18. september 2021
- Den udendørs arkitektur var inspireret af de fine, ægte tæpper i de fine sale på slottet, fortæller Christine Waage Rasmussen. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

- Den udendørs arkitektur var inspireret af de fine, ægte tæpper i de fine sale på slottet, fortæller Christine Waage Rasmussen. Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Barokhaven ved slottet fylder 25: Den er totalt blær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Barokhaven ved slottet fylder 25: Den er totalt blær
Hillerød - 30. juli 2021 kl. 08:02
Af Magnus Eg Møller

Barokhaven ved Frederiksborg Slot, der oprindeligt blev anlagt af Kong Frederik 4. i årene 1720-1725, tiltrækker hver dag masser af besøgende. Det har den gjort i mange år. Í år er det 25 år siden, at Barokhaven åbnede efter tre års arbejde med at genskabe haven, der havde fået lov at stå til. Mere nøjagtigt blev haven åbnet den 5. juni 1996 med fint besøg af Dronning Margrethe. Til indvielsen var bakken, der omkranser den nederste del af Barokhaven, skredet på grund af regnvejr, og derfor måtte man tage nogle noget alternative midler i brug.

arrow Læs også: Kom tæt på Leonora Christinas op- og nedture

- Man valgte at så karse, for bakken skulle jo være grøn, når dronningen kom på besøg, fortæller landskabsarkitekt Christine Waage Rasmussen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

At haven skulle være pæn for de kongelige var egentlig ikke noget nyt. Sådan var det også i den oprindelige Barokhave, fortæller Christine Waage Rasmussen, der har sin daglige gang ved Frederiksborg Slot og Fredensborg Slot.

- Barokhaven er jo totalt blær. Sådan en have er en evig kamp mod naturens kræfter. Det var kongens måde at vise, at han var økonomisk stærk og havde total magt over naturen. I dag snakker man meget om 'rewilding', men dengang var det omvendt. Naturen var vild, og den enveældige konge ville vise sin magt ved at tæmme den, fortæller hun.

Symmetri og aksefasthed

Haven er et stort kunstværk. Fire kongelige monogrammer i buksbom med detaljer af gul og rød tegl, der er indrammet af snorlige rækker af buksbom, udgør værket, men det er detaljerne, der gør haven til noget helt særligt. Mellem den stringente buksbomrammes indre og ydre kant står eksotiske blomster og stauder på en lille vold, der er præcist 10 centimeter høj. Træerne i haven er trimmet til perfektion i kegle- eller kugleform, og kaskadeanlægget sender en blid strøm af vand ned gennem Slotshavens terrasser og ud i Slotssøen.

- Det er jo den fornemste italienskinspirerede barokhave. Idealerne i barokken var symmetrien og aksefastheden. Her i haven er der symmetri om midteraksen, og haven er bygget med en hældning, så kongen kunne beundre den fra slottet. Selvom vi ingen bjerge har, har man formået at lave en flot kaskade. Alt er bygget for at imponere, og variationen i planternes dufte og farver får en til at tænke »wow. Kan man virkelig det med planter?«, siger hun.

Eksotiske planter

Planterne blev oprindeligt hentet hjem fra udlandet. Når kongen var på tur, udvekslede han frø med andre haveejere, og derfor kunne man opleve både figentræer, oliventræer, vin og laurbær på en tur gennem Barokhaven. Modeblomsterne dengang var liljer og hyacinter, fortæller Christine Waage Rasmussen:

- Vi ved, hvilke planter, de havde i haven dengang, så de besøgende i dag ser det samme billede, som man så dengang. Vi har en anden referenceramme i dag, men oplevelsen er den samme. Det er imponerende, storslået, og man kommer til at føle sig lille.

Indtil for nylig var der dog en enkelt ting i haven, der ikke var som i den oprindelige have. 'Hullerne' i monogrammerne var fyldt ud med buksbom, hvor det oprindeligt var rød og gul tegl. Det var historisk forkert, men det betød også, at buksbommene blev angrebet af nematoder.

- Når man har monokulturer, er det svært at undgå problemer. Tidligere har man plantet tættere, end vi gør i dag, og buksbommene bliver trimmet hele tiden. Det giver dårlige vilkår for planterne, og de bliver sårbare for sygdomme.

Nu er der plantet nye buksbom, og mellemrummene er gjort større, men det betyder ikke, at gartnerne kan slappe af. Slots- og Kulturstyrelsen har 2,5 fuldtidsgartnere i haven, og de har altid noget at se til.

En af gartnerne er Berit Skov Andersen, der har arbejdet i Barokhaven i 3,5 år. Inden da brugte hun fem år i Kongens Have i København. På denne dag er hun ved at gå bedene rundt om monogrammerne igennem.

- Jeg prøver at få stauderne og sommerblomsterne til at se flotte ud. Nogle af stauderne er begyndt at vælte ud over buksbommen, så de skal klippes ned. Stauderne og blomsterne står enkeltvis, og vi skal sørge for, at de hele tiden ser godt ud, fortæller hun.

I Kongens Have er der masser af stauder, så dem har Berit Skov Andersen masser af erfaring med at passe. Men det er alligevel helt anderledes at passe stauderne i Barokhaven.

- Her har vi bar jord mellem planterne. I staudebede dækker planterne normalt jorden, hvilket forhindrer fremvæksten af ukrudt. Det gør de ikke her, så der er brug for et meget højt plejeniveau.

Arbejde året rundt

Havens planter skifter sammen med årstiderne, så til efteråret skal sommerblomsterne graves op, og der skal i stedet sættes løg. I alt 12000 løg af fire forskellige slags skal sættes med nøjagtigt samme mellemrum. Havens 100 skærmliljer bliver sendt på plantehotel, de 350 baljeplanter bliver kørt i drivhuset, og til november bliver bedene dækket til med kompost. Selvom Berit Skov Andersen i forvejen var bekendt med de fleste opgaver og planter, har arbejdet i slotshaverne også budt på planter, hun ikke kendte i forvejen, og hun sætter pris på den store variation i opgaverne:

- Det er ret specielt at arbejde i vores haver, uanset hvilken en af dem man arbejder i. Jeg kan godt lide det her i Barokhaven. Her er mange forskellige opgaver og masser af glade gæster, der sætter pris på vores arbejde. Det er en unik mulighed at være en del af.

arrow Portrætkonkurrence for børn har højt niveau
12. september 2021 kl. 16:28 Opdateret: kl. 16:28
arrow Portræt af far med datter vandt publikums hjerter
17. august 2021 kl. 16:45 Opdateret: kl. 12:21
Synes du, at kommunen er der for dig?