21. september 2019
Annette Wisborg har i syv år haft sin egen rådgivningsvirksomhed, der hjælper folk med at komme ud af håbløs gæld. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Annette Wisborg har i syv år haft sin egen rådgivningsvirksomhed, der hjælper folk med at komme ud af håbløs gæld. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Annette hjælper danskere med håbløs gæld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annette hjælper danskere med håbløs gæld
Hillerød - 14. december 2016 kl. 14:04
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Omkring 1250 danskere med gæld har de sidste syv år fået hjælp af Hillerød-virksomheden »Hjælp til Gæld«.

Virksomheden i Hillerød drives af Annette Wisborg, der også selv bor i byen. Hun er uddannet cand.merc.jur. og coach og hjælper hver dag folk med det, hun kalder »håbløs gæld«. Hun medvirker desuden som økonomisk ekspert i TV2-programmet »Danskere på tvang«, hvor sidste afsnit i anden sæson blev sendt i går aftes.

- Det er forskelligt fra person til person, hvornår en gæld er håbløs, for det står i forhold til din indtægt. Det, der gør den håbløs, er, at man ikke kan vedligeholde sine betalinger, altså at man simpelthen ikke har mulighed for at betale af på den gæld, man har. Det er typisk en situation, hvor man har noget gæld og har svært ved at betale den tilbage. Så går man ud og optager nye lån for at kunne betale af på de gamle, og så stiger gælden jo bare, så på den måde finansierer man gammel gæld ved at optage ny, fortæller Annette Wisborg.

Ifølge Annette Wisborg kan »Hjælp Til Gæld« hjælpe de mennesker, der har en gæld på over 200.000 kroner, og som er i fast arbejde, i flexjob eller på pension. En fast indtægt er nødvendig for, at hun kan forhandle med klientens kreditorer eller hjælpe dem med at få gældssanering.

Og der er blevet flere, der har behov for hjælp til at få styr på økonomien. De nyeste tal fra Forbrugerombudsmanden viser, at der en stigning på 17 procent i danskerens lån via kviklån. I 2015 blev der lån 527 millioner kroner via kviklån, mens tallet i 2014 var 437 millioner kroner. Danskeren er samtidig blevet dårligere til at tilbagebetale deres kviklån. I 2014 blev 10,4 procent misligholdt, i 2015 var tallet steget til 12,1 procent.

- Håbløs gæld er et stigende problem. Det skyldes blandt andet, at det er blevet virkelig nemt at få forbrugslån. Har du én gang lånt i et firma, så får du tilbud om at låne flere penge, og de kigger slet ikke på din økonomi, de sender dig bare et nyt tilbud. Så kan du bare skrive under på det, og så kommer pengene ind på din konto næste dag. Og det samme med de her kviklån, som er helt forfærdelige, fordi renterne er så høje. Tit, når man går ud og låner på denne måde, er det fordi, man har udtømt sine lånemuligheder andre steder. Det er brandslukning, og så vokser problemet og gælden bare, det er en sneboldeffekt, siger hun.

I øjeblikket hjælper hun også mange, hvis afdragsfrie lån løber ud i år eller til næste år.

- Problemet er, at de, der har købt op til finanskrisen, hvor priserne var skyhøje, ikke kan få forlænget deres afdragsfrihed, fordi huset er blevet mindre værd. Der er blandet andet mange ældre, som er tvunget til at flytte, fordi de ikke kan betale, når afdragsfriheden udløber. De har aldrig tænkt over, at de har været håbløst forgældet, men det har de været i kraft af, at de har været teknisk insolvente, altså at lånet i huset er større end værdien i huset. Det er der nogen, der ikke tænker over. Så en dag bliver man opmærksom på det, men man skyder det foran sig og får ikke gjort noget ved det før i sidste øjeblik, lige inden man rammer kanten, fortæller Annette Wisborg.

Hun oplever, at gæld og det at få hjælp til at håndtere sin gæld er enormt tabubelagt.

- Det at have økonomiske problemer er ikke noget, man taler om. Nogle gange fortæller man det ikke engang til sin partner. Jeg har klienter, hvor jeg er den eneste, der ved det. De har været gift i mange år, hvor de har stiftet gæld, uden at partneren har vidst det. Det er en overvindelse at bede om hjælp. Her bliver fældet mange tårer, men der er også en stor lettelse, når de går herfra, fordi der faktisk er noget, vi kan gøre for at få dem ud af gælden, siger hun og fortsætter:

- Jeg har meget fokus på fremtiden. Det, der er sket, kan vi ikke lave om på. Gælden er stiftet, og sådan er det, men det, vi kan fokusere på, er, hvordan vi kommer fremad og får løst problemerne. Hvad kan du gøre, og hvad kan jeg gøre? Jeg slår dem ikke oven i hovedet. Det har de selv gjort i lang tid. Der er så mange, der fortæller mig, at de ikke har kunnet sove i lang tid på grund af det, men når de så har været til møde med mig, så kan de sove igen. Gæld fylder så utroligt meget. At gå med det alene, det tror jeg ikke, man kan holde til, siger hun.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede