17. januar 2021
På vej nordpå passerer Jan W. Andersen søen Bolmen, som kan ses til højre i billedet. Der er endnu 445 km til vendepunktet. Jan flyver i 1.900 meters højde med en hastighed på 160 km/t igennem luften. Der er fine cumulusskyer så langt øjet rækker, så der er masser af opadgående vinde han kan udnytte. 	Foto: Jan W. Andersen
gallery icon

Se billedserie

På vej nordpå passerer Jan W. Andersen søen Bolmen, som kan ses til højre i billedet. Der er endnu 445 km til vendepunktet. Jan flyver i 1.900 meters højde med en hastighed på 160 km/t igennem luften. Der er fine cumulusskyer så langt øjet rækker, så der er masser af opadgående vinde han kan udnytte. Foto: Jan W. Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bankdirektør sætter flyverekord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bankdirektør sætter flyverekord
Hillerød - 10. juli 2018 kl. 05:02
Af Camilla Bjørkman Aagaard

Han er 18-dobbelt danmarksmester og tidligere VM-sølvvinder, men for nylig kunne Jan W. Andersen tilføje endnu en flot bedrift til hans meritter i et svævefly.

Forrige weekend blev han nemlig den første dansker, der brød grænsen på 1000 kilometer flyvning uden landing med start i Danmark. Lørdag den 20. juni omkring klokken 20 landede Jan W. Andersen sikkert på Gørløse Svæveflyvecenter efter at have tilbagelagt 1.040 kilometer i sin EB29 fra den tyske fabrikant Binder. Den har en længde på otte meter, et vingefang på 29,3 meter og en vægt på omkring 850 kilo. Flyet har hjælpemotor, som kan klappes ud bag cockpitet, og hører til i den åbne klasse.

Flyvningen tog i omegnen af 10 timer med startlinie over Snekkersten Havn, op til vendepunktet ved Siljansøen i Dalarna og tilbage igen, og det lykkedes altså den tidligere VM-sølvvinder at tilbagelægge 1.040 kilometer, før hjælpemotoren måtte i brug.

- Da klokken nærmede sig 16, og jeg stadig havde over 500 kilometer hjem, begyndte jeg at overveje, om der mon var andre tilfælde af sindssyge i min familie, siger 59-årige Jan W. Andersen, der til dagligt er direktør i Arbejdernes Landsbank, i en pressemeddelelse.

Han har fløjet svævefly siden 1976 og er medlem af Nordsjællands Svæveflyveklub.

Håber på mere
Bestyrelsesformand i Dansk Svæveflyver Union Peter Eriksen er glad for den nye rekord.

- Målet om at flyve 1000 kilometer med start i Danmark har vi haft i mange år. Adskillige har forsøgt, og det er altså første gang, det er lykkedes. Det viser jo bare, at selv om forholdene ikke altid er optimale i Danmark, så kan vi stadig opnå store ting. Det overrasker mig ikke, at det lige netop er Jan, der gør det. Han er et stort navn internationalt og en formidabel pilot, siger Peter Eriksen.

Han håber nu på nye rekorder:
- Jeg er imponeret over de 1040 kilometer, men nu vil vi have mere. 1200 kilometer må være det næste mål, og mon ikke også Jan allerede har sat et kryds i bogen ud for den?, spørger han retorisk.

Jan W. Andersen selv håber, at han kan slå den nysatte rekord snart.

- Vejret var ikke optimalt den dag, så på en dag med bedre forhold er målet at ramme et vendepunkt 150 kilometer længere nordpå, så jeg kan komme i nærheden af 1300 kilometer. Jeg håber da, det bliver mig, men ellers har vi masser af ungt talent på vej frem. Jeg ser dem jo selv svæve over sund og bælt. Fremtiden tegner lys for dansk svæveflyvning, siger Jan W. Andersen.

På vej til VM
Næste store mål for Jan W. Andersen er næste måneds VM i Tjekkiet, hvor han stiller op i åben klasse med sin EB29 og har sigtet rettet mod medaljeskamlen.

- Det var en optimal træningslejlighed frem mod VM. Jeg føler mig klar til at få et godt resultat med hjem til Danmark, siger Jan W. Andersen.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?