækninger på hver 150 meter blevet genslynget indenfor det eksisterende vandløbsprofil, og der er udlagt skjulesten og udlagt gydegrus.

Flere skjulesteder
Projektet giver en større variation i vandløbet, og der skabes nye skjulesteder og habitater for fisk og insekter. Med de nye skjulesteder og habitater forventes især ørredproduktionen at blive hjulpet godt på vej til en selvproducerende population.

- Vi kan se, at der sker gydegravninger i det meste af åen, hvor ørrederne lægger deres æg og sæd, men overlevelsen af æggene og de små fisk har ikke været god. Det kan skyldes mange ting: Det er selvfølgelig både vandkvaliteten men også de fysiske forhold i åen. Tidligere har vi haft et stort fokus på, at der skulle være gydegrus i åen, men nu er vi også begyndt at få fokus på, at lave nogle skjul, for de har manglet. De fleste insekter er desuden glade for sten, så vi har lagt nogle sten ud på størrelse med en fodbold og bunker af mindre sten ud for at skabe større variation i åløbet. På den måde kommer der både dybe og lave punkter i åen, og forløb med meget og lidt strøm, fortæller vandløbsmedarbejder Torben Carmes fra Hillerød Kommune.

Projektet forventes samtidig at medføre, at vandløbet opnår miljømålet god økologisk tilstand, som er fastsat i de statslige vandområdeplaner.

Vandområdeplansprojektet er det første i en række, hvor vandområdeplanen også har udpeget indsatser i Freerslevhegngrøften, Følstrup Bæk, Gørløse Å, Slåenbækken og Teglgård Sø samt en opstrøms strækning i Kollerød Å, som strækker sig over kommunegrænsen til Allerød Kommune. Disse projekter forventes udført i 2019 og 2020.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede