26. oktober 2021
42-årige Ida Holst fremlægger hele budgettet for det første år med baby i sin nye bog »Budgetbaby«.Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

42-årige Ida Holst fremlægger hele budgettet for det første år med baby i sin nye bog »Budgetbaby«.Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Barnets første år behøver ikke være dyrt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Barnets første år behøver ikke være dyrt
Hillerød - 21. september 2018 kl. 06:15
Af Camilla Fræhr Hansen

Hvor meget koster det egentlig at få et barn? Og hvad har man egentlig brug for, og hvad er overflødigt? Det var spørgsmålene, som 42-årige Ida Holst stillede sig selv, da hun for to år siden blev mor til lille Anna.

Til daglig er hun gymnasielærer på HTX i Hillerød, hvor hun underviser i matematik og erhvervsøkonomi, så tal og økonomi er ikke helt fremmede for hende.

Men da hun søgte svar på sine spørgsmål på nettet, blev hun kun endnu mere forvirret. Derfor tog hun sagen i egen hånd, og det har nu resulteret i bogen »Budgetbaby«, som udkommer den 26. september.

I bogen fremlægger hun hele budgettet for Annas første år, og her vil man kunne læse om to forskellige budgetter. Hun kalder det »statusbaby« og »budgetbaby«, hvor statusbaby giver et indblik i, hvad det vil koste, hvis man gerne vil have de nye og lækre ting til sin baby, hvor budgetbaby lægger vægt på de budgetvenlige valg.

- Når man spørger mødrene, hvorfor de har valgt en barnevogn til 10.000 kroner, så får man de klassiske svar som »Jeg har fået den foræret, ellers havde jeg købt én ligesom din«, »Barnevognen skal være ny. Alt andet køber jeg gerne brugt.« eller »Jeg vil gerne have mange børn. Derfor købte jeg en ny, de alle kan ligge i«, siger Ida Holst.

Men for Ida handler det mere morens behov end barnets, og det er blandt andet her, at der er mange penge at indhente.

En af årsagerne til, at Ida Holst ikke har fået børn noget før skyldes nemlig frygten for den store omvæltning i budgettet, for en søgning på nettet fik hende til at spærre øjnene op, da hun læste, at det kunne koste helt op til 45.000 kroner det første år - og det kunne endda godt løbe op i mere.

- I sidste ende er det jo ikke alle de statusting, som er afgørende. Det er mad, varme, tryghed og kærlighed, som spiller den afgørende rolle, og som ikke kan købes for penge, siger hun og fortsætter:

- Økonomien er noget af det, som måske skræmmer de fleste fra at få et barn - særligt de studerende eller enlige. Jeg var selv 36 år før jeg fik lyst til at få børn. Jeg var bange for, at det ikke hang sammen. Mange udskyder det måske, fordi de er bange for, det vælter økonomisk. Det er vigtigt, at man ikke er så bange, for det kan sagtens hænge sammen, siger Ida Holst.

Ida Holst er selv enlig og mor for første gang.

- Jeg læste på nettet, at det kostede 45.000 kroner og at startudstyr ikke kunne gøres til under 10.000 kroner. Jeg søgte på de mest nødvendige ting, som man skulle have, men det var rigtig uoverskueligt, så i stedet spurgte jeg på Facebook, men også der var folk uenige. Jeg ville godt selv have haft sådan en her bog, da jeg var gravid. Der står præcis, hvad jeg har købt til Anna det første år, og hvad hun har brug for, og hvad der har været overflødigt, siger Ida Holst.

Resultatet af budgettet overrasker Ida.

- Det behøver kun at koste 23.000 kroner det første år, hvor vuggestue vel og mærke ikke er medregnet. Derudover kan startudstyret klares for 5.000 kroner, siger Ida Holst.

Hemmeligheden bag er blandt andet at undgå statusfælderne ved at købt nyt og dyrt hver gang, som man kan læse om i hendes kommende bog.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?