7. juni 2020
Iben Devantie er til daglig frisør, men har arbejdet med chokolade siden hun deltog i Danmarks Radios tv-program Den Store Bagedyst i 2016. Foto: Allan Nørregaard
Iben Devantie er til daglig frisør, men har arbejdet med chokolade siden hun deltog i Danmarks Radios tv-program Den Store Bagedyst i 2016. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bagedyst-Iben uddanner sig til chokolademager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bagedyst-Iben uddanner sig til chokolademager

Iben Devantie, der er kendt fra sin deltagelse i Den Store Bagedyst, har indtil nu været selvlært dessertmager. Men nu er hun i gang med en omfattende chokoladeuddannelse.

Hillerød - 09. januar 2020 kl. 18:43
Af Johanne Wainø Topsøe-Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Iben Devantie, der er kendt fra Den Store Bagedyst og til daglig driver en frisørsalon i Hillerød, kan i den kommende tid se frem til at passere Storebæltsbroen et par gange om måneden. Hun er nemlig begyndt på chocolatieruddannelsen i Odense.

arrow Læs også: Ibbers sunde brød

Chocolatieruddannelsen foregår på Kold College i Odense, og er efter skolens eget udsagn den mest omfattende chokoladeuddannelse nogensinde.

Undervisningsforløbet, der strækker sig over et halvt år, involverer blandt andet besøg af lektorer, laboratorieansatte, smagsguruer og aktører fra reklamebranchen, og holdets studerende lærer blandt andet om krystalliseringsteknikker, temperering og produktudvikling.

- Det er vaskeægte chokoladenørderi. Jeg har i virkeligheden altid været en chokoladenørd, men nu får jeg også et papir på det. Chokolade er jo ikke bare chokolade. Det er en levende ingrediens. Der er så meget, der handler om kemi og sammensætning. Det handler om at finde den rigtige smag og konsistens og det rette knæk. Mest af alt var jeg også interesseret i at få en faglig viden, så jeg også kan forklare, hvorfor det nogle gange går galt, siger Iben Devantie.

Det kræver to til tre års relevant erhvervserfaring at blive optaget på chocolatieruddannelsen. Det kan eksempelvis være en konditoruddannelse, men det kan også være mere generel erfaring med chokoladeproduktion.

Og der kom Iben Devanties kendte »Ibberlader«, som hun sælger i sin frisørsalon, hende til gavn.

Billede

Det var blandt andet Iben Devanties
»Ibberlader«, der gav hende adgang
til chocolatieruddannelsen.
Foto: Allan Nørregaard


- Jeg har arbejdet med chokolade siden min deltagelse i Bagedysten, og mine kunder i salonen har i de sidste par år kunne bestille og købe chokolade af mig. Det daglige arbejde med chokolade var min adgangsbillet til at kunne få lov til at tage uddannelsen, siger en begejstret Iben Devantie, der netop har været til de to første undervisningsdage i Odense.

Noget at falde tilbage på

Iben Devantie tager ikke uddannelsen med henblik på at ende sin frisørkarriere. Men det skaber alligevel et sikkerhedsnet, fortæller hun.

- Jeg har mest af alt valgt at tage uddannelsen af interesse, men selvom det er sjovt, så er det ikke for sjov. Det er noget, jeg rigtig gerne vil. Det er ikke nogen hemmelighed, at min krop bærer præg af, at jeg har været i frisørfaget i tyve år, siger hun.

Men hendes kunder skal ikke ud og finde en ny frisør lige foreløbigt.

- Jeg er slet ikke på vej ud af frisørfaget. Det er ikke sådan, at mine kunder skal frygte, at de ikke længere har en frisør. Men hvis jeg en dag vil skifte retning, så har jeg det her at falde tilbage på, siger hun.

Selve uddannelsen vil heller ikke spænde ben for hendes frisørsalon på Møllestræde, da undervisningsdagene ofte ligger om mandagen, hvor salonen alligevel holder lukket.

Mere end Ibber fra tv

Iben Devantie ser også frem til at få et bevis på, at hun er god til de søde sager.

- Jeg vil ikke kun omtales som den autodidakte Ibber fra bagedysten. Nu har jeg muligheden for at få et papir på, at jeg er uddannet i noget, som jeg har beskæftiget mig med på hobbyplan i mange år. Og det er virkelig en hobby med kæmpe »H«, siger hun.

Svendestykket til chocolatieruddannelsen er et såkaldt showpiece, der er et spiseligt kunstværk. Og der er hendes erfaring fra Den Store Bagedyst muligvis et es i frisørens lomme.

- Jeg ved ikke, om min erfaring fra bagedysten vil komme mig til gavn. Men jeg har altid været kreativ og god til at se det færdige produkt for mig, og det tror jeg også, at jeg kan bruge nu. Det her showpiece er et stykke kunst, hvor alt skal være spiseligt. Det er sgu da sjovt, siger Iben Devantie.

arrow Nu spytter Bagedyst-bager kagen ud
19. oktober 2019 kl. 05:47 Opdateret: kl. 16:02
arrow Opskrift: Ibbers chokolade/orangekage
19. oktober 2019 kl. 05:47 Opdateret: kl. 15:33
arrow Diabetes fik Bagedyst-Iben ud i vildt vægttab
19. oktober 2019 kl. 05:24 Opdateret: kl. 15:25
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?